Президент Зеленський пропонував стати своїм речником журналістці Севгіль Мусаєвій. У цей час тривав відкритий конкурс на посаду

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:

Севгіль Мусаєва

Twitter / Sevgil Musaieva

Президент Володимир Зеленський пропонував обійняти посаду свого прес-секретаря головній редакторці «Української правди» Севгіль Мусаєвій. Цю інформацію theБабелю підтвердили два незалежні одне від одного джерела.

Пропозицію про роботу президент зробив після 15 травня, за кілька тижнів після початку публічного конкурсу на заміщення вакансії. До цього моменту претенденти встигли пройти кілька етапів відбору. Мусаєва участі в конкурсі не брала. У цей час вона закінчувала навчання в Гарвардському університеті у США. Пропозицію про роботу Зеленський зробив особисто телефоном. Мусаєва від посади відмовилася.

За коментарями про те, чи робив президент таку пропозицію під час публічного конкурсу, ми звернулися до його прес-секретаря, переможниці відбору Юлії Мендель і до Севгіль Мусаєвої. Мусаєва цю інформацію не підтвердила й не спростувала.

Мендель відповіла, що «це не є зараз пріоритетом для Володимира», а вона як представник комунікації має право визначатися «з рівнем етичності тих питань, які повинна ставити президенту». Наше запитання вона пообіцяла «внести до списку». За коментарями Мендель порадила звернутися до прес-секретаря «ЗеКоманди» Ірини Побєдоносцевої. Остання пообіцяла зʼясувати це питання і припустила, що якщо розмова з Мусаєвою і відбулася, то журналістці могли запропонувати взяти участь у відборі на загальних підставах. Проте, якщо це правда, така пропозиція після кількох етапів відбору нівелює публічний конкурс і ставить одного з учасників в особливі умови.

Ми надіслали офіційний запит в Адміністрацію президента, але поки відповіді не отримали. У день, коли ми готували новину і намагалися отримати коментар президента, він перебував з офіційним візитом у Брюсселі. Сьогодні, 5 червня, отримати відповідь президента, який давав інтервʼю в ефірі програми «Сніданок з 1+1», нам теж не вдалося.

Публічний конкурс на вакансію свого прес-секретаря Зеленський особисто оголосив 30 квітня. За словами Побєдоносцевої, загалом на конкурс подали понад чотири тисячі резюме. Після кількох етапів відбору 50 найкращих кандидатів отримали творчі завдання.

Серед них опинилася й журналістка theБабеля Марія Жартовська. Виконуючи редакційне завдання, вона проходила відбір, щоб написати про процес ізсередини. Зворотний звʼязок учасникам обіцяли дати після 14 травня. У фінал, за словами Побєдоносцевої, вийшли три кандидати. Станом на 24 травня остаточного рішення ще не було.

Перемогла у відборі Юлія Мендель. До цього вона як фрілансер співпрацювала з багатьма великими західними виданнями та була консультантом з комунікацій у Світовому банку.