Нового заступника начуправління «К» СБУ звинуватили у співпраці з режимом Януковича. Він відповідає на звинувачення — бліц theБабелю

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Нового заступника начуправління «К» СБУ звинуватили у співпраці з режимом Януковича. Він відповідає на звинувачення — бліц theБабелю

У п’ятницю, 28 червня, зʼявилася інформація, що в. о. голови СБУ Іван Баканов призначив генерал-майора Анатолія Калюжняка першим заступником начальника управління «К». Управління «К» — це один із найбільш суперечливих департаментів служби: його працівників не раз звинувачували в тому, що їхній стиль життя не відповідає статкам, а також у тиску на бізнес на догоду політикам. Призначення Калюжняка здійняло галас: генерал-майора звинуватили в тому, що в часи Майдану саме він узимку 2014 року підписав план «Бумеранг». Калюжняк уже очолював управління «К» за президентства Віктора Януковича. Під час Революції гідності він був начальником Головної інспекції СБУ, після революції — звільнився, працював у приватному бізнесі. Кореспондент theБабеля Оксана Коваленко спробувала з’ясувати, чому Баканов обрав саме Анатолія Калюжняка та наскільки звинувачення на його адресу відповідають дійсності. На жаль, Калюжняк не захотів зустрічатися особисто і відповів на наші питання письмово.

Хто запросив вас повернутися в СБУ і коли?

Мене запросив керівник СБУ [Іван Баканов], коли після призначення розібрався у нюансах роботи підрозділу «К», зрозумів, які зміни потрібні.

Думаю, що рішення було прийнято, враховуючи мій досвід у ГУ «К» на посаді заступника керівника, та системні результати роботи підрозділів під моїм керівництвом у той час.

Які завдання перед вами поставили?

Служба зараз реформується, щоб наблизитись до стандартів партнерських спецслужб країн-членів НАТО. Найбільше реформа торкнеться саме напряму боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Служба [поступово відходить] від боротьби із конкретними корупційними правопорушеннями до системної протидії всім загрозам державній безпеці, до яких належить і поширення корупції та організованої злочинності. Головне наше завдання [...] — викорінити корупційні механізми та зупинити контрабандні схеми на кордоні.

Вас призначили заступником начальника управління «К». Цей відділ часто використовували, щоб тиснути на бізнес. Чи будете ви це робити?

При новій команді цього принципово не буде. Ви можете подивитись на наші операції за останні тижні. Там і рекордні партії контрабандних цигарок, і працівники поліції, викриті на хабарі в півмільйона доларів. Інтенсивність [роботи] тільки зростатиме. Очікуйте гучних новин найближчим часом.

Завдання керівництва дуже чітке: викорінити корупційні схеми, тіньовий бізнес, контрабанду та повернути довіру суспільства до СБУ [...]. Нападки на нашу команду, які розповсюджують окремі ЗМІ та «експерти», свідчать про те, що ми на правильному шляху [...]. Служба готова до прозорої співпраці зі ЗМІ, особливо журналістами-розслідувачами.

У 2015 році ви самі звільнились зі служби. Чому?

Після проведення в службі організаційно-штатних змін я вирішив спробувати свої сили у приватних бізнес-структурах. Це [були] приватні компанії у сфері безпеки.

Журналісти видання «Слідство.Інфо» писали, що ваша родина володіє трьома квартирами та двома паркомісцями у престижному житловому комплексі на Печерську в Києві. Як ви це прокоментуєте?

Усі квартири були задекларовані під час служби в СБУ. Коли в червні [2019 року] мене призначали на посаду, провели перевірку і жодних порушень не виявили.

Чому ви вирішили повернутися?

Після розмов з Іваном Бакановим я зрозумів, що наші погляди на реформування та подальшу роботу Главку цілком збігаються. Перед нами стоїть амбітна та складна мета. Мій досвід дозволить взяти участь у цих процесах і досягти поставленого результату.

Тетяна Козаченко, керівник ГО «Громадський люстраційний комітет», заявляє, що ви підпадаєте під люстрацію, а тому не маєте права обіймати цю посаду. Я так розумію, що у вас інша позиція. Поясніть її, будь ласка.

Інша позиція не в мене, а в українського законодавства. У 1992 році я закінчив курси Служби нацбезпеки України. Мій курс був перший, який закінчив навчання при незалежній Україні, присягу я давав винятково українському народу. [У період Революції гідності] я обіймав посаду керівника Головної інспекції СБУ. Цей підрозділ, згідно з положеннями, не є відокремленим. Тому посада його керівника не підпадає під закон про люстрацію.

У деяких ЗМІ вас називають автором плану «Бумеранг», за яким у 2014 році мали захопити Будинок профспілок. Чи це правда?

Я не тільки не був автором цього плану, а навпаки — за вказівкою керівництва СБУ виконував окремі доручення Генеральної прокуратури щодо встановлення обставин розробки плану «Бумеранг» та кола причетних до цього. Ми провели службові розслідування щодо можливої причетності співробітників спецслужби до подій на Майдані. Усі матеріали передані в Генпрокуратуру і за ними розпочаті кримінальні провадження. У ГПУ не було жодних претензій щодо необ’єктивності розслідування, затягування виконання окремих доручень ГПУ та організації співпраці.

Чи брали ви участь у розробці будь-яких планів щодо учасників Революції гідності?

Ні.

А як тоді зрозуміти «План заходів...» зі втілення «диктаторських законів 16 січня»? Його оприлюднив «Лівий берег» у 2015 році, на документі стоїть ваш підпис від 18 січня — як голови інспекції.

Жодної участі у розробці таких планів я не брав. Документ, який ви згадали, був підготований після наради тодішнього голови СБУ [Олександра Якименка] з оперативними підрозділами щодо імплементації ухвалених ВР [«диктаторських»] законів [16 січня]. За його дорученням, усі підрозділи надали свої пропозиції в Головну інспекцію, яка узагальнила їх у план і передала на підпис керівництву служби.

На слуханнях парламенту ви говорили, що СБУ задіяла інший план, відмінний від плану «Бумеранг». У чому була відмінність? Хто його розробив і хто давав накази?

[СБУ та ГПУ спільно] був проведений величезний обсяг процесуальних дій для документування участі працівників СБУ в подіях Майдану. Зібрана величезна доказова база. Більше інформації я надати не маю права, адже слідство перебуває в Генпрокуратурі.