Бачу новини, що «Межигірʼя» передали в управління колишньому помічнику нардепа Мураєва. А що там узагалі відбувається після 2014 року?

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Бачу новини, що «Межигірʼя» передали в управління колишньому помічнику нардепа Мураєва. А що там узагалі відбувається після 2014 року?

Etienne De Malglaive / Getty Images

29 травня тендерний комітет АРМА оголосив переможця конкурсу на управління «Межигірʼям» — ним стала ТОВ «Скомпані», керівник — Олексій Вороненко. До кінця 2017 року він був помічником позафракційного нардепа Євгена Мураєва — це колишній член партії «Опозиційний блок», зараз журналісти повʼязують Вороненка з проросійським політиком Віктором Медведчуком. Результати конкурсу обурили активістів і журналістів, комендант «Межигірʼя» збирається в суд, а громадська рада при АРМА заявила, що потрібно провести новий конкурс. theБабель розповідає, що відбувалося з «Межигірʼям» з лютого 2014 року, коли з нього виїхав четвертий президент Віктор Янукович.

Уранці 22 лютого 2014 року, коли четвертий президент України Віктор Янукович втік із країни, до воріт «Межигірʼя» приїхали представники «Самооборони» та Автомайдану. Вони взяли резиденцію під контроль і заявили, що не дадуть розікрасти цінності та документи. Тоді ж комедантом став Денис Тарахкотелик, пізніше він та його команда зареєстрували громадську організацію — «Національний парк України «Межигірʼя».

У 2015 році суд наклав арешт на майно у «Межигірʼї». Резиденція тоді належала повʼязаній із Януковичем компанії «Танталіт», яка володіла «Межигірʼям» з 2007 року. У 2017 році суд визнав недійсним договір про передачу резиденції з державної у приватну власність. Земля повернулася державі, а нерухомість належить «Танталіту» досі, хоч і заарештована. Але фактично весь цей час — із 2014 до 2019 року — резиденція була під контролем НПУ «Межигірʼя» та її голови Дениса Тарахкотелика. Вона працює як парк із платним входом — від 20 до 120 грн. Там є зоопарк, кафе та кавʼярні, можна покататися верхи або на велосипедах. Виручені гроші, за словами Тарахкотелика, повністю йдуть на утримання «Межигірʼя».

У травні 2018 року Печерський суд Києва передав «Межигірʼя» в управління АРМА, але де-факто керувати продовжував Тарахкотелик. За його словами, за рік представники АРМА приїжджали в «Межигірʼя» двічі — один раз оглянути майно, другий — на екскурсію. Участі в управлінні вони не брали.

У листопаді 2018 року АРМА оголосила конкурс на управителя «Межигірʼям». В агентстві пояснили, що у них немає прав і повноважень витрачати державні гроші на утримання резиденції, а управитель зможе робити це за рахунок прибутку від комерційного використання активів «Межигірʼя». Конкурс продовжували кілька разів. Спочатку на нього подалися дві організації — НПУ «Межигірʼя» і компанія «Атлант Девелоп». На думку АРМА, обидва претенденти не змогли скласти чіткого плану в управління резиденцією так, щоб вона приносила прибуток державі. НПУ «Межигірʼя» кожен раз подавала документи з формою реєстрації «неприбуткова громадська організація», але за умовами конкурсу виграти його може тільки юридична особа, яка займається підприємницькою діяльністю. Востаннє конкурс продовжили у квітні, а закінчився він у середині травня. Заявки подали три претенденти — НПУ «Межигірʼя», ТОВ «Гаянський Геннадій Григорович» і «Скомпані».

29 травня на засіданні тендернего комітету оголосили, що конкурс виграла «Скомпані». «Межигірʼя» у цей день закрили для відвідувачів — на сайті резиденції зʼявилося оголошення про небезпеку рейдерського захоплення. «Вночі нам повідомили, що до нас їдуть люди в автобусах, і можливе рейдерське захоплення. Тому ми вирішили убезпечити себе і відвідувачів і закрити ворота», — розповіли theБабелю в «Межигірʼї». Наступного дня парк знову відкрили.

Директор «Скомпані» — Андрій Вороненко, колишній помічник народного депутата Євгена Мураєва. У ЗМІ він часто зʼявляється як «політолог». Сама компанія існує більш ніж чотири роки, її основний вид діяльності — управління фінансовими ринками. Перемога «Скомпані» викликала хвилю обурення: активісти та журналісти писали в Facebook, що «“Межигірʼя” Януковича передали його товаришам». За їхніми словами, конкурс не був прозорим, а на засіданні АРМА журналістам не давали ставити питання. Активістів підтримала також громадська рада при АРМА — там заявили, що незадоволені вибором управителя резиденції, який «може бути повʼязаний з екс-регіоналами». «Факти говорять, що у «Скомпані» немає досвіду і фінансів для управління таким чутливим активом, як “Межигірʼя”», — йдеться в заяві. Громадська рада закликала АРМА провести новий конкурс.

Глава НПУ «Межигірʼя» Денис Тарахкотелик вважає, що конкурс був непрозорим і корумпованим, а переможця визначили заздалегідь. Результати він збирається оскаржити в суді. «На засіданні був один із власників фірми [«Скомпані»], він навіть не знає другого власника. Не зміг сказати, який у компанії обіг коштів за 2017, 2018 рік. Його почав захищати голова тендерної комісії — як таке може бути, якщо всі беруть участь на рівних правах?» — сказав Тарахкотелик theБабелю.

Представники «Скомпані» не звʼязувалися з Тарахкотеликом, ніхто поки не просив його та команду піти з «Межигірʼя». «За процедурою, переможець повинен найняти фірму, яка проведе оцінку майна та інвентаризацію. Представники переможця, цієї фірми, АРМА та слідчий ГПУ повинні прийти на територію резиденції і зробити оцінку. Після цього «Межигірʼя» можуть передати новому управителю. Ця процедура займає від двох місяців до півроку», — говорить Тарахкотелик.

Директор «Скомпані» Олексій Вороненко вважає, що конкурс пройшов відповідно до законодавства. «Громадська рада при АРМА рекомендує то продовжити, то скасувати конкурс. Громадська рада є консультативним органом при будь-якій державній структурі, і не їй рекомендувати порушувати закон», — заявив Вороненко. Він додав, що з січня 2018 року не працює помічником Євгена Мураєва та активно критикує його в ЗМІ. Вороненко справді критикував Мураєва, однак за те, що політик позбавив себе можливості домовлятися з Росією, потрапивши в санкційний список від РФ у березні 2019 року. Вороненко навіть називав Мураєва «агентом СБУ». Журналістка Катерина Горчинська припускає, що Вороненко може бути повʼязаний з Віктором Медведчуком — він часто зʼявляється в ефірах афілійованих з Медведчуком каналів «112» і Newsone; писав блоги на підтримку дій політика.

За словами Тарахкотелика, в НПУ «Межигірʼя» вже зверталися в НАБУ — щоб бюро перевірило прозорість конкурсу. На початку квітня детективи провели обшуки в офісі АРМА. А в кінці квітня 2019 року кримінальну справу проти АРМА порушило Державне бюро розслідувань. Вони вимагають від АРМА надати всю документацію щодо «Межигірʼя» та проведення конкурсу на управителя резиденцією. «АРМА наполягає на повному дотриманні законодавства при конкурсному відборі», — йдеться в заяві агентства.