«Революція 2014-го починалася з Києва». Велике інтервʼю мера Віталія Кличка, який не шантажує, а тільки лише нагадує

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
«Революція 2014-го починалася з Києва». Велике інтервʼю мера Віталія Кличка, який не шантажує, а тільки лише нагадує

Сергій Бортник / «Бабель»

Увечері 10 липня мер Києва Віталій Кличко зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Президент повідомив Кличку погану новину: він планує розділити повноваження мера Києва та голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) і призначити на місце останнього «свою людину». Кого конкретно — не сказав. Кличко — проти. Зараз він поєднує обидві посади та переконаний: якщо їх розділити, мер стане «англійською королевою» без реальних повноважень. Як компроміс Кличко запропонував новій владі дострокові вибори мера. З кореспондентами theБабеля він зустрівся за кілька годин до розмови з президентом. У великому інтервʼю він розповів про порушені обіцянки глави Офісу президента Андрія Богдана, позови проти «1+1», «кураторів» Києва і жарт про артиста Євгена Кошового.

У лютому цього року ви порівняли Зеленського з пасажиром літака, який опинився в кабіні пілота і просить поради, як злетіти. Ви говорили, що не хотіли б бути в такому літаку. Як вам політ?

[Сміється.] Цікаво. Поки проходимо турбулентність. Усіх трясе.

Ви зустрічалися з президентом після інавгурації?

Так. Говорили про Київ, що від ситуації у столиці багато в чому залежить і ситуація в кожному регіоні. Столиця — локомотив усіх змін у країні.

Що він відповів?

Ми проговорили багато про що: основні виклики, ті завдання, які стоять перед президентом, перед країною. У цьому ключі Київ показує приклад позитивних змін за багатьма напрямками. Тільки минулого року киян стало на 200 тисяч більше. Чому? У Києві є робота, в Києві найвища середня зарплата по Україні, найвищі соціальні стандарти. Цим столиця приваблює людей з інших регіонів.

Ви говорили, а Зеленський мовчки слухав?

Він коментував і казав, що наше головне завдання — зробити систему управління ефективнішою, щоб були чесні правила гри.

Давайте повернемося трохи назад. Коли Зеленський ще не був президентом, ви ображалися на жарти «Кварталу» про вас?

Я говорив Зеленському та іншим учасникам «Кварталу», що жарти дуже часто були нижче пояса. Вони виставляли Кличка... [замислюється] у непривабливому світлі. Думаю, до 2015 року «Квартал» цілеспрямовано працював над цим. Підозрюю, що це була зачистка електорального поля.

Ви думаєте, що Зеленський ще у 2015-му хотів стати президентом?

Я думаю, такі плани народилися не останньої миті.

Сергій Бортник / «Бабель»

А ви чули, що артист «Кварталу» і друг президента Євген Кошовий нібито збирається балотуватися на посаду мера Києва від «Слуги народу»?

[Сміється.] На одному з днів народження, де ведучими були Володимир Зеленський та Євген Кошовий, мені надали слово, і я трохи напружився. Не тому, що я зустрів майбутнього президента, це було в листопаді минулого року...

Це був день народження Ігоря Суркіса?

Не памʼятаю, чий це був день народження. Я тоді пожартував, що якщо Зеленський стане президентом, то Кошовий, який у виступах «Кварталу» постійно приміряє пояс Чемпіона світу [з боксу], напевно, почне приміряти крісло мера. Цей жарт добре сприйняли.

Ви зараз сприймаєте це як жарт чи допускаєте, що він може балотуватися?

Я не виключаю, що на наступних виборах мера буде величезна кількість кандидатів, зокрема й кандидат від політичної сили президента. Якщо Кошовий хоче бути мером, заради Бога. Бажання може бути в багатьох. Питання в іншому: мером може стати тільки той, у кого, крім бажання, є підтримка киян.

Ви заміряли власні рейтинги та рейтинги своїх найближчих конкурентів?

