Бачу новини, що суд повернув радянські назви проспектам Бандери і Шухевича. Що відбувається? — пояснює адвокат

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Бачу новини, що суд повернув радянські назви проспектам Бандери і Шухевича. Що відбувається? — пояснює адвокат

«Бабель»

Окружний адміністративний суд Києва 25 червня скасував рішення Київської міської ради про перейменування Московського проспекту та проспекту Ватутіна на проспекти Бандери і Шухевича. Позов ще в 2016 році подала Олена Бережна, мати депутатки «Партії регіонів» Ірини Бережної. Процес тривав більше двох років. З однієї сторони позивачем виступали Бережна та її ГО «Єврейська правозахисна група» і ГО «Антифашистська правозахисна ліга». З іншої — Київська міська рада, «С14», ВО «Свобода», Інститут національної памʼяті. Суддя Олеся Чудак задовільнила позов Бережної та скасувала перейменування. Рішення ще не оприлюднили в реєстрі, замість нього є тільки коротке розʼяснення на сайті суду: «рішення ухвалене судом зважаючи на порушення процедури щодо перейменування проспектів». Тепер міськрада чекає на оприлюднення повного тексту рішення і готується до апеляції. Міський голова Віталій Кличко пообіцяв повернути проспектам назви попри рішення суду. На прохання theБабеля адвокат у справі Дмитро Біловчук пояснює аргументи Бережної та мотиви судді, яка винесла рішення на її користь.

Справа триває вже 2 роки. Київрада перейменувала Московський проспект на проспект Степана Бандери у липні 2016 року. Вже в серпні Бережна подала позов. Ще через рік депутати проголосували за перейменування проспекту Ватутіна на честь Романа Шухевича, Бережна подала до суду, і окружний суд заборонив публікувати це рішення. Що це означає? Що рішення про перейменування не можна було подати на підпис голові і оприлюднити, — а значить, воно не набрало чинності.

Але це не зовсім так. Є позиція Верховного суду: перейменування — це акт індивідуальної дії, він набуває чинності з моменту прийняття, а не з моменту опублікування. Тому Київська міська рада вважала, що рішення про перейменування набуло чинності. Сторона позивача Бережної вважала, що не набуло. Оцінки процесу ніхто не давав, тому щодо Шухевича питання досі спірне. А от проспект імені Степана Бандери і досі є проспектом Степана Бандери.

Як суд обґрунтовував рішення скасувати перейменування, ми не знаємо, через те що оголосили лише результативну частину. Ми зараз чекаємо на повний текст, щоб зрозуміти підстави і потім подавати апеляцію. Олена Бережна зазначала три мотиви:

  • Проспект Московський і проспект Ватутіна не підпадають під закон про декомунізацію.
  • Друга підстава — невідповідність історичної довідки.
  • Ще одна підстава — не було враховано думку громадян. Бережна збирала підписи, подавали петиції проти перейменування.

Чому усі ці аргументи спірні?

  • Проспекти перейменували не через закон про декомунізацію. Назви змінили загальним порядком.
  • До рішення слід долучати історичну довідку. Але Київську міську раду ніхто не зобов’язує перевіряти її на відповідність, вона просто має бути. У цій справі вона була.
  • Згідно з законодавством, думка громадян не є обов’язковою для міської ради. Рішення депутати приймають на власний розсуд після проведення опитування. Воно було проведене на сайті.

Тому, які підстави мала суддя, щоб задовольнити рішення, нам невідомо. Наразі проспект Бандери залишається зі своїм ім’ям до рішення апеляційного суду.

Що каже Київський окружний адміністративний суд: «Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення у справі про перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича, а Московського проспекту на проспект Степана Бандери, розгляд якої тривав з серпня 2016 року. Суд задовольнив частково позов ГО «Єврейська правозахисна група» та ГО «Антифашистська правозахисна ліга» до Київської міської ради (КМР) і визнав протиправними та скасував відповідні перейменування. Зазначене рішення ухвалене судом, зважаючи на порушення процедури щодо перейменування проспектів Московського та Генерала Ватутіна, а також у зв’язку з відсутністю належного обґрунтування прийняття даних рішень. Також судом при розгляді зазначеної справи прийнято до уваги значний суспільний інтерес, який відображений і в петиціях проти перейменування, чого не було враховано КМР під час вчинення дій щодо зміни назви проспектів».