Ексзаступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов знову викладатиме в університеті імені Шевченка, студенти проти. Через що суперечка?

Автори:
Тома Балаєва, Тереза Лащук
Дата:
Ексзаступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов знову викладатиме в університеті імені Шевченка, студенти проти. Через що суперечка?

Марків Михайло / POOL / УНІАН

Девʼятнадцятого червня стало відомо, що колишній заступник Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов поновився на посаді професора кафедри конституційного права на юридичному факультеті Київського національного університету імені Т. Шевченка (КНУ). Портнов виїхав із України ще п’ять років тому після Євромайдану — тоді проти нього порушили кілька кримінальних справ. Серед іншого його підозрювали у тому, що він незаконно очолив кафедру конституційного права в КНУ, отримував зарплату і не ходив на лекції. Але цю справу вже закрили. Після призначення Володимира Зеленського президентом Портнов повернувся в Україну. Надвечір 19 червня у Facebook з’явилася сторінка про мітинг проти поновлення Портнова викладачем у КНУ. Деякі студенти вишу вважають його людиною з проросійськими поглядами і не хочуть, щоб він викладав в університеті. theБабель поспілкувався зі студентами та керівництвом КНУ.

Андрій Портнов працював головою кафедри конституційного права на юридичному факультеті Київського національного університету імені Т. Шевченка з 2010 до 2014 року. Цю роботу він поєднував із посадою заступника голови Адміністрації президента, тому був на ставці сумісника. У 2014 році Портнова звільнили — за словами проректора КНУ Володимира Бугрова, на цю посаду знайшли штатного працівника.

Студенти, що навчалися в ті роки на юрфаку, кажуть, що майже не бачили Портнова в університеті. «Я не бачив його жодного разу. Хоча як завідувач кафедри, він підписував екзаменаційні листи», — розповів theБабелю Олександр Леменов, який навчався на юридичному факультеті з 2006 до 2012 року. Після звільнення Портнова проти нього розпочали кримінальне провадження — за те, що він незаконно очолив кафедру в КНУ, не з’являвся на лекціях, але отримував зарплату.

Проректор КНУ Володимир Бугров розповідає, що в 2014—2015 роках прокуратура перевіряла роботу Портнова в університеті та, зокрема, журнали відвідуваності. Ніяких порушень не виявили. Справу закрили в 2016 році. У постанові про закриття провадження ГПУ написано, що викладачі та студенти КНУ засвідчили: Портнов ходив на лекції і виконував свою роботу.

14 червня Андрій Портнов знову став професором КНУ. 19 червня у Facebook анонсували мітинг проти його призначення «Ні Портнову в КНУ». В організаторів акції дві вимоги: скасувати наказ про його працевлаштування та щоб ректор КНУ Леонід Губерський публічно вибачився за поновлення Портнова на посаді. На акцію прийшли сотні людей. Вони скандували: «Портнов — це Янукович». До них вийшов проректор Володимир Бугров та пообіцяв передати їхні вимоги ректору. Частина протестувальників залишилися в Червоному корпусі та оголосили безстроковий протест.

Активісти вважають, що Портнов не має права викладати в університеті, бо працював у Адміністрації президента Віктора Януковича та «має проросійські погляди». Голова Студентського парламенту КНУ Владислав Сасін каже, що поновлювати Портнова на посаді неприйнятно. Він попросив ректора скасувати наказ про призначення, хоча не вірить, що це станеться — юридично претензій до Портнова немає.

До акції «Ні Портнову в КНУ!» в ректораті ставляться спокійно. «Ми завжди підтримували студентів і викладачів, які висловлюють свою думку. Обмежень і заборон немає», — повідомив Володимир Бугров.

Андрій Портнов відмовився коментувати theБабелю своє призначення та протест. Після початку акції в його Telegram-каналі з’явилося повідомлення: «Послухав озвучені на мітингу проти Портнова тези і настільки з ними згоден, що цілком приєднуюся до сказаного, поділяю висловлену стурбованість і тепер і сам виступаю проти Портнова».