Рейдерство? Інвентаризація? Пояснюємо, що відбувається зі столичним кінотеатром «Київ» — версії усіх сторін конфлікту

Автори:
Гліб Гусєв, Тереза Лащук
Дата:
Рейдерство? Інвентаризація? Пояснюємо, що відбувається зі столичним кінотеатром «Київ» — версії усіх сторін конфлікту

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Сьомого червня почався публічний конфлікт навколо кінотеатру «Київ» — головного фестивального центру столиці, де регулярно демонструють артхаусні стрічки. У будівлю кінотеатру з допомогою «Муніципальної охорони» зайшли представники КМДА, щоб провести інвентаризацію. Зі свого боку орендар кінотеатру заявив, що кінотеатр захопили рейдери. Ці події є продовженням конфлікту менш публічного: у 2019 році КМДА змінила орендаря, який керував кінотеатром двадцять років. Орендар результатів конкурсу не визнав, на його бік стали активісти: починаючи з 7 червня вони щодня проводять акції біля кінотеатру. Нового орендаря, який виграв конкурс, вони вже звинувачують у тому, що він підніме ціни на білети та змінить репертуарну політику на більш комерційну. Кореспонденти theБабеля Тереза Лащук і Гліб Гусєв поспілкувалися з усіма сторонами конфлікту та виклали їхні позиції.

У п’ятницю, 7 червня, кінотеатр «Київ» повідомив на Facebook-сторінці, що його захоплюють рейдери. Веде сторінку кінотеатру його орендар, він закликав «усіх небайдужих і всіх, хто поряд», зібратись біля будівлі. У п’ятницю ввечері до кінотеатру прийшли близько двохсот людей, які повністю перекрили рух на вулиці Великій Васильківській. Виявилося, що будівлю охороняють бійці «Муніципальної охорони» Києва. Одного з активістів — Миколу Базаркіна — вони виштовхали з кінотеатру та передали поліції. У понеділок вранці, 10 червня, кінотеатр усе ще був закритий.

У конфлікт навколо кінотеатру втягнуті чотири сторони: Департамент комунальної власності Києва; комунальне підприємство «Київкінофільм»; нинішній орендар кінотеатру та новий орендар, який виграв конкурс, але ще не прийняв управління кінотеатром.

  • Департамент комунальної власності Києва (ДКВ) входить до КМДА і керує муніципальним майном. Проводив конкурс на оренду кінотеатру «Київ».
  • КП «Київкінофільм» тримає на балансі муніципальні кінотеатри, зокрема «Флоренцію», «Київську Русь», «Лейпциг» та Кінотеатр імені Т. Г. Шевченка.
  • Нинішній орендар — ТОВ «КЦ« Кінотеатр «Київ» — керує кінотеатром з 1999 року. Очолює компанію Вілія Бондаренко.
  • Новий орендар — ТОВ «Сінема-Центр» — керує мережею «Сінема-Сіті». До неї входять три кінотеатри — у Києві, Одесі та Тернополі. Співзасновник компанії — бізнесмен Борис Фуксман. Компанія виграла конкурс на оренду кінотеатру «Київ».

Четвертого січня 2019 року закінчився договір оренди, який КЦ «Кінотеатр «Київ» уклав з Департаментом комунальної власності. Договір продовжувати не стали, ДКВ оголосив конкурс на управління кінотеатром. Пʼятнадцятого квітня в ньому перемогла компанія «Сінема-Центр». Далі Департамент зажадав передати кінотеатр на баланс КП «Київкінофільм» — для цього він поштою надіслав нинішньому орендареві акти приймання-передачі. Чотирнадцятого травня, не чекаючи, поки нинішній орендар підпише ці акти, Департамент комунальної власності, «Київкінофільм» і «Сінема-Центр» уклали договір оренди будівлі. Вартість оренди для «Сінема-Центру» складає 2 мільйони 544 тисячі гривень на місяць — це в 54 рази більше, ніж платив попередній орендар.

Нинішній орендар — компанія «КЦ« Кінотеатр «Київ» — у конкурсі участі не брав і не визнає його результати. Керівник компанії Вілія Бондаренко стверджує, що за умовами договору оренди вона мала першочергове право на те, щоб продовжити його термін. В офіційній заяві компанія пише, що їй ніхто не пропонував переглянути ставку оренди. Не підписувала вона також і акти приймання-передачі, які їй вислав Департамент комунальної власності — компанія стверджує, що не отримувала документи. Замість цього компанія подала на КМДА до Господарського суду Києва і попросила визнати результати конкурсу недійсними. Вісімнадцятого червня відбудеться чергове судове засідання у цій справі.

Сьомого червня у кінотеатр «Київ» прийшла інвентаризаційна комісія, яка складається з членів КП «Київкінофільм». Представники «Київкінофільму» прийшли не самі, а з бійцями «Муніципальної охорони». Вони зупинили роботу кінотеатру, перервали сеанси, видворили з будівлі працівників (зокрема й Миколу Базаркіна) і закрили вхід.

КЦ «Кінотеатр «Київ» оголосив, що будівлю захоплюють рейдери. За словами заступника директора компанії Ірини Шинкаренко, бійці «Муніципальної охорони» побили її доньку Вікторію. Вона стверджує, що «Муніципальна охорона» побудувала барикади з крісел і розмотала пожежні гідранти на випадок, якщо будівлю штурмуватимуть активісти. В офіційній заяві КЦ «Кінотеатр «Київ» стверджує, що інвентаризація відбулася ще у грудні 2018 року — і за її результатами все комунальне майно було списано. «Комунальної власності, окрім власне стін, у кінотеатрі немає».

Це спростовує координаторка національних і міжнародних проєктів КП «Київкінофільм» Олена Бабій. Вона стверджує, що комунальники багато разів намагались провести інвентаризацію у кінотеатрі «Київ», але орендарі не давали їм цього зробити: «[Орендарі] нас не допускали до приміщень кінотеатру. То директор на лікарняному, то всі двері зачинені». Олена Бабій каже, що всередині кінотеатру фіксують майно, а попередньому орендареві передадуть усі речі, які є його власністю. «Сінема-Центр» зможе в’їхати у кінотеатр, щойно завершиться інвентаризація.

Активісти, які проводять акції біля кінотеатру, висунули кілька претензій і до нового орендаря. Вони побоюються, що «Сінема-Центр» підніме ціни на квитки та змінить репертуарну політику: буде показувати менше артхаусних стрічок і не стане віддавати зали під фестивальні покази, як це робив нинішній орендар.

Ми попросили прокоментувати ці претензії директора з маркетингу «Сінема-Центру» Олену Ницько. За її словами, ціни на квитки в кінотеатрі «Київ» були на «середньоринковому рівні» — і на цьому ж рівні й залишаться. У договорі оренди зазначено, що компанія зобовʼязана «продовжити роботу кінотеатру в форматі фестивального центру столиці» і співпрацювати з міжнародними фестивалями, зокрема з КМКФ «Молодість», Docudays, «Крок», Одеським МКФ, KISFF і «Чілдрен Кінофест».