Британська сценаристка розкритикувала «Чорнобиль» за відсутність темношкірих акторів, з неї посміялися. Ми знайшли темношкірого ліквідатора аварії на ЧАЕС

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Британська сценаристка розкритикувала «Чорнобиль» за відсутність темношкірих акторів, з неї посміялися. Ми знайшли темношкірого ліквідатора аварії на ЧАЕС

ВКонтакте / Игорь Хиряк

Британська актриса та сценаристка Карла Мері 1 червня написала твіт про те, що розчарована серіалом НВО «Чорнобиль», тому що в ньому немає темношкірих акторів. Користувачі розкритикували цей твіт, а в коментарях переважно радили дівчині вчити історію та пояснювали, що темношкірий ліквідатор у Чорнобилі виглядав би недоречно. Врешті-решт Карла Мері обізвала всіх, хто з нею не згоден, расистами, видалила твіт і закрила свою стрічку.

Дивна обставина: одним із ліквідаторів аварії на ЧАЕС був темношкірий хлопець на імʼя Ігор Хиряк. Він народився в 1967 році, у десять років переїхав до Череповця Вологодської області. У 1985 році Ігоря призвали на строкову службу в армію, він потрапив у 210-ту понтонно-мостову бригаду — це обʼєднання інженерних військ України, яке базувалося в Києві. До складу бригади входила і частина № 75110, де служив Ігор. Солдати цієї частини ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи з квітня 1986 до листопада 1990 року.

Двадцять шостого квітня 1986 року генерал-полковник Осипов поставив частині завдання висунутися в район Чорнобиля і навести понтонний міст через Припʼять, щоб потім евакуювати жителів. Полк без зброї, лише з протигазами, приїхав на відстань близько чотирьох кілометрів від електростанції. У ніч на 2 травня навели міст. У тому ж році командир частини полковник Іван Язовських нагородив Хиряка подячною грамотою за «зразкове виконання обовʼязку перед Батьківщиною». Після служби Ігор повернувся в Череповець, де живе й досі. Фотографії з Чорнобиля він виклав до 30-річчя Чорнобильської трагедії в 2016 році в російську соціальну мережу «ВКонтакте».

ВКонтакте / Игорь Хиряк

Судячи з профілю Ігоря, він любить брати участь в історичних реконструкціях, а в 2014 році знявся в малобюджетному російському фільмі «Закляття Велеса». Є в нього в профілі й знімки з окупованого Криму, вони датовані 2015 роком: Ігор відпочивав у селищі Чорноморське та відвідав Ялту. Зараз Ігор виступає зі стендап-камеді командою Amsterdam, живе в приватному будинку, веде господарство. Двадцять першого квітня він виклав знімок, де він позує у своєму дворі з українським прапором.

ВКонтакте / Игорь Хиряк

Ми написали Ігорю, щоб розпитати про його чорнобильське минуле, але він не заходить у соцмережу й не читає наші повідомлення. Прикро.