Художника Олександра Ройтбурда хочуть звільнити з посади директора Одеського художнього музею. За що — пояснює Олександр Ройтбурд

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Щороку влітку в Одесі звільняють Ройтбурда. Олександра Ройтбурда обрали директором Одеського художнього музею (ОХМ) в лютому 2018 року за результатами конкурсу. Далі його мали затвердити на посаді. ОХМ належить обласній раді. Процедура призначення директора описана в чотирьох документах, які суперечать один одному: двох законах, постанові Одеської облради та статуті музею. Їх юридичний аналіз свідчить, що глава Одеської облради зобовʼязаний був затвердити Ройтбурда на посаді за результатами конкурсу. Однак призначення Ройтбурда поставили на загальне голосування і провалили його; після цього втрутився голова Одеської ОДА (губернатор) Максим Степанов — він і затвердив Ройтбурда на посаді. З того часу депутати Одеської облради намагаються Ройтбурда звільнити. Ще під час відбору Ройтбурда звинувачували в тому, що він порнограф, малює полотна фекаліями та ненавидить Одесу. Зараз до цього додалися звинувачення в тому, що він розбещував неповнолітніх і незаконно ремонтував музей. Рік тому кореспондент «Бабеля» Євген Спірін поговорив і з Олександром Ройтбурдом, і з Романом Сеником — одним з тих депутатів, які голосують за його відставку.

Директор ОХМ Олександр Ройтбурд: «Зараз проходить засідання Одеської обласної ради, де будуть голосувати за мою відставку. Поки що там позиційні бої, перевіряють, чи законно внесли це питання до порядку денного. А внесли явно незаконно: більше трьох разів виносити на голосування питання не можна, а його винесли з четвертої спроби — не вистачало голосів. Голова облради Анатолій Урбанський сказав, що стався збій [електронної] системи [голосування], і є голоси. Все це — частина позафракційної боротьби. Прізвища депутатів [які домагаються моєї відставки] я знаю, але пішли вони на х*й. Мені огидно їх вимовляти вголос. [Відставки Ройтбурда вимагають Віталій Саутенков, Віктор Баранський, Роман Сеник, Владислав Фінік.]

Мене хоче звільнити та ж сама компанія божевільних «опоблоковців», які перешкоджали моєму призначенню. Я для них — предмет цієї манії. Вони впевнені, що я — втілення світового зла. Звільнити мене вони хочуть за те, що я рідко буваю на роботі, хоча я не вилажу з роботи. Але справді відлучаюся з музею. Я мотаюся по всій Україні та по всій Одесі та шукаю можливості надати музею прискорення. Сидячи в кабінеті, цього не зробиш.

Хочуть мене звільнити і за порнографію. Порнографією, на думку депутатів, є концерт групи «Хамерман Знищує Віруси», де вони виступали в трусах і піджаках. До речі, х*й ніхто не показував. Концерт відбувся минулого літа, і з того часу нічого [кращого] не накопали на мене. Депутати кажуть, що під час концерту сталося розбещення неповнолітніх. На концерті справді була одна дитина. Її батьки благали нас [щоб ми їх пустили]. Ми її посадили в задній ряд і заткнули вуха навушниками. Їй це все було відверто нецікаво.

Ще мене хочуть звільнити за незаконний ремонт. Коли у нас текли [стельові світлові] ліхтарі у двох залах, ми взяли дозвіл на аварійний ремонт і полагодили їх без копійки бюджетних коштів. У процесі виявилося, що треба ще робити косметичний ремонт. Ми зробили і його, знову без копійки бюджетних коштів. А ще ми за свої гроші купили музейне світло. Ось це мої злочини перед музеєм».

Депутат облради Роман Сеник: «[Директора ОХМ Олександра] Ройтбурда призначили незаконно, наплювали на нас, на думку більшості. Зараз ми не проголосували за відставку, тому що не набрали потрібну кількість голосів, але у нас перерва, і після неї ми знову будемо голосувати [за відставку Ройтбурда]. Я вважаю, що законність повинна бути відновлена, і ми проголосуємо [зібравши більшість голосів]. Що стосується порнографії та всього іншого — я буду давати коментарі після того, як ми проголосуємо і знімемо його».