Олег Винник агітує за Аграрну партію у Фастові. Аграрна партія нікого не цікавить, усіх цікавить Олег Винник — фоторепортаж

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Олег Винник агітує за Аграрну партію у Фастові. Аграрна партія нікого не цікавить, усіх цікавить Олег Винник — фоторепортаж

Олег Переверзєв / «Бабель»

З концерту Олега Винника та Михайла Поплавського четвертого липня почався агітаційний тур Аграрної партії, яку очолює Поплавський. Він упевнений, що з рейтингом, меншим за 1%, зможе «потужно увірватись у Раду», а поки що потужно увірвався на головну площу Фастова (виборчий округ № 91) із хітами «Кропива» та «Юний орел». На концерт Винника та Поплавського безкоштовно привіз людей конкурент Поплавського — самовисуванець Руслан Сольвар. Кореспондентка theБабеля Тереза Лащук спостерігала, як виборці із символікою Руслана Сольвара танцювали під «Молоду вовчицю».

Фастів, головна площа міста. Поруч із Будинком культури звели сцену з великим екраном. Зі сцени гримить голос Поплавського (у записі): «Вставай, країно гордая, вставай, вставай з колін! За землю українськую вставай, вставай на бій!» На екрані крутять інтерв’ю з Поплавським (у записі). Поплавський рекламує свою партію.

О п’ятій годині у Будинок культури заходить Михайло Поплавський (наживо) із Олегом Винником (теж наживо). Поплавський у синьому костюмі, сиве волосся зачесане нагору. Винник — у білих масивних кросівках і рожевій футболці в обтяжку. Оточені групою охоронців, які відгороджують сторонніх від співаків, вони прямують до преспойнту, змонтованого в одній із зал. Зараз тут розпочнеться пресконференція. Спілкуватися з Винником і Поплавським будуть тільки журналісти, а зустріч із виборцями — це концерт.

Шоумени посміхаються і позують на камери. Перший номер у списку Аграрної партії Михайло Поплавський розхвалює Аграрну партію. «Ми вийшли із села, — говорить він про себе і Винника, — і заради наших покійних батьків, які важко працювали на землі, Царство їм Небесне, заради майбутнього села, сьогодні розпочинаємо тур із прекрасного міста Фастова!»

Олег Переверзєв / «Бабель»

Олег Переверзєв / «Бабель»

Поплавський намагається переконати журналістів, що його партія зможе «вийти на перше місце в Україні». Насправді, в Аграрної партії немає шансів подолати прохідний бар’єр до парламенту: вона набирає менше ніж 1% голосів.

На питання про те, як саме він збирається рятувати українські села, Поплавський відповідає, що не дасть «розікрасти українську землю» і буде боротись проти відкритого ринку землі. Винник посміхається і поправляє волосся. Потім сам стає біля мікрофонів: теж згадує про своє сільське коріння. Говорить, що йому дуже важливе українське село, а підтримувати Аграрну партію він вирішив, бо давно знає Поплавського і вірить йому.

Біля співаків з’являється Інна Костиря — помічниця Михайла Поплавського. Разом із ним вона фігурувала у розслідуванні «Слідства.Інфо», де йшлося про те, що студенти Поплавського здобували освіту в державному виші, але за навчання платили приватному університету Поплавського. Зараз Костиря балотується в місцевому мажоритарному окрузі від Аграрної партії. Вони фотографуються разом, і в супроводі охоронців Винник і Поплавський втікають у гримерку.

Олег Переверзєв / «Бабель»

На головній площі міста вже людно. Біля сцени стоять автобуси з написами: «Надання безкоштовного проїзду. З повагою до Вас, Руслан Сольвар». Руслан Сольвар — чинний депутат Верховної Ради, минулого року він переміг у цьому ж окрузі й увійшов до фракції «Блоку Петра Порошенка».

Під сценою зібралось близько тисячі жінок і чоловіків різного віку. Багато хто прийшов з дітьми. О пів на сьому на сцену вибігає Поплавський у піджаку з яскравими паєтками та в сонцезахисних окулярах. Він вітає Фастів і виконує «Юного орла». Позаду співака витанцьовують дівчата. Людей виступ Поплавського дуже тішить: жінки підтанцьовують, чоловіки — сміються.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Через хвилин сорок Поплавський запрошує на сцену Олега Винника. Той виходить у чорному костюмі і стріляє очима до фанаток — жінки шаленіють. Винник розхвалює Поплавського і починає співати свої хіти.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Олег Переверзєв / «Бабель»

На третій пісні Винника серед натовпу з’являється багато людей із прапорами та кульками, на яких написано «Руслан Сольвар». Худий чоловік років 50-ти, який тримає один із таких прапорів, пояснює: прийшов сюди послухати концерт, але працює в команді Сольвара. Інші дві жінки з кульками Сольвара говорять, що не працюють на кандидата, але планують за нього голосувати.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Близько дев’ятої вечора людей на площі не меншає. Багато хто зробив з агітаційних листівок кандидатів «килимки» і присів на парапет. Інші танцюють. Винник закінчує співати. Вони з Поплавським виходять на біс, вклоняються, і Винник втікає зі сцени, а Поплавський повторює, що дуже любить Фастів і розраховує на його голоси на парламентських виборах 21 липня.

Із загальної атмосфери щастя вибивається чоловік у спортивному костюмі: стоїть сам, трохи похитується і не кліпаючи дивиться на сцену. Він нього тхне алкоголем. Микола — так він представляється — колишній військовий, воював в АТО. Каже, що на вибори взагалі не піде. «Ні за кого не голосував і не буду голосувати. Це все передвиборча показуха, а на ділі вони всі нічого не роблять. Нічого не змінилось і не зміниться».

Олег Переверзєв / «Бабель»