Мішель Платіні пішов з футболу після корупційного скандалу в 2015 році, тепер його затримали, допитали та відпустили. Що відбувається?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Мішель Платіні пішов з футболу після корупційного скандалу в 2015 році, тепер його затримали, допитали та відпустили. Що відбувається?

Alexander Hassenstein - FIFA / FIFA via Getty Images

У вівторок, 18 червня, експрезидента УЄФА Мішеля Платіні затримали у Франції. Його відпустили після тривалого допиту у справі про корупцію — кілька років тому виконком ФІФА присудив Катару право провести Чемпіонат світу з футболу в 2022 році; ймовірно, з порушенням правил. Журналісти підозрюють, що до цього може бути причетний і колишній французький президент Ніколя Саркозі. Платіні пішов у відставку після корупційного скандалу, який розпочався у травні 2015-го з арештів й обвинувачень футбольних високопосадовців у хабарах і махінаціях. Розслідування проводили правоохоронці США, Швейцарії, Великої Британії, Австралії, Бразилії. У підсумку свого поста позбувся і президент ФІФА Йозеф Блаттер. Йому разом з Платіні заборонили працювати у футбольних федераціях вісім років. Оглядач theБабеля Сергій Пивоваров згадує подробиці найгучнішого корупційного скандалу в історії футболу та розповідає, що відомо про нинішнє затримання Мішеля Платіні.

Як починався корупційний скандал у ФІФА?

Наприкінці травня 2015 року в Цюриху швейцарська поліція заарештувала сімох високопосадовців Міжнародної федерації футболу. На підставі розслідування ФБР, Мінʼюсту і податкової служби США їх звинуватили в рекеті, шахрайстві та відмиванні грошей у звʼязку з діяльністю ФІФА. Загалом у розслідуванні фігурували 14 осіб.

Це стало початком найгучнішого корупційного скандалу в історії світового футболу. Арешти відбулися за кілька днів до конгресу ФІФА, на якому мали обрати президента організації. Головним претендентом був Йозеф Блаттер, який на той момент керував ФІФА вже 17 років. Проти його переобрання виступили кілька футбольних чиновників, зокрема Мішель Платіні, який на той момент обіймав посаду президенту Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Зрештою Блаттера все ж переобрали президентом 29 травня 2015 року. Проте вже 2 червня він оголосив, що йде з посади на тлі корупційного скандалу.

Наприкінці вересня 2015 року прокуратура Швейцарії порушила справу проти Блаттера за підозрою у злочинній халатності та нецільовій розтраті коштів. Фігурантом одного з епізодів став і Мішель Платіні. Слідство підозрювало, що у 2011 році Блаттер нелегально перевів Платіні 2 мільйони швейцарських франків (близько 53 мільйонів гривень). В інтервʼю The Financial Times у жовтні 2015 року Блаттер назвав арешти у ФІФА «спланованою кампанією» проти нього, яку «затіяв Платіні».

Зрештою у грудні 2015 року комітет з етики ФІФА усунув Блаттера та Платіні від футбольної діяльності на вісім років. Вони подали апеляції та домоглися скорочення терміну — Блаттер до шести років, а Платіні до чотирьох. У травні 2016 року Платіні заявив, що йде у відставку з посади президента УЄФА, яку він обіймав з 2007 року. У травні 2018 року швейцарська прокуратура повідомила, що зняла з Платіні звинувачення.

Президент ФІФА Йозеф Блаттер (ліворуч) тисне руку президентові УЄФА Мішелю Платіні (праворуч) під час Конгресу ФІФА 29 травня 2015 року в Цюриху.

Philipp Schmidli / Getty Images

Хто проводить розслідування і до чого тут США?

Американські правоохоронці почали розслідувати корупцію у ФІФА ще в 2011 році. Взялися вони за це тому, що операції з відмивання грошей чиновники ФІФА проводили через рахунки в банках на території США. В офіційному обвинувальному висновку американської Генпрокуратури йшлося про «нестримну, системну і глибоко вкорінену корупцію» на сотні мільйонів доларів, яка діяла у ФІФА понад 20 років. А чиновники отримували хабарі за організацію футбольних змагань, надання прав на їхню трансляцію, розміщення реклами тощо.

Крім того, деякі з підозрюваних були американськими громадянами, а звинувачення висували футбольним функціонерам Північної та Південної Америки. Так, одного з таких обвинувачених, колишнього віцепрезидента ФІФА й ексглаву Південноамериканської конфедерації Хуана Анхеля Напоута в серпні 2018-го американський суд засудив до девʼяти років вʼязниці.

Швейцарська прокуратура почала своє розслідування проти високопосадовців ФІФА у 2010 році, коли права на проведення Чемпіонатів світу з футболу 2018 і 2022 років отримали Росія і Катар відповідно. Серед епізодів розслідування — отримання хабара за проведення змагань саме в цих країнах. Станом на червень 2015 року швейцарці нарахували 53 випадки відмивання грошей у різних банках по всьому світу. Розслідування триває досі.

Розслідування проти високопоставлених футбольних функціонерів проводилися в Бразилії, Австралії та Великій Британії. А в червні 2015-го Інтерпол оголосив у розшук шістьох осіб у справі про корупцію у ФІФА.

За що Платіні затримували зараз?

Уранці 18 червня 2019 року поліція Франції затримала Мішеля Платіні у справі про можливу корупцію під час вибору Катару країною-господаркою Чемпіонату світу-2022. Як повідомляли його адвокати, Платіні затримали виключно для допиту і допоки жодних обвинувачень йому не висували. Уранці 19 червня юристи уточнили, що Платіні відпустили після тривалого допиту. Сам експрезидент УЄФА повідомив, що його розпитували про Чемпіонат Європи 2016 року та Чемпіонати світу 2018 и 2022, але він заперечив будь-які правопорушення.

Видання Mediapart пише, що справа про отримання Катаром прав на проведення Чемпіонату світу-2022 може стосуватися розслідування про корупцію проти експрезидента Франції Ніколя Саркозі. Крім Платіні, у цій справі на допит викликали й колишнього главу адміністрації Саркозі Клода Геана.

Катар отримав право на проведення ЧС-2022 у 2010 році за президентства Саркозі. Після корупційного скандалу у ФІФА в 2015 році тодішній голова організації Йозеф Блаттер заявляв, що спочатку була «негласна домовленість», за якою цей Чемпіонат світу мав відбутись у США. Але втрутився Саркозі, який «умовив» президента УЄФА Платіні застосувати свій вплив, аби виконком ФІФА проголосував на користь Катару. Пізніше Блаттер написал про це й у своїй книзі «Моя правда».

З 2016 року до розслідування щодо правомірності отримання Катаром права на проведення Чемпіонату світу з футболу долучилась Національна фінансова прокуратура Франції.

У березні 2019-го британське видання The Sunday Times опублікувало розслідування про те, що Катар заплатив ФІФА близько 900 мільйонів доларів за право проведення та трансляції ЧС-2022. У Міжнародній федерації футболу ці звинувачення спростовують, посилаючись на результати розслідування комітету з етики ФІФА у 2017 році, яке порушень не виявило.