«Квартал 95» запустив нову програму, в якій обіцяв критикувати Зеленського. Замість цього дісталося всім, окрім президента

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Квартал 95» запустив нову програму, в якій обіцяв критикувати Зеленського. Замість цього дісталося всім, окрім президента

1+1 / Getty Images / «Бабель»

У суботу, 29 червня, в ефірі телеканалу «1+1» стартував новий авторський проєкт сценариста «Студії «Квартал 95» Валерія Жидкова — «Де-мократия?». «Аналітична програма з елементами гумору, іронії та сатири», як її анонсували в пресслужбі «Кварталу», повинна була зʼясувати, чи є в країні демократія, а її ведучий — почати «докопуватися до суті подій» і критикувати президента. Кореспондент theБабеля Маша Жартовська (із запізненням) подивилася перший випуск, перевірила факти, виявила маніпуляції та помилки, але не знайшла головного — обіцяної критики Зеленського.

Жидков порівнює амбіції Зеленського з амбіціями Франкліна Рузвельта, 32-го президента США. «І той, і інший отримали країну в непростому стані. У США була Велика депресія, у нас Петро Олексійович теж туги нагнав. І Зеленський, і Рузвельт представили грандіозні плани на перші сто днів». Але щоб почати проводити реальні реформи, як Рузвельт, Зеленському, за словами ведучого, потрібно домовитися з 450 депутатами.

Насправді у Зеленського не було чіткого плану на перші сто днів, а депутатів в Україні не 450, а 423. Їх стало менше після того, як 27 мажоритарних округів опинилися на окупованих бойовиками територіях. З того часу в Раді 225 депутатів, які пройшли за списками партій, і 198 мажоритарників. В парламенті нового скликання, з яким буде працювати Зеленський, мажоритарників стане 199.

Жидков критикує депутатів і каже, що на його памʼяті від мандатів відмовилися тільки Святослав Вакарчук і Злата Огневич. «Обидва — співаки, мабуть, це якийсь побічний ефект цієї професії».

Насправді добровільно відмовилися від мандатів більше депутатів. У 1998 році в парламент за списками партії «Народний Рух» пройшла співачка Ніна Матвієнко. Практично відразу ж вона заявила, що у Верховній Раді їй «не місце», і відмовилася від мандата. У 2007 році з парламенту пішла співачка Руслана Лижичко. Вона потрапила туди за списками партії «Наша Україна». У нинішньому парламенті, VIII скликання, від мандата відмовився бізнесмен Вʼячеслав Костянтинівський, мажоритарник від 220 округу в Києві. У липні 2017 року підприємець, якого на вибори висунув «Народний фронт», написав у Facebook, що три роки в парламенті були найпохмурішими в його житті.

Жидков говорить, що відомому депутату Юхиму Звягільському для перемоги в мажоритарному окрузі у 2014 році вистачило рекордно малої кількості голосів. «У крайній раз, щоб стати народним депутатом країни з населенням у 40 мільйонів, йому вистачило лише 1 400 голосів. Раніше бувало більше, але аварії на шахті, щоб їм пусто було. Мені цікаво, як Звягільський планує піти на IX скликання, просто його мажоритарний округ перебуває на окупованій території, може, він не знає?» Ще Жидков каже, що аварії на шахті трапляються щороку, а з Ради Звягільського може «забрати тільки господь бог».

Насправді виборців Звягільського, багаторічного керівника донецької шахти імені Засядька, стало набагато менше не тому, що вони масово загинули на шахті (цей жарт нам здається надмірним). Частину 45-го мажоритарного округу Звягільського в Донецькій області бойовики окупували в 2014 році. У підсумку парламентські вибори пройшли на чотирьох дільницях. Звягільський отримав 1 454 голоси, і цього йому вистачило, щоб потрапити в Раду. На виборах 2012 року, до окупації, він набрав 72 відсотки голосів, за нього проголосували 83 тисячі виборців.

На шахті Засядька справді загинули сотні українських гірників. З 1999 по 2015 там сталися сім аварій, але траплялися вони не щороку, як стверджує Жидков.

У Раді нового скликання Звягільського не буде — він не йде ані за списками партії, ані по мажоритарному округу. Чи має до цього відношення господь бог — невідомо.

Жидков іронізує над нардепом від «Народного фронту» Михайлом Гаврилюком. Під час Євромайдану бійці «Беркута» розділи його догола та били перед камерою. «Просто якби у 2014 році Гаврилюку подарували квартиру та джип і відправили назад додому, повірте, це обійшлося б країні набагато дешевше, ніж квартира і джип, які він заробив, натискаючи зелену кнопочку», — говорить Жидков.

Насправді, згідно з декларацією про доходи за 2018 рік, Гаврилюку належить квартира або частина квартири в Чернівцях — всього 31 метр, а також будинок на 100 метрів у селі Яровка Чернівецької області. Права на квартиру і будинок нардеп отримав у 2007 і 1998 роках відповідно, тобто ще до приходу в Раду. Також у Гаврилюка є бюджетний позашляховик SSANG YONG REXTON 2008 року вартістю 98 тисяч гривень.

Жидков закликає голосувати за одну і ту саму політсилу і за списками, і по мажоритарці. «Я, звичайно, не вірю в чудеса, але раптом хтось візьме це до відома. Двадцять першого липня вам дадуть два бюлетені. Якщо в одному з них ви проголосували за партію, яку підтримуєте, то цілком логічно, що і в другому бюлетені вам потрібно підтримати представника цієї ж партії. Щоб їх в раді було двоє, і вони голосували в якомусь одному напрямку».

Насправді робити так не обовʼязково, а іноді й шкідливо. У випадку з мажоритарниками завжди потрібно дивитися на біографію кандидата та його репутацію. Підхід, який пропонує ведучий, зараз передусім вигідний партії «Слуга народу». Її керівництво сподівається зібрати більшість і створити коаліцію в парламенті своїми силами, без союзників. На яку партію натякає Жидков, зрозуміло і з опису відео програми на YouTube: там є посилання на YouTube-канал «Зе!Президент».