Студенти-медики протестують проти іспиту IFOM, запровадженого командою Супрун. За нескладений екзамен відрахують з вишу — студенти збираються судитися з МОЗ і готують позови

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Студенти-медики протестують проти іспиту IFOM, запровадженого командою Супрун. За нескладений екзамен відрахують з вишу — студенти збираються судитися з МОЗ і готують позови

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Третього липня — останній день складання іспиту IFOM для студентів-медиків третього курсу. Цю екзаменаційну програму, розроблену в США, уперше запровадили як обовʼязкову нинішнього року. Частина студентів виступила проти іспиту — вони заявили, що в українських вишах немає достатньої освітньої бази для підготовки, тому деякі взагалі відмовилися його писати. У МОЗ попереджають — тих, хто не здасть IFOM, відрахують. Редактор theБабеля Юліана Скібіцька розповідає, як розвивається конфлікт.

IFOM — це американський іспит, який МОЗ запропонувало проводити разом з «Кроком». Цей іспит здають, починаючи з третього курсу, він оцінює компетентність майбутніх медиків. Проте в МОЗ були незадоволені «Кроком» — як пояснювала радниця міністра охорони здоровʼя Інна Совсун, його не складали лише 3% студентів — отже «Крок» не давав обʼєктивної оцінки знань. Запровадження IFOM — це частина глобальної реформи медицини, яка покликана, в тому числі, поліпшити якість медосвіти в Україні. Так, у МОЗ підвищили пороговий бал зовнішнього незалежного тестування до 150, додали IFOM та іспит з англійської мови. У 2017 році IFOM складали добровільно студенти-шестикурсники, але вже цього року він обовʼязковий — іспит пишуть третьокурсники з 1 до 3 липня. Для українських студентів програма складена українською мовою (але в майбутньому IFOM буде тільки англійською).

Частина студентів виступає проти IFOM і відмовляється проходити іспит. Усього на IFOM зареєструвалося трохи більше ніж 12 тисяч третьокурсників, з них щонайменше 600 відмовилися приходити на складання. Студенти провели мітинги в різних містах України — наприклад, у Харкові, Вінниці та Тернопілі. За їхніми словами, навчальна програма в українських вишах не дає достатніх знань для такого іспиту. Частково це підтверджують результати 2017 року — тоді тільки 3% інтернів змогли впоратися з американською частиною тестування, при цьому українську частину виконали майже всі. «За змістом тестові завдання IFOM охоплюють питання внутрішньої медицини, хірургії, педіатрії, психіатрії, акушерства та гінекології, які мають знати студенти будь-якої країни світу, навчаючись на останньому курсі вищого медичного навчального закладу. Як ми, студенти 3 курсу, повинні здавати тести з питаннями з дисциплін, які ми ще не вивчали?» — пояснює претензії одна з активісток студпротесту в Харкові Діана Сатіянц.

Активісти вимагають відкласти запровадження IFOM хоча б на кілька років. «Першого липня під час іспиту було багато технічних недоліків. Чиновники і викладачі не могли впоратися з програмним забезпеченням. Для такої реформи потрібно більше часу», — говорить theБабелю юрист Олександр Гуміров, консультант активістів проти іспиту. За його словами, головна вимога студентів — відстрочка екзамену, а не скасування. Зараз у юриста вже є чотири позови від студентів до МОЗ і Кабміну. «МОЗ безконкуретно обрало саме IFOM, хоча у світі багато агентств, які займаються розробкою таких програм. А Кабмін заднім числом поміняв процес навчання студентам, які вступили в 2016 році», — пояснює суть позовів Гуміров.

У МОЗ кажуть, що тих, хто не складе іспит, відрахують. Перескласти IFOM можна в серпні, але вже за свої гроші — це буде коштувати $150. Тих, хто не зʼявився або не набрав потрібну кількість балів, відрахують. Олександр Гуміров стверджує, що це незаконно. «Студента можна відрахувати за невиконання індивідуального навчального плану або в інших випадках, передбачених законом. Новий іспит в навчальні плани студентів 2016 року не внесений, його тоді просто не було», — говорить він. Гуміров пропонує студентам, яких відрахують через іспит, подавати до суду на МОЗ: «Упевнений, що ВНЗ усіх поновлять».

МОЗ не планує відмовлятися від IFOM. Виконувачка обовʼязків міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун не раз заявляла, що підвищення якості медичної освіти — важлива частина медреформи загалом. У МОЗ кажуть, що IFOM стане першим кроком до оновлення навчальних планів до рівня «кращих медичних університетів світу». До того ж, там сподіваються, що іспит зможе подолати корупцію у вишах — його розробляють та перевіряють незалежні міжнародні експерти.