Голова виборчого штабу «Слуги народу» Олександр Корнієнко — про передвиборний тур, реформу парламенту та коаліцію з «Голосом»

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Голова виборчого штабу «Слуги народу» Олександр Корнієнко — про передвиборний тур, реформу парламенту та коаліцію з «Голосом»

Сергій Бортник / «Бабель»

Третього квітня, у розпал президентської кампанії, маловідомий бізнес-тренер Олександр Корнієнко написав, що вже кілька місяців входить до ЗеКоманди і координує роботу волонтерів. За два тижні у програмі Bihus.Info журналісти показали його листування з Сергієм Трофімовим, нині заступником голови Адміністрації президента. У ній Корнієнко розповідав про групи впливу в передвиборному штабі Володимира Зеленського. У штабі цю переписку назвали фейком. У травні Корнієнко очолив передвиборний штаб «Слуги народу», а 9 червня, під час зʼїзду партії, зі сцени зачитав список кандидатів у депутати на дострокових парламентських виборах. Сам Корнієнко отримав почесне 7 місце і, згідно з останніми соцопитуваннями, точно стане депутатом. Ми зустрілися 20 червня у штабі на Печерську. У цій же кімнаті кандидат у президенти Зеленський зустрічався з іноземними журналістами і записував свої влоги. Під час інтервʼю Корнієнко, на прохання юристів штабу, зробив перерву, аби звірити списки мажоритарників партії. Їх подали до ЦВК одразу після нашої розмови.

У квітні ви написали у Facebook, що вже кілька місяців у ЗеКоманді. Як ви туди потрапили?

Нас із Володимиром Олександровичем познайомили спільні друзі. Широкому загалу вони не відомі. Потрібна була людина, яка розуміється на виборах, але не тільки в їх класичному розумінні, але і в інноваційних шляхах. Такою людиною виявився я, у мене був досвід.

Чому з бізнес-тренера ви вирішили піти в політику?

Настав час. Зрозумів, що зміни, яких хочу, можу зробити тільки сам.

Під час кампанії ви працювали з волонтерами?

Так, я займався волонтерською історією. У класичних виборах це називається «поле», у нас називалося «волонтери». Я також формував виборчі комісії.

Ви оголошували конкурс на кандидатів-мажоритарників у соцмережах. Багато його учасників стали реальними кандидатами?

Тут складно відповісти точно. Є пара людей. У конкурсі було багато умов, і ми дивилися, чи дотримано їх. 95% претендентів не спромоглися завантажити концепції законопроєктів, анкети були неповними, багато хто не завантажив резюме. Обираючи кандидатів, ми спиралися на думку наших місцевих осередків.

Якщо в остаточному списку — лише кілька людей, це означає, що конкурс провалився?

Ні, там осіб із 30. Решта — представники нашої регіональної команди, які працювали всю президентську кампанію. Певних людей ми знаходили самі.

Дмитро Разумков в одному з інтервʼю сказав, що постпраймеріз на кандидатів в округах не поширюється. Що ви робитимете, якщо зрозумієте, що кандидат в окрузі, як зараз кажуть, «зашкварний»?

У разі мажоритарки постпраймеріз, насправді, відбудуться 21 липня. У день голосування виборець дасть оцінку, «зашкварний» кандидат чи ні. Речі, що медійно привʼязують до кандидатів — дискусійні.

Сергій Бортник / «Бабель»

Ви анонсували стратегічну сесію зі своїми мажоритарниками. Яку підтримку їм обіцяєте ви, і що винні партії вони?

Сесія вже була. Ми обговорювали, як виграти в округах. Не було цифр, бюджетів, ми не підписували понятійних угод — це було навчання. Малодосвідчені в політиці люди за короткий термін мають реалізуватися як кандидати в депутати і почати ставати політиками. У нас є 30 різних кроків. Один із перших — звільнити час і повністю переключитися на роботу в окрузі. Ми підтримуємо кандидатів через традиційні медіа і передовсім через діджитал.

