Дівчину-підлітка затримали за пікет проти Зеленського. Вона стверджує, що з нею грубо поводилися, Зеленський говорить, що затримання взагалі не було. Що відбувається?

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Дівчину-підлітка затримали за пікет проти Зеленського. Вона стверджує, що з нею грубо поводилися, Зеленський говорить, що затримання взагалі не було. Що відбувається?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцять пʼятого травня на головну площу Рівного з плакатами проти президента Володимира Зеленського вийшли 16-річна Даша Коц і 20-річний Роман Філюк. Їх забрали в поліцію і склали адмінпротоколи за те, що вони не попередили про мітинг заздалегідь. Дівчина стверджує, що у відділенні на неї кричали, погрожували та не давали піти. Зеленський написав у Facebook, що «затримання не було, але правоохоронці могли діяти мʼякше». Даша заперечила йому в коментарях, і після цього її почали цькувати в соціальних мережах. Розповідаємо про головне в цій історії.

Двадцять пʼятого травня 16-річна Даша Коц (Коцюруба) і 20-річний Роман Філюк вийшли на Майдан Незалежності у Рівному з плакатами проти Володимира Зеленського. На них було написано: «Імпічмент президенту», «Сказав. Порушив. Пішов!», «Не кумівство, а по-братськи». Як пізніше пояснювала Даша, вони вийшли на пікет проти перших призначень президента Зеленського, зокрема люстрованого юриста Ігоря Коломойського Андрія Богдана на посаду голови Адміністрації президента. Також Даша і Роман відзначили, що їм не подобаються «виступи президента російською мовою на території України».

Через 40 хвилин після початку пікету приїхала поліція. За словами Даші, спочатку їм з Романом почала погрожувати перехожа, якій не сподобався пікет, вона й викликала поліцію. Поліцейський запропонував молодим людям пройти у відділення і запевнив, що не складатиме адміністративний протокол.

У поліції на дівчину, за її словами, кричали співробітники МВС. Вони говорили, що Даша «зіпсувала день», перепиняли дорогу і не давали вийти, заявивши, що вона затримана. «Коли я сказала, що більше трьох годин мене не мають права тримати, [співробітник поліції] відповів, що зараз напишуть про опір поліції, поведуть наверх у кайданках, і я тут буду щонайменше добу», — написала дівчина. Потім вона почула розмову співробітників МВС про те, що «якщо знайдуть наркотики, то можна і три дні тримати». Через деякий час Дашу з відділення забрала мама, 20-річного Романа Філюка відпустили раніше.

У поліції кажуть, що не порушили закон. Заступник начальника Рівненського міського відділу поліції Іван Теліга заявив, що на молодих людей склали адмінпротоколи за те, що вони не повідомили про мітинг заздалегідь. Оскільки Даша Коц є неповнолітньою, протокол також склали й у відношенні її матері — за «неналежне виконання батьківських обовʼязків». Прес-секретар Національної поліції Ярослав Тракало заявив, що поліцейські діяли в межах закону, але, враховуючи, що йдеться про незначне порушення, могли поводитися і мʼякше. Наприклад, поговорити та попередити усно. Тракало сказав, що в поліції Рівненської області відбувається службова перевірка.

Двадцять шостого травня на подію відреагував Володимир Зеленський. Він написав, що «ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти мʼякше». «Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестуючих, якщо люди не порушують закон. Критики не боюся», — заявив Зеленський. У коментарях Зеленському відповіла Даша Коц. Вона назвала його слова брехнею, написала, що її затримали та жорстоко з нею поводилися, і у неї є аудіозапис, який це підтверджує.

Під постом Зеленського — 24 тисячі лайків, майже 9 з половиною тисяч коментарів і 2,2 тисячі репостів. Частина коментаторів назвали Дашу «продажною дурепою» і запитали, чому вона не виходила з пікетами проти Порошенка, інші підтримали дівчину. Президент на її коментар не відповів.

Через кілька годин Даша Коц опублікувала ще один пост, в якому скаржилася на цькування. «Я страшенно пригнічена. Мені бажають померти від раку, катувань, смерті, побиття. Називають повією і алкоголічкою. [...] За те, що я не побоялася відстояти свою позицію і висвітлити свавілля поліцейських і бездіяльність влади. [...] Мені страшно і я не знаю, що буде далі. Не хочу знати», — написала Даша. У цього посту — 7,7 тисячі лайків і півтори тисячі репостів.

На підтримку мітингувальників виступила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона написала, що в попередні пʼять років Верховну Раду, Кабмін й інші установи пікетували майже щодня. «По-різному поводилися мітингувальники, це була демократія. Усіх цих мітингувальників проти «бариг» не чіпали. Висловлюю обурення затриманням двох неповнолітніх [насправді неповнолітня тільки Даша] в Рівному. Готую запит у Нацполіцію. Негоже МВС грати в політику», — написала Геращенко. Підтримали Дашу також інші прихильники Петра Порошенка — наприклад, народний депутат Володимир Арʼєв. Під будівлею МВС у Києві 26 травня близько 20 осіб зібралися з плакатами «Назад в 2013?», «Імпічмент — наше право», «Яник теж починав з дітей»; вони скандували: «Ні політичним репресіям». У Facebook запустили флешмоб підтримки з хештегом #я_підтримую_Дашу_Коц.