Так, ми заміряли рейтинги. З того, що можу сказати, різні соціологічні групи дають Кличку близько 37—38 відсотків підтримки киян, а найближчим конкурентам — удвічі менше.

Усе частіше кажуть, що генеральний директор «1+1» і девʼятий номер у списку партії «Слуга народу» Олександр Ткаченко розглядає можливість балотуватися на посаду мера Києва.

Так, гуляють чутки, що гендиректор телеканалу, який підтримував президента під час виборів, хоче очолити столицю. До того ж останнім часом в ефірі цього каналу дуже багато маніпулятивних сюжетів про діяльність Київської міської державної адміністрації і мера столиці. Жодного дня не минає, щоб не зʼявилася якась чорнуха. Наприклад, пішохідний міст став інструментом політичної боротьби проти Кличка. Неправда, що ЮНЕСКО була проти його будівництва, що вкрали проєкт — теж неправда. Тому що проєкт, який пропонували швейцарці, представили у 2013 році, а той, який ми реалізували, був представлений громадськості ще у 2011-му — на два роки раніше. Такі ж спекуляції на інші теми.

В одному зі своїх інтервʼю ви говорили, що подаватимете в суд на «1+1», ви подали позов?

Я зараз готую позов про захист честі та гідності, де буду вимагати спростування тих фактів, які є брехнею.

Сергій Бортник / «Бабель»

Олександр Ткаченко сказав нам в інтервʼю, що «показушні запуски скляних мостів, не введених в експлуатацію, покращують настрій будівельникам, але навряд чи городянам, які заплатили за це дійство за подвійним тарифом». Ви і на цю заяву будете в суд подавати?

Що він мав на увазі? Подвійний тариф від чого? Ви знаєте, скільки міст коштує? Він знає, скільки міст коштує? Як можна вкрасти гроші, які ще не виплатили? Гроші заплатили тільки за конструкцію мосту, за будівельні матеріали. За роботи гроші ще не виплачені, а це половина суми. Ми заплатимо їх, коли отримаємо висновок Інституту судових експертиз, куди ми подали документи. До КРУ [Контрольно-ревізійне управління] ми теж звернулися. Тривають перевірки відповідності вартості заявлених матеріалів і робіт. На їхній підставі ми зрозуміємо, скільки грошей виплачувати підрядникам.

Крім того, цей міст — дуже привабливий обʼєкт для туристів. Ми зробили красиву Алею художників, будемо реконструювати Пейзажну алею, далі продовжимо цей туристичний маршрут до схилів біля Лаври. Наше завдання — залучити людей в київські парки. І, сподіваюся, в майбутньому у вихідні проїзд по Хрещатику буде відкритий, тому що прогулянки по асфальту стануть непривабливими для відпочинку.

Щоб закінчити з підготовкою позовів. Пресслужба «1+1» заявила: «Ми не впевнені, що пан Кличко готовий йти до суду, принаймні за власною ініціативою, а не через розслідування кримінальних справ щодо його дій у столиці». Про які кримінальні справи йдеться?

Це безпідставне звинувачення. Я не знаю про жодні кримінальні справи. Якщо є факти корупційних дій, надайте їх.

Сергій Бортник / «Бабель»

Президент звільнив голів трьох районних адміністрацій міста: Голосіївської, Святошинської і Соломʼянської. Ви знали про такі плани, з вами радилися?

Я розмовляв з главою Адміністрації президента паном [Андрієм] Богданом. Він запевняв, що перед звільненнями голів райадміністрацій будуть проведені консультації. Таких консультацій не було. Після приходу нового президента кожен голова райадміністрації має написати заяву про звільнення, і його або перепризначать, або призначать нових людей. Я буду подавати подання на президента про призначення голів районів — це зона моєї відповідальності. Це питання вкрай важливе. Керівники районів відповідають за ремонти та підготовку шкіл до нового навчального року, за підготовку до наступного опалювального сезону, ремонти дворів і за вирішення інших важливих проблем.

