У Києві пройшов Марш рівності: учасників було багато, противників — мало. Короткий репортаж (і багато фото)

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
У Києві пройшов Марш рівності: учасників було багато, противників — мало. Короткий репортаж (і багато фото)

Сергій Бортник / «Бабель»

23 червня у Києві пройшов пʼятий Марш рівності. Його тема — «Свобода. Єдність. Боротьба». Це була найбільш численна акція на підтримку ЛГБТІК в Україні — за підрахунками організаторів, на вулиці вийшли близько 8 тисяч людей, за словами поліції — більше трьох тисяч. Через представників праворадикальних організацій марш змінив маршрут. З Володимирської марш повернув на бульвар Шевченка, потім пройшовся вулицями Терещенківською, Льва Толстого, Пушкінською і повернувся майже в ту ж точку, де починався. Загалом акція пройшла мирно і без пригод. У поліції повідомили, що затримали 9 осіб, які готували провокації. Кореспондент theБабеля Тома Балаєва побувала на марші.

Цього року учасники маршу збиралися на вулиці Володимирській, біля будівлі Національної опери. Місце збору було огороджено парканом з двох боків — від Опери до парку Тараса Шевченка. Входів було лише два, поліція і волонтери перевіряли особисті речі учасників. Організатори рекомендували йти від метро «Золоті ворота» або «Університет». Біля «Золотих воріт» на учасників чекали перші опоненти — десяток літніх людей з іконами і хрестом. Вони молилися і плакали.

Сергій Бортник / «Бабель»

Початок маршу було заплановано на 10 ранку. Вже о 9:00 на території було кілька сотень людей, частина з них — з райдужними прапорами і плакатами. Там же стояли опоненти. Частина людей стояла по обидва боки тротуару вздовж усієї території маршу — вони поводилися мирно, тому поліція не забороняла їм пройти. З одного боку люди розгорнули довгі чорні полотна з написом «Содомія — дорога в пекло», з іншого стояли прихильники сімейних цінностей з плакатами, які вони щороку приносять на марш: «Тато, мама, я — щаслива сімʼя!», «Заборонити пропаганду гомосексуалізму», «Тато, мама — добре. Тато, тато — погано» та іншими. Один з прихильників сімейних цінностей голосно говорив у мікрофон: «Від одностатевих пар не народжуються діти. Ми проти навʼязування думки, що вся Європа ліберальна і одностатева», «Гомодиктатура закінчується кримінальним переслідуванням за незгоду», «Ці хмари сьогодні над Києвом — знак того, що Господь гнівається і закриває обличчя руками».

Сергій Бортник / «Бабель»

Представників праворадикальних організацій цьогоріч побільшало. Кілька сотень людей з прапорами зібралися з боку парку Шевченка. Серед них були депутати Ігор Мосійчук («Радикальна партія»), Руслан Кошулинський («Свобода») та лідер «Братства» Дмитро Корчинський. У місці скупчення ультраправих поліції було найбільше, тому ніхто з радикалів не прорвався на територію маршу. Напередодні поліція заявила, що готувалася провокація — опоненти хотіли пронести на територію маршу презервативи, наповнені фекаліями, і закидати ними учасників. Автобус із провокаторами затримали.

Сергій Бортник / «Бабель»

До 10 ранку зібралися кілька тисяч учасників маршу, причому в цьому році вперше були окремі колони ЛГБТІК-військових і представників бізнесу. Колони почали рух, але через праворадикалів поліція, в кільці якої йшов марш, змінила маршрут по ходу руху. Учасники йшли під кричалки «Ні насильству, так правам!», «Бунтуй, кохай, права не віддавай», «Наша традиція — це свобода!»

Сергій Бортник / «Бабель»

За час маршу кордон поліції кілька разів намагалися прорвати супротивники, але поліцейські їх відтісняли. Всю дорогу марш супроводжували люди з чорними полотнами «Содомія — дорога в пекло» — вони перебували за кордоном силовиків. Радикали близько до учасників не підходили — поліція затулила їх, коли марш змінював маршрут, і вони не відразу зрозуміли, що хода попрямувала в інший бік.

Сергій Бортник / «Бабель»

Сергій Бортник / «Бабель»

Під кінець у кільце поліцейських зайшли кілька чоловіків — вони не поводилися агресивно, просто кричали «Сімʼя!» і «Які ще права?» Кілька учасників маршу спробували дискутувати з ними, але суперечка швидко стихла.

Сергій Бортник / «Бабель»

Сергій Бортник / «Бабель»

Наприкінці маршу учасники подякували поліції за охорону. Частина спустилася в метро, частина розʼїхалася автобусами, які чекали біля станції метро «Театральна». Після маршу поліція оголосила, що серйозних порушень не було.

Сергій Бортник / «Бабель»