Протести у Грузії, день другий: суди заарештовують активістів, у лікарнях — десятки поранених. Все, що відомо на цей час

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Протести у Грузії, день другий: суди заарештовують активістів, у лікарнях — десятки поранених. Все, що відомо на цей час

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

У Тбілісі в ніч на пʼятницю, 21 червня, поліція гумовими кулями та водометами розігнала мітинг перед будівлею парламенту Грузії. Після виступу в парламенті депутата російської Держдуми, президента Міжпарламентської асамблеї православʼя Сергія Гаврилова на площі зібралися не менше 8 тисяч осіб.

Що сталося?

Гаврилов — політик, який відкрито підтримав незалежність Абхазії та Південної Осетії — виступив з промовою на 26-й генеральній асамблеї Міжпарламентської асамблеї православʼя (IAO), яка проходить в Грузії 19—22 червня. Гаврилов зайняв крісло спікера парламенту і говорив російською, що обурило опозицію та громадських активістів. Після перерви в засіданні, коли Гаврилов спробував повернутися на місце спікера, члени парламенту Грузії заблокували йому доступ, заявивши, що не дозволять Росії «оскверняти державні інститути». Посол України в Грузії Ігор Долгов покинув зал під час виступу Гаврилова на знак протесту. Після сутичок у залі православні збори було призупинено, а служба безпеки вивела Гаврилова та його делегацію з будівлі.

Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency / Getty Images

Після виступу Гаврилова під парламентом почали збиратися люди, щоб висловити своє обурення. Багато з них тримали в руках плакати з гаслом «Російські окупанти — геть з країни!». В акції брали участь опозиційні політики, студенти, представники різних громадських рухів і неурядових організацій, журналісти та звичайні мешканці міста.

Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency / Getty Images

Через кілька годин ситуація загострилася, між мітингувальниками та силовиками почалися сутички. Протестувальники дали правлячій партії «Грузинська мрія» строк в одну годину для відставки трьох високопосадовців: голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарії та керівника Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі.

Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency / Getty Images

Після закінчення зазначеного терміну близько 100 учасників акції увірвалися на територію парламенту. Поліцейські з палицями та щитами намагалися витіснити протестувальників з території, на місце прибув міністр внутрішніх справ Георгій Гахарія.

Як розганяли мітинг?

Близько опівночі поліція розпочала зачистку площі перед парламентом і прилеглих вулиць. Поліцейські вишикувалися в ланцюг і, прикриваючись щитами, крок за кроком почали наступати на протестувальників. Для розгону демонстрації спецназ застосував сльозогінний газ, гумові кулі та водомети. Правоохоронці стріляли в людей з гумострілів, у відповідь летіли палиці та каміння. За годину поліція зачистила територію, а учасників мітингу масово затримували. Заарештовані понад 100 демонстрантів.

Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency / Getty Images

За даними МОЗ Грузії, у сутичках постраждали 240 людей, зокрема близько 80 поліцейських. Двом постраждалим журналістам довелося видалити очі — в них влучили гумові кулі, випущені з поліцейської зброї.

Що каже влада?

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі назвала події такими, що «підривають гідність країни». «Однак це не виправдовує штучно здійняту хвилю антидержавних дій і закликів, зроблених як всередині країни, так і поза її межами, спрямованих на вторгнення до парламенту і повалення уряду. Росія — наш ворог й окупант. Керована нею пʼята колона, можливо, сьогодні може бути більш небезпечною за відкриту агресію», — йдеться у її коментарі.

Вона додала, що державі «настав час відреагувати на всі порушення і встановити порядок», а також не дати можливості деструктивним силам Москви реалізувати свої плани.

У грузинській поліції вважають, що правоохоронці діяли адекватно. «Як побачило суспільство, протест учасників акції, які зібралися біля парламенту, вийшов за межі свободи вираження та мирних зборів, встановлені законом, і набув характер насильства», — йдеться в заяві.

У пʼятницю міський суд Тбілісі почав масово заарештовувати затриманих активістів. Людей засуджують до 12 діб адміністративного увʼязнення.

При цьому Гаврилов назвав протести після його виступу «провокацією». Він заявив, що під час засідання асамблеї «у зал увірвалися екстремісти, зайняли президію, знищили документи та погрожували розправою». Політик додав, що його штовхнули та вдарили, а внаслідок зірваного візиту він не зміг відвідати могилу свого діда, похованого в Грузії.

Що далі?

У пʼятницю, 21 червня, в Тбілісі запланована нова акція протесту біля будівлі парламенту. Захід призначено о 19:00. Як заявив лідер партії «Єдиний національний рух» Грігол Вашадзе, опозиція представить новий план дій.

«Ми збираємося на проспекті Руставелі, де представимо суспільству наш план дій, скільки людей прийде», — заявив Вашадзе.

Представники опозиції назвали три вимоги до правлячої партії «Грузинська мрія»: відставка голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе та міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії, відмова від мажоритарно-пропорційної системи виборів до парламенту та перехід на партійні списки.

Як розповіла theБабелю представниця громадської організації «Центр участі та розвитку» Саша Делеменчук, люди координують свої дії через соцмережі.

«Сьогодні, я думаю, знову вийдуть не тільки ті, хто підтримує опозицію, але й усі, хто виступає проти поліцейського насильства. Сьогодні, думаю, буде дуже багато людей», — заявила правозахисниця.