Вони фінансують свої кампанії самі, чи з цим допомагає партія?

Кожен кандидат може відкрити свій виборчий фонд і наповнювати його за законом. Ми турбуємося про джерела наповнення фондів і попереджали кандидатів про це.

Якщо джерела вам не сподобаються, що тоді?

У нас є право повертати ці кошти.

Правда, що будь-який кандидат від «Слуги народу» на старті кампанії отримує від 15 до 30% голосів в окрузі?

Різні люди з різною метою вимірювали рейтинги в округах. Зараз єдиного висновку немає, він буде за тиждень, коли ми зареєструємо кандидатів і проведемо реальні опитування з реальними кандидатами. Це байки, що можна поставити будь-яку людину під брендом «Слуги народу» і вона виграє.

Ви стверджували, що Зеленський не брав участі у формуванні виборчого списку, але після публікації він його коментував?

Він завжди говорить свою думку. Ми обговорювали, наскільки принципи, з яких ми починали, відображені в списку. Якщо йдеться про мажоритарку, дивилися, чи повʼязані з округами кандидати — це важливий принцип для нас. У частині округів у нас є люди, які, грубо кажучи, туди відряджені.

Раніше їх називали «парашутистами».

Це такий старовинний лексикон. Більшість мають привʼязку до територій: вони або звідти родом, або там перебувають.

Сергій Бортник / «Бабель»

У вашому списку є бізнес-партнери «Кварталу 95» — «Квартал-Концерт», є прессекретарі, волонтери контакт-центру. Останні — непрохідні, однак... Чим це відрізняється від попереднього списку партії Порошенка, де теж були його бізнес-партнери і прессекретарі?

Відмінності є в будь-якому разі. У нас, по-перше, нема чинних депутатів. Ми вітаємо, що цю нашу ініціативу підхопили колеги з іншої нової сили. Тільки однієї, на жаль.

Ви «Голос» маєте на увазі?

Так, «Голос». Але головна відмінність нашого списку — в ньому немає квот та проплат. Це люди, яких ми відбирали, опитували під час співбесіди, ставили їм питання: «Що ти робитимеш у парламенті?», отримували відповідь і вирішували, чи готові ми їх внести до списку.

Депутат Сергій Лещенко допомагав вам під час президентської кампанії, але ви вирішили не брати колишніх депутатів, незалежно від їхніх професійних якостей. Ви впевнені, що такий підхід правильний?

Це було наше рішення. У них є шанс проявити себе в інших політичних силах або в мажоритарних округах. «Єврооптимістам» сам бог велів спробувати себе з народом. Як перезавантажити систему, якщо не брати нових людей, а використовувати старих? Будь-який, навіть дуже хороший депутат цього скликання — частина старої системи.

З іншого боку, на навчання нових людей витратите багато часу.

Я відкрию трохи завісу: у нас цього тижня починається дуже потужна внутрішня робота в групах — робочих комітетах, як ми їх назвали. Їх понад 15 за основними напрямами. У чомусь вони збігаються з парламентськими комітетами, у чомусь — ні. У команди і в мене починається 2—3-тижневий квест, наприкінці якого ми маємо видати продукт нашого внутрішнього робочого комітету. Це може бути концепція або кілька концепцій законопроєктів, чи готовий законопроєкт.

Хто увійде до комітетів?

Кандидати за списком. Серед них багато людей з практичним досвідом. Вони ділитимуться ним. Це перший етап.

Другий етап розпочнеться після 21 липня. Можна буде сідати і більш предметно обговорювати, хто якою сферою опікуватиметься, запрошувати зовнішніх консультантів. У нас багато пропозицій від великих міжнародних організацій і фондів. Вони готові нас навчити, дати хороших лекторів. Ми, як партія, зможемо собі це дозволити, коли отримаємо держфінансування. Гроші краще витрачати не на борди й газети, а на роботу таких мозкових центрів.