Ви розумієте, чому звільнили саме цих трьох?

У мене немає розуміння. Я поставив питання, чому лише трьох: якщо всі, то всі. Відповіді я не отримав.

Це може бути повʼязано з парламентськими виборами?

Я вже відповів. Спекулювати на цю тему не хочу.

Ваша партія УДАР не йде на вибори списком, ідуть окремі мажоритарники. Як ви бачите майбутнє партії?

Я ще рік тому казав Петру Порошенку, що партія УДАР піде на парламентські вибори окремо. Ми не розраховували на дострокові вибори, і у нас не вистачило часу, щоб набрати достатній розгін для старту, щоб іти списком. Але я впевнений, наші мажоритарники будуть у новому парламенті.

Чому ви не бачили себе в «Європейській солідарності» Порошенка?

У нас різні політичні сили, у нас було багато... [замислюється] точок, де наші позиції не збігалися. І рішення ми приймали не останньої миті.

Ви вели переговори з «Батьківщиною», «Голосом» і Михеїлом Саакашвілі, чому не вдалося домовитися?

У політиці треба розмовляти з усіма, потрібно вимірювати середню температуру по палаті. Ми постійно спілкуємося з різними політичними силами і в деяких випадках навіть погоджуємо свої позиції щодо мажоритарників в округах. Якщо у кандидата немає високої підтримки, він знімається на підтримку іншого демократичного кандидата.

В інтервʼю «РБК-Україна» голова Офісу президента Андрій Богдан сказав, що у нього з вами є домовленість — ви демонструєте відкриту, чесну, продержавну позицію. З іншого боку, ви говорите, що вам обіцяли консультації перед звільненнями голів райадміністрацій, але їх не було. Богдан порушив домовленість?

Щодо відкритої і чесної позиції — мені приємно, що пан Богдан процитував мої слова. Що стосується всього іншого, напевно, краще запитати у нього, чому так вийшло.

І тут же Богдан каже, що є ідея про розділення посад мера Києва і голови КМДА.

Я хотів би обговорити це питання докладніше. Законодавче розділення посад мера і Київської держадміністрації — це нонсенс, який за часів пана Януковича прописали в законі «Про столицю». Мера, якого обирають кияни, президент зобовʼязаний призначити головою адміністрації. Інакше він стає «англійською королевою» або людиною, яка, у кращому випадку, може розрізати стрічки та покладати квіти.

Команда президента хоче розділити ці посади, тому що у них з вами немає контакту?

Я не виключаю, що йде умисна або мовчазна підтримка гендиректора одного з телеканалів, який балотується до Верховної Ради за списками партії «Слуга народу».

Ви говорили, що коли посади мера і глави КМДА розділять, ініціюєте дострокові вибори міського голови. Що це змінить — після них все одно будуть голова КМДА та мер?

Я буду звертатися до киян: чи хочуть вони, щоб їм зверху спускали людину, яка буде керувати містом? Це не тільки руйнування місцевого самоврядування, ігнорування основних принципів демократії, принципів розвитку всіх європейських міст. У цьому ключі розвиток подій може бути різним. Нагадаю, революція 2014 року починалася з Києва та киян, які були не згодні з методами управління, зокрема в місті.

Ви зараз шантажуєте, погрожуєте або попереджаєте?

Ні. Я не шантажую і ні на що не натякаю. Просто нагадую історію подій і про те, що не можна ігнорувати думку людей, їхні права. Зокрема право демократично обирати владу.

Сергій Бортник / «Бабель»

Коли ви зустрічалися Андрієм Богданом, говорили про Вадима Столара?

Він згадував його: нібито Києвом керують люди, які не мають стосунку до адміністрації. Я ще раз повторив, що Києвом керує мер і глава адміністрації міста. Якщо є інформація про когось іще, запропонував запросити цих людей і розібратися. Він перейшов до іншої теми.

