Розлючені люди, квіти й іграшки: 7 фото з мітингу в Переяславі-Хмельницькому, де поліцейські застрелили дитину

Автор:
Тереза Лащук
Дата:

Тридцять першого травня у Переяславі-Хмельницькому Київської області двоє правоохоронців — Іван Приходько та Володимир Петровець — «пристрілювали» рушницю, одна куля потрапила у двір, де грався пʼятирічний хлопчик Кирило Тлявов. З тяжкою травмою голови дитину доставили до лікарні, однак Кирило помер за три дні, не приходячи до тями. Відтепер в усій Україні проходять акції під місцевими відділками поліції — люди вимагають справедливого покарання та відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Кореспонденти theБабеля Тереза Лащук і Сергій Моргунов побували на головному з цих мітингів — у Переяславі-Хмельницькому.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Мітинг під поліцейським відділком у Переяславі-Хмельницькому почався о 20:00. На акцію прийшли близько 300 людей.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Серед них були столичні активісти, які приїхали з Києва спеціально на мітинг: Масі Найєм, Роман Сініцин, праворадикали з «C14» із закритими балаклавами обличчями. Вони привезли з собою фаєри, димові шашки та балончики з фарбою. Написали на асфальті під відділком: «Вбивці дітей», запалили димові шашки та фаєри. Відділок поліції обгородила шеренга правоохоронців.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Місцеві на приїжджих реагували неоднозначно. Хтось був переконаний, що вони приїхали за гроші, інші сподівались, що таким чином можна організувати протест по всій Україні.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Деякі городяни прийшли поскаржитись поліцейським на власні проблеми. Пані Лариса, жінка років сорока, наприклад, говорить, що кілька років тому її побив сусід, але справу, за її словами, не розслідують. Чоловік продовжує пити та лякати мешканців свого будинку.

Інший місцевий мешканець Євген заявив, що одного разу його затримали поліцейські лише через те, що він знімав їх на камеру.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Близько дев’ятої вечора до людей вийшов заступник начальника Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов. Його обступили люди, вимагаючи пояснень, чому правоохоронці спершу заявляли, що хлопчик спіткнувся і отримав травму та не казали про вогнепальне поранення, чому досі не знайшли зброю, з якої стріляли. Також вони вимагали відставки Нєбитова. Правоохоронець спілкувався з розлюченими людьми десь пів години.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Близько десятої люди почали розходитись.

Сергій Моргунов / «Бабель»