Є якийсь головний комітет, ідея?

У нас є список з 15 тем, а є головна, як ми її називаємо, «перпендикулярна» тема — реформа парламенту. Зараз напрацьовується серйозна методична база та зміни до закону про регламент, що дасть змогу провести внутрішню реформу парламенту: оновити список комітетів, переробити регламент, підтягнути дисципліну. Скасування недоторканності теж сюди відносимо, хоча це більш глибинне питання.

У своїй програмі ви обіцяєте скасування депутатської недоторканності, для цього потрібно 300 голосів. Ваша фракція, судячи з усього, буде дуже різношерстною. Як ви плануєте нею керувати і чому думаєте, що всі підтримають цю вашу обіцянку?

Ми віримо, що наберемо багато голосів і наші потенційні партнери — нові сили — теж. Є ще якась кількість мажоритарників-самовисуванців, які можуть увійти в коаліцію. Разом, сподіваюся, ми зможемо ухвалювати і конституційні рішення. Що стосується керівництва фракцією — що може утримувати разом таку велику кількість різних людей? Загальна мета, яка у нас усіх одна — зміни в країні.

Сергій Бортник / «Бабель»

Якщо ваших депутатів хтось захоче простимулювати голосувати за потрібні закони, що робитимете? Зарплати у депутатів не вищі за ті пропозиції, які їм можуть зробити.

Ніхто ні від чого не застрахований. Можу процитувати свого колегу Дмитра Разумкова: хто йде в депутати за зарплатнею, треба задуматися, чи туди йдеш. Ми віримо, що в другій частині нашої каденції ми зможемо обґрунтовано підвищити зарплату депутатам, коли рівень життя в країні зросте, а зараз про такі надмірності говорити не на часі.

У вас багато людей, які займаються бізнесом. Що вони робитимуть з бізнесом після приходу в Раду?

Вони повинні передати його в керування або відмовитися. Ми хочемо і будемо боротися за те, щоб політична корупція сходила нанівець.

Хто ваші потенційні партнери?

Це нові сили.

«Голос»?

Звичайно, «Голос», «Сила і честь» [Ігоря Смешка].

Чим ви ідеологічно відрізняєтеся від «Голосу»?

Ідеологічно? Я так глибоко не занурювався в програму партії «Голос». Може, ви мені підкажете?

У них правоцентристська проєвропейська партія, що декларує відділення грошей від політики, ставить людину в центр державної політики, в економіці передбачається введення податку на виведений капітал, ринок землі, приватизація підприємств.

У нас схоже. Людина теж в центрі.

Бачу одну відмінність — вони підтримали чинних депутатів по мажоритарці, а ви — ні.

Не тільки. У нас ще є відмінності, очевидно, у програмах, у нюансах, я впевнений. Є відмінність по ходу кампанії.

У вас президентська кампанія будувалася, в тому числі, на безкоштовних концертах «Кварталу 95». А у «Голосу» — на концертах «Океану Ельзи».

Так, зараз вони повторюють це на парламентській кампанії. І мені здається, дуже успішно.

Ви не бачите в цьому непрямого підкупу виборців? Чим це відрізняється від роздавання гречки?

Людина [лідер партії Святослав Вакарчук] займається творчою діяльністю. Він просто грає концерти безкоштовні, він же не агітує на них.

Я правильно розумію, що зі старими політсилами ви коаліції створювати не будете?

Ми хотіли б з новими.

Тоді зараз, згідно з соціологією, ваш потенційний партнер тільки «Голос».

Ми віримо, що ще хтось дотягне.

Якщо не дотягне, то «Батьківщина» вам підійде?

Ми б хотіли формувати коаліцію з новими.

Сергій Бортник / «Бабель»

У вас буде передвиборний тур Україною?

Так, він починається цього тижня. Кандидати будуть їздити містами і селами. Буде кілька таких загонів по дві-три людини. Я теж їздитиму.