У своєму інтервʼю Богдан двічі згадав Столара: у контексті розкрадання міського бюджету та нібито вашої з ним сварки.

Коли я прийшов на цю посаду, ми звернулися до відомої німецької компанії ЅАР. Вона допомогла розробити та впровадити в Києві технологічну систему «відкритий бюджет». Вже кілька років кияни та усі, кому цікаво, можуть в онлайн-режимі відслідковувати всі надходження та витрати з міського бюджету. Заяви про те, що бюджет розкрадається, — популізм.

Тим не менш, чому прізвище Столара весь час виникає поруч із вашим і Богдан вирішив про це поговорити?

Тривають постійні маніпуляції, виникає прізвище [нардепа, експрезидента будівельної корпорації «Укрбуд» Максима] Микитася, прізвища різних бізнесменів...

Кому вигідні ці маніпуляції?

Вистачає доброзичливців. Один з МАФовиків і великих мережевиків Києва йде в парламент за списком «Слуги народу». Вони поширюють інформацію про те, що Кличко бореться проти малого і середнього бізнесу, знищує робочі місця. Насправді ж я приводжу Київ у порядок. У 2014 році у спадок ми отримали 20 тисяч МАФів, зараз їх шість тисяч. Дуже великий опір. На цій посаді я не Дід Мороз і не новорічна ялинка — подобатися всім не буду.

МАФовик від «Слуги народу» — це бізнесмен Андрій Холодов?

У вас унікальна інтуїція.

Ходять чутки, що він сам претендує на посаду голови КМДА. Ви про це чули?

Бажаючих зайняти посаду голови КМДА, як я вже казав, багато. Але розділяти цю посаду з функціями мера не можна.

У вас були переговори з забудовником Андрієм Вавришем про переїзд Офісу президента в Український дім. Ви обіцяли сприяти цьому, але сказали, що є загроза транспортного колапсу. Як саме планують вирішити це питання?

Мені зателефонував пан Богдан і порекомендував зустрітися з питань Києва або з Вавришем, або з Ткаченком. Я на це відповів: які вони мають повноваження, посади, щоб мер Києва вирішував якісь питання з цими людьми. Потім мені зателефонував Вавриш, з яким я зустрівся ще до появи відео, де він представляє проєкт нового Офісу президента. Він попросив сприяння КМДА щодо цього проєкту. Нагадаю, що Український дім перебуває на балансі Держуправління справами при президентові України, і прямого стосунку до цієї будівлі мерія не має. Але там перебувають запасники і фонди Музею історії Києва, і ми пообіцяли сприяти з вивезенням експонатів і з інших питань, які залежать від міста.

Моя думка, і я висловив її Вавришу: у разі переїзду Офісу президента в Український дім потрібно зробити так, щоб киянам не стало складніше пересуватися містом у години пік. Вавриш запевнив мене, що все буде враховано. Я також розповів про інвестиційний проєкт паркінгу на кілька тисяч місць під Європейською площею, який потрібно реалізувати.

Він переконав вас, що питання з транспортом буде вирішено?

Не переконав, він запевнив, що є розрахунки, згідно з якими рух транспорту з Європейської площі не ускладниться. Але поки я цих розрахунків не бачив.

Сергій Бортник / «Бабель»

Коли Вавриш з вами зустрічався, ви зрозуміли, в якому він був статусі? Чому вам сказали зустрічатися з ним або з Ткаченком?

Хороше запитання до Андрія Богдана. Я можу тільки здогадуватися, що попередньо вони уповноважені бути так званими «кураторами». Але це питання. Не знаю.

Нардеп Сергій Лещенко називає Вавриша новим «смотрящим» у Києві замість Столара.

[Думає.] У Києві немає ані слухаючих, ані смотрящих, ані підглядаючих. За все, що відбувається в місті, відповідає мер, якого обрали кияни, тобто я. Усе інше — від лукавого.

Чