Організація українських сексологів виступила проти сексуальної освіти для дітей. ЛГБТ-активісти обурені, а в МОЗ кажуть, що вперше про це чують

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Організація українських сексологів виступила проти сексуальної освіти для дітей. ЛГБТ-активісти обурені, а в МОЗ кажуть, що вперше про це чують

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Організація сексологів України, яка називає себе «першою неурядовою організацією», випустила заяву, де розкритикувала уроки сексуального виховання. Наприклад, там вважають, що вони пропагують гомосексуалізм. Ця заява викликала хвилю обурення, зокрема серед ЛГБТ-активістів, які зараз готуються до тижня прайду — він триватиме з 14 до 22 червня, а 17 червня в Києві відбудеться Марш за права людини. Ми поговорили з сексологами та їхніми противниками — розповідаємо, що відбувається.

Тридцятого травня Асоціація сексологів і сексотерапевтів України опублікувала заяву під назвою «СТОП СЕКСУАЛЬНА ОСВІТА В УКРАЇНІ» (так, капслоком). У ній сексологи виклали власний погляд на те, який вигляд повинні мати уроки сексуального виховання в школах. В асоціації впевнені, що дітям не можна нічого говорити про гомосексуальність; викладати цю дисципліну для хлопців і дівчат потрібно окремо; взагалі, дітей потрібно «орієнтувати» на моногамні та сімейні цінності. У Facebook цю заяву розкритикували. Люди почали ставити сторінці асоціації мітку «не рекомендую» та писати гнівні коментарі. Сексологів звинуватили в некомпетентності.

Асоціацію створили в 2014 році, це громадська організація. До неї входять 55 консультантів з людської сексуальності та сексопатологів. Президент асоціації — Гарнік Кочарян, сексопатолог і психотерапевт, професор кафедри сексології, медичної психології, медичної та психологічної реабілітації Харківської медичної академії післядипломної освіти. У 2018 році члени асоціації створили Національний інститут сексології та сексуального здоров’я (це теж громадська організація). Цей інститут організовує курси сексології у різних містах України, анонси публікують на сайті асоціації. Як розповідає учасниця організаційного комітету KyivPride Дар’я Андрєєва, на цих курсах описують трансґендерність і гомосексуалізм як відхилення. «На сайті [асоціації] вказано, що програма розроблена згідно з вимогами та стандартами міжнародних сексологічних об’єднань, але це неправда. Програма геть не відповідала сучасним уявленням про сексуальність. Наприклад, поглядам церкви на секс присвячений цілий модуль», — розповіла Дар’я theБабелю.

В асоціації кажуть, що в Україні потрібно викладати сексуальну освіту, «зважаючи на ментальність». Член організації Михайло Шевченко заявив theБабелю, що зараз з’явилось занадто багато курсів і лекцій із сексуальної освіти, «які проводять непрофесіонали». Він вважає, що Україна повинна провести низку досліджень і виробити власну методику викладання сексуальної освіти, зважаючи на ментальність та історію країни. Шевченко наполягає, що дітям до 12 років не можна розповідати про гомосексуалізм, бо саме в цьому віці вона усвідомлює «свою ґендерну роль у суспільстві». А якщо дитина відчуває гомосексуальний потяг до 12 років, але «суспільство має чіткий орієнтир», гомосексуальність минає, стверджує Шевченко.

Окрім ЛГБТ, асоціація критикує й інші теми. Наприклад, Шевченко переконаний, що дітям не потрібно розповідати про контрацептиви до 14 років, а проводити такі бесіди можна тільки тоді, коли є ймовірність того, що діти вже почали жити статевим життям. Узагалі, за його словами, в Україні роблять тренд із теми сексу. «У суспільстві, в якому немає проблем із сексом, немає тренду на секс. Чому ми не обговорюємо ідеї Канта або Гегеля у межах українського суспільствотворення? Ми обговорюємо секс. Суперважлива тема!» — говорить сексолог.

ЛГБТ-активісти вважають, що діяльність цієї організації — небезпечна. «У своїй заяві вони пишуть, що дітям можна розказувати тільки про гетеросексуальні стосунки та орієнтувати їх на сімʼю і парність. За таких умов діти, яких виховують ЛГБТК-батьки або поліаморні чи полігамні родини, будуть почуватися стигматизованими, а ЛГБТК-підлітки не зможуть отримати релевантної для них інформації про секс. Це дає підстави для цькування і, взагалі-то, є порушенням Конституції України, яка гарантує рівні права усім громадянам, незалежно від орієнтації або релігії, зокрема рівне право на освіту», — каже Дар’я Андрєєва.

У МОЗ на заяву організації поки не відреагували. На питання кореспондента theБабеля у прес-службі відповіли, що вперше про це чують і рекомендували надіслати запит. Пізніше там додали, що очільниця МОЗ Уляна Супрун готує допис щодо цієї заяви.