Тур тільки для мажоритарників?

Списочник буде приїжджати в місто, там до нього долучатимуться мажоритарники — це комплексна історія.

Ваші партнери з «Кварталу» допомагатимуть у передвиборному турі?

Треба у них запитати — це їх особисте ділове життя.

Ви просили їх про це?

Ми завжди обговорюємо різні формати. Але потрібно дізнатися, до чого врешті прийшли вони. На політичних зустрічах, наскільки я знаю, концертів не буде. Можливо, у них буде якийсь свій соціальний або не соціальний тур.

Ви говорили, що ви — інтернет-партія. Де і як ви будете агітувати?

Буде агітація традиційними каналами, і буде діджитал. Діджитал, як завжди, буде смачний, задерикуватий, будуть ролики, борди.

Під час президентської кампанії Зеленського послідовно підтримував канал «1+1». Він буде підтримувати партію?

Це особиста справа каналу.

У 94-му окрузі від вас по мажоритарці йде креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань «1+1» Олександр Дубінський. Під час президентської кампанії в одній із програм департаменту Порошенка звинуватили в причетності до вбивства його брата. Був великий скандал. Якщо ми говоримо про чорні технології, такі методи для вас прийнятні?

Треба дивитися кожну конкретну ситуацію, матеріал, з чим він повʼязаний, де його джерела. Я думаю, що Олександр, як і всі журналісти, які будуть з нами йти, людина, яка відбулася в професії, попри різні оцінки. Мало випадків, коли з журналістами в політиці відбувалося щось не те. Думаю, що і наші журналісти, у разі, якщо стануть депутатами, теж будуть з позицією.

Від «Слуги народу» по мажоритарці будуть балотуватися три журналісти «1+1», вам їх рекомендували?

Ну, це був такий двосторонній процес. У випадку з Дубінським ми практично одночасно подумали про одне й те ж. Ми звернули увагу, що ці люди могли б бути кандидатами, поговорили з ними, провели співбесіди, послухали їхнє бачення. У Дубінського, приміром, є медійна складова, він по кілька зустрічей проводить з бабусями, виборцями.

Я питаю, тому що в одному інтервʼю у вас промайнула фраза: «подивимося, як будуть поводитися «плюси» під час цих виборів». Це що значить?

Так, це треба подивитися. Наявність у списку гендиректора каналу [Олександра Ткаченка] ще ні про що не говорить.

У вас у програмі є передвиборча обіцянка позбавити власників медіа можливості впливати на те, що говорять журналісти. Ви її реалізуєте?

Тут треба дещо уточнити. Я не знаю, наскільки увійшла в програму сама суть думки. Коли ми обговорювали це з Володимиром, передовсім йшлося про інформаційну політику. Ідея в тому, щоб убезпечити новинну редакцію від впливу власника. Це, як на мене, нормальна ідея.

Яким чином це можна зробити?

Ми наразі шукаємо юридичні можливості. Комітет, який буде стосуватися інформаційної політики, буде напрацьовувати цю позицію.

До цього комітету увійде Ткаченко?

Треба обговорити з Олександром. Я думаю, йому це буде цікаво. Йому є що сказати. Насправді — це фейсбуктренд «поставмо Ткаченкові 5 тис. дизлайків [на сайті партії «Слуга народу», де можна голосувати і залишати відгуки про кандидатів у депутати, у Ткаченка понад 5 тис. дизлайків], а він працював з 1993 року. Половина тих коментаторів тоді ще до школи ходили.

Ваші постпраймеріз взагалі створюють ґрунт для того, щоб когось «замочити», когось підняти.

Рішення все одно ухвалює партія. Ми вивчили лайки і дизлайки. Зараз додали коментування, тож так просто дизлайк уже не поставиш — треба прокоментувати, чому.

Люди, які фінансували президентську кампанію Зеленського через виборчий фонд, є у списку партії?

Наскільки я знаю, немає. Треба уточнити.