Далай-лама дав інтервʼю ВВС. Він критикує Трампа, закликає зберегти Євросоюз і вважає, що його наступниця має бути привабливою — головні цитати

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Далай-лама дав інтервʼю ВВС. Він критикує Трампа, закликає зберегти Євросоюз і вважає, що його наступниця має бути привабливою — головні цитати

Gary Miller / Getty Images

Далай-лама XIV — духовний і політичний лідер тибетського народу. Він уже шістдесят років вимушено живе в Індії після того, як у 1959 році Китай ввів війська до Тибету. У 1989 році йому вручили Нобелівську премію миру. У 2011 році він залишив посаду глави уряду Тибету у вигнанні. Журналістка ВВС розмовляла з ним в його індійській резиденції — про світову політику, відносини з Китаєм і можливість його повернення до Тибету. Далай-лама заявив, що в американського президента Трампа відсутні моральні принципи; Євросоюз потрібно зберегти, а біженців з Африки та Близького Сходу відправити додому. Він розповів, як одні китайські чиновники називають його демоном, а інші просять про конфіденційні бесіди. Далай-лама припускає, що його наступником може стати жінка. Але вона має бути привабливою, адже важлива не лише «внутрішня краса». theБабель зібрав головні цитати з інтервʼю Далай-лами для ВВС.

Про Китай

Один китайський чиновник якось назвав мене демоном. Коли я вперше почув про це, моя реакція була — так, я демон з рогами. Мені шкода їх через їхнє неуцтво, їхнє політичне мислення дуже обмежене. Але Китай змінюється. Тисячі китайських студентів тепер можуть навчатися за кордоном. Усе більше китайців отримують можливість поїхати в інші країни та побачити реальність.

Протягом останніх років у мене були конфіденційні бесіди з колишніми китайськими чиновниками і вченими, які мають звʼязки з китайським урядом. Я думаю, що самі китайці змінюють своє ставлення. Однак президент Китаю Сі Цзіньпін поки не пропонував мені зустрітися.

Про повернення до Тибету

Тибетці досі пристрасно вірять у мене. Багато літніх людей зі сльозами благають мене: «Будь ласка, повертайтеся до Тибету». Я не втрачаю надію на повернення. Проте значну частину свого життя я прожив у Індії, і вона стала для мене справжнім «духовним домом». Тут я не відчуваю себе біженцем. Для мене головне — приносити користь людям, де б я не був.

Про Дональда Трампа та США

Досить складно зрозуміти його емоції. Один день він говорить одне, на другий — інше. Я думаю, це означає відсутність моральних принципів. Коли він став президентом, його девіз був «Америка понад усе». Але це неправильно. США спочатку мають взяти на себе глобальну відповідальність, а вже потім диктувати умови. Мені стало дуже сумно, коли я побачив фото маленьких дітей на кордоні з Мексикою. Америка як країна, що є лідером за рівнем свободи, повинна проявити трохи співчуття.

Трамп не пропонував мені зустрітися. Але в Білому домі та Конгресі є багато політиків, які підтримують тибетський народ. Наприклад, віцепрезидент [Майкл Пенс] критикує китайську політику щодо Тибету.

Про Євросоюз, Брекзіт і біженців

Я прихильник духу Європейського Союзу. Глобальне партнерство відіграє ключову роль у запобіганні великим конфліктам. Європейські держави, наприклад Франція і Німеччина, ворогували під час Першої і Другої світових воєн. Тепер вони вже багато десятиліть живуть у мирі. Але якщо Євросоюз не розвивається в останні роки, то я допускаю внутрішню боротьбу щодо припинення членства. Це все ігри політиків. Я сторонній спостерігач, але вважаю, що цей союз треба зберегти.

Європа — для європейців. Європейські країни можуть прийняти всіх цих біженців, дати їм освіту та професійну підготовку. Але головна мета — вони мають повернутися на свою батьківщину з цими навичками, щоб відновлювати власну країну. Обмежена кількість цих біженців може залишитися. Але Європа не повинна перетворюватися на мусульманську або африканську країну.

Про свого наступника

Я допускаю, що моїм наступником може стати жінка. Але якщо наступним Далай-ламою буде жінка, то вона має бути більш привабливою. Інакше, думаю, люди не захочуть дивитися на неї. Справжня краса — внутрішня, це правда. Але для людей зовнішній вигляд теж важливий.