В одеській колонії розпочався бунт, який угамували за дві години. Ми поговорили з одним із ув’язнених

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
В одеській колонії розпочався бунт, який угамували за дві години. Ми поговорили з одним із ув’язнених

Гіманов Олександр / УНІАН

Двадцять сьомого травня вʼязні одеської Південної виправної колонії № 51 збунтувались. Вони підпалили матраци та пожежний автомобіль, вогонь перекинувся на територію колонії, між в’язнями та охоронцями сталась сутичка. Таким чином засуджені протестували проти «жахливої їжі» та вимагання грошей керівництвом колонії. Останньою краплею, як вони розповідають, стало побиття шістьох в’язнів спецназівцями. Омбудсмен Людмила Денісова каже, що в’язні збурились через те, що їх речі перевіряли, а у Службі виконання покарань переконують: засуджені зчинили колотнечу під час етапування шістьох із них. Бунт угамували за кілька годин, утім усе одно залишилось питання, що ж насправді сталося. theБабель поговорив із в’язнем колонії та правозахисниками та зібрав усі версії подій.

Опівдні 27 травня одеське видання «Думская» написало, що в Південній виправній колонії № 51 почався бунт. Журналісти повідомили, що будівля колонії горить, а з пенітенціарного закладу втекли 15 людей, проте пізніше Державна служба покарань спростувала цю інформацію. Близько першої години дня в поліції Одеської області повідомили, що ситуація під їхнім контролем, призвідців заворушення ізолювали, а з в’язнями ведуть перемовини. Під час сутичок четверо працівників колонії були поранені, їм надали медичну допомогу. За фактом бунту розпочали кримінальне провадження за статтею № 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) Кримінального кодексу України.

Гіманов Олександр / УНІАН

О пів на другу омбудсмен Людмила Денісова написала, що пожежу локалізовано, а засуджені розійшлися в сектори. За її словами, під час бунту заручниками ув’язнених стали троє медпрацівників та троє охоронців, але їх уже звільнили. Вона також заявила, що правоохоронці не придушували бунт і ніхто істотно не постраждав.

В’язні та правозахисники кажуть, що в колонії жахливо годують і б’ють

Голова правозахисної організації «Альянс української єдності» Олег Цвілий розповів theБабелю, що бунт назрівав уже близько тижня. До нього почали звертатись рідні засуджених зі скаргами на умови утримання та харчування. Вони стверджували, що керівництво колонії вимагає гроші за передачу будівельних матеріалів, за допомогою яких в’язні хотіли зробити ремонт у бараках, та гроші за передачу продуктів. «На все, крім «Мівіни», у них заборона. Якщо хочеш нормальні продукти харчування, треба платити. Така ситуація взагалі в усіх колоніях», — каже Цвілий. Перед вихідними засуджені надіслали правозахиснику фотографії їжі, яку їм готують, та розповіли, що до ночі чекали на вечерю, яку так і не отримали.

Про погану їжу як причину бунту theБабелю розповів і засуджений Південної виправної колонії № 51 Дмитро (він попросив не вказувати його прізвище). За його словами, останнім часом засуджених почали годувати неїстівним: «Каша з тараканами. Салати ріжуть у великій ванній. Каструлі, цибулю [зберігають] на підлозі», — розповів Дмитро theБабелю. П’ять днів тому ситуація стала «нестерпною», тому засуджені почали скаржитись керівництву колонії: «Ми почали просити, аби вони нормально кормили. А вони кажуть: “Що є, те і їжте”».

Дмитро стверджує, що багато з тих продуктів, які передають рідні, не пропускають. В’язням також не подобаються умови бараків, у яких вони живуть. Керівництво колонії не робить ремонт і не дозволяє його зробити ув’язненим — замполіт не пропускає будівельні матеріали, які купують самі засуджені. Начебто вимагає за це гроші.

«[Грошей] просять по-різному. У кого скільки є. Або [кажуть, якщо ви] взяли собі 10 мішків шпаклівки, нам тонну цементу купіть і привезіть, я скажу куди, — стверджує Дмитро, — Мужикам набридло, що мало того, що вони тут не можуть нормально поїсти, ще й посилки не пропускають».

Уранці 27 травня керівництво колонії пообіцяло прислухатись до скарг засуджених та вирішити їх, розповідає Дмитро. Але через певний час начальник колонії викликав до себе «на розмову» шістьох людей, які найбільше обурювались умовами життя в колонії. «Коли вони підійшли на вахту, там [чекав] спецназ і давай їх бити. Мужики, які проходили поряд, це побачили. Звісно, ніхто не буде стояти дивитись, як б’ють своїх. Усі потягнулись туди, почали кричати: “Що ви робите?!” Вони [правоохоронці] почали стріляти холостими, кидати камінням, хотіли пожежною машиною зеків задавити. Ми зупинили машину, зняли водія, поставили машину біля воріт і підпалили її, щоб спецназ не міг зайти», — переповідає події сьогоднішнього дня Дмитро.

Засуджений стверджує, що заручників в’язні не брали і з колонії ніхто не втікав. За його словами, зараз ситуація стабілізувалась, в’язні розійшлись по бараках і забарикадувались, «щоб їх не били». Ув’язнених планують перерахувати, аби впевнитись, що ніхто не втік з виправного закладу. Шістьох людей, яких раніше побили, за інформацією Дмитра вивезли з колонії.

Нинішні держслужбовці звинувачують засуджених, колишні кажуть — засуджені говорять правду

У Службі виконання покарань стверджують, що бунт почався, коли працівники колонії намагались етапувати засуджених в іншу в’язницю: «Засуджені здійснили напад та завдали 7 працівникам установи тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, підпалили пожежний автомобіль, чергову частину та бібліотеку установи». Інформацію про неналежні умови в колонії там не коментували. Омбудсмен Людмила Денісова написала на своїй сторінці у Facebook, що, за попередньою інформацією, засуджені збунтувались «через обшуки». Про низьку якість їжі та вимагання грошей у своєму дописі вона не зазначила. Наразі невідомо, чи буде Служба виконання покарань проводити перевірку скарг в’язнів.

Гіманов Олександр / УНІАН

Сергій Старенький, який очолював Державну пенітенціарну службу України півроку (у 2014 році), написав, що в цій колонії завжди вимагали гроші в ув’язнених. «Останнім часом керівники ціни почали піднімати. Гостра стадія протистояння виникла пʼять днів тому, але ще не виходила з-під контролю. Десь у четвер-п’ятницю адміністрація звернулась по допомогу до Мінюсту, але відповідь була “розбирайтесь там самі”. У колонію були запрошені авторитети з волі, яких попросили переговорити з засудженими», — стверджує він. Колишня омбудсмен Валерія Лутковська розповіла theБабелю, що проблеми, описані вʼязнями, були в колонії ще з 2012 року. «Там завжди були проблеми з медициною. Наприклад, немає стоматолога — все, допомогу ніхто не надає, — говорить вона. — Проблеми з харчуванням також були, бо адміністрація брала гроші за доставку [передачі від рідних], тому в самій колонії їжа була непридатною. Про все це писалися рекомендації до Мінюсту. На них ніхто не звертав уваги». За словами Лутковської, востаннє монітори були в колонії наприкінці 2018 року. Тоді вони звернули увагу, що там дуже розвинені неформальні стосунки між засудженими — коли одні вважають себе головнішими за інших, вимагають гроші, їжу, примушують до різних дій, у тому числі й сексуального характеру. «Це означає, що адміністрацію це не хвилювало. Бо зазвичай такі речі присікають», — додає Лутковська.