Підлітки вийшли на пікет проти Зеленського в Рівному, не попередивши владу. Суд визнав їх винними, місцеві поліцейські вважають, що все правильно

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Підлітки вийшли на пікет проти Зеленського в Рівному, не попередивши владу. Суд визнав їх винними, місцеві поліцейські вважають, що все правильно

Міський суд Рівного визнав винними 16-річну Дашу Коцюрубу і 20-річного Романа Філюка і виніс їм попередження. Двадцять пʼятого травня вони вийшли на головну площу Рівного з плакатами проти президента Володимира Зеленського. Їх забрали в поліцію і склали адмінпротоколи. За словами Даші, співробітники МВС погрожували їй і кричали на неї. Коли історія стала резонансною, в поліції почали службову перевірку. Її й досі не завершено, але неофіційно поліцейські визнають, що вважають — вони вчинили правильно.

25 травня Даша Коцюруба і Роман Філюк вийшли на площу Незалежності у Рівному з плакатами проти Володимира Зеленського. Через 40 хвилин приїхала поліція – її викликала невдоволена перехожа. Поліцейський запропонував активістам пройти до відділку. Там, за словами Даші, на неї кричали співробітники МВС, погрожували, не давали вийти і казали, що її затримано. Наступного дня президент Володимир Зеленський написав пост про те, що «ніякого затримання не було». Коли про випадок заговорили у ЗМІ, прессекретар Національної поліції Ярослав Тракало заявив, що поліцейські діяли в рамках закону, але, враховуючи, що мова йде про незначне порушення, могли б поводитися мʼякше. Тоді ж він сказав, що в поліції Рівненської області почалася службова перевірка.

Після посту Зеленського Даша скаржилася на цькування. «Я страшенно пригнічена. Мені бажають смерті від раку, тортур, смерті, побиття. Називають повією і алкоголічкою. [...] Мені страшно і я не знаю, що буде далі. Не хочу знати», — писала вона. Дашу тоді підтримали народні депутати, повʼязані з Петром Порошенком — зокрема, Ірина Геращенко та Володимир Арʼєв.

На Дашу і Романа склали адмінпротоколи за те, що вони не повідомили про мітинг заздалегідь. Двадцять шостого червня Рівненський міський суд визнав їх винними і виніс обом активістам попередження. «Серед варіантів санкцій були — штраф, адміністративний арешт і попередження. Попередження нічого не означає. Якщо їх притягнуть до відповідальності з того ж приводу ще раз — не факт, що санкції будуть іншими. Це на розсуд судді», — сказав theБабелю член правління ГО «Правозахисна ініціатива», яка стежить за справою, Михайло Лебідь.

Мама Даші Коцюруби Наталія Савчук каже, що вони з дочкою збираються подавати апеляцію на рішення суду. «Дашу немає за що вважати винною, тому ми хочемо оскаржити рішення. В суді першої інстанції у нас не було адвоката, і ми з дочкою теж не прийшли на засідання — у Даші був стрес і шок від бруду, який писали про неї люди в інтернеті. Зараз вона заспокоїлася і збирається написати пост у Facebook — розповісти свою думку про все це», — розповіла theБабелю Наталія. Даша, за її словами, збирається і далі займатися громадською діяльністю.

Службова перевірка в рівненській поліції ще не закінчилася. Неофіційно там кажуть, що поліцейський «діяв правомірно, але міг би просто зробити усне зауваження, щоб не давати можливості псевдоактивістам похайпити».