Партія Ігоря Смешка «Сила і честь» оголосила першу десятку кандидатів у Раду. Ось чотири цікаві факти, про які не розказали зі сцени зʼїзду

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Партія Ігоря Смешка «Сила і честь» оголосила першу десятку кандидатів у Раду. Ось чотири цікаві факти, про які не розказали зі сцени зʼїзду

htvua / Flickr

Восьмого червня у Торгово-промисловій палаті в центрі Києва відбувся з’їзд політичної партії «Сила і честь». Її лідер Ігор Смешко — заступник секретаря РНБО за часів Леоніда Кучми і ексголова СБУ за Віктора Ющенка. На останніх президентських виборах він набрав трохи більше шести відсотків голосів. Сьогодні зі сцени він представив першу десятку партійного списку, яка поведе «Силу і честь» до парламенту. Шанси потрапити туди у Смешка є. Згідно з результатами останнього соцопитування групи «Рейтинг», за його партію готові проголосувати 4,3 відсотка виборців. Це на 0,7 відсоткового пункту нижче за прохідний барʼєр. Пʼять відсотків — це приблизно 11 депутатських мандатів. Весь список, а також тих, хто йде по мажоритарних округах, на зʼїзді не назвали, але пообіцяли оприлюднити всі імена пізніше. Ми теж побували на зʼїзді — і ось чотири цікаві факти звідти.

Соратники Смешка, яких не назвали

На зʼїзді оприлюднили прізвища лише тих, хто увійшов до першої десятки. Весь список складається зі ста осіб. Його поки не оприлюднюють. За словами учасників зʼїзду, у ньому можуть зʼявитися двічі віцепремʼєр з питань гуманітарної політики Володимир Семиноженко, ексзаступник міністра економіки Михайло Поживанов, депутат від БПП Вадим Денисенко. Усі вони були на зʼїзді. По мажоритарці йде Дмитро Глазунов колишній співробітник СБУ, а тепер благодійник з Луцька.

Від партії до Ради планують іти артисти Світлана та Віталій Білоножки. Про це вони заявили «ТСН».

Неочікувані кандидати

Олена Сотник — другий номер у списку, діючий депутат від «Самопомочі», до парламенту працювала адвокатом. Вона представляла інтереси родин Небесної Сотні, захищала в судах євромайданівців. У Раді вона входить до делегації депутатів у Парламентській асамблеї Ради Європи. Сотник розповідає, що три тижні вела переговори з різними політичними силами, а після зустрічі зі Смешком визначилася. Каже, що побачила можливість реалізувати себе і не бути статистом у чиїйсь грі. Якщо знову потрапить до Ради, готова займатися там міжнародними відносинами, євроінтеграцією, питаннями молодіжної політики й екології.

«Можна було влаштуватись в іншу політсилу, яка точно пройде, але навіщо йти, щоб наступні пʼять років просто натискати на кнопки?» — коментує свій вибір депутат.

Пʼятий номер списку — Володимир Замана — підозрюється у державній зраді. Він очолював Генштаб з 2012 по 2014 рік. Йому інкримінують скорочення Збройних сил, що дозволило Росії блокувати підрозділи ЗСУ в Криму. З лютого по травень цього року Замана перебував під вартою, а 24 травня 2019 року Київський апеляційний суд звільнив генерал-полковника. Однак, він лишився у статусі підозрюваного.

Заману вже звинувачують у тому, що в Раді він хоче отримати імунітет і уникнути відповідальності. У коментарі theБабелю він сказав, що в парламенті готовий першим проголосувати за закон про зняття депутатської недоторканності.

Представництво кримських татар

Лідери кримських татар вирішили заходити до парламенту з різними політичними силами. Вони ініціювали переговори з 4—5 партіями, на яких обговорювали найважливіші для себе питання: деокупацію Криму, право на кримськотатарську автономію в складі України, вступ до ЄС і НАТО. Партії, які підтримали усі пункти, отримали у свої лави представників кримських татар. Так, у «Силі і честі» опинився голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Його соратники Мустафа Джемілєв і Ахтем Чийгоз підуть у Раду за списком партії Петра Порошенка «Європейська солідарність». Своє представництво кримські татари матимуть і в партії Святослава Вакарчука «Голос». Зі «Слугою народу» перемовини тривають. «До нас не приходили лише «Опоблок» і Юлія Тимошенко», — каже Чубаров. Коли Смешко оголошував Чубарова, то сказав кілька речень кримськотатарською.

Невеликий бюджет

Зʼїзд Смешка пройшов демократично — без пафосу та вишуканої їжі. Загалом було приблизно 350 людей. Гостей частували чаєм, кавою і солодощами. Учасники отримали блокнот, ручку та папку з програмою партії і прапорцем. За словами четвертого номера у списку — діючого депутата фракції «Самопоміч» Івана Мірошніченка, оренда приміщення, техніка та трансляція зʼїзду коштували 150—200 тисяч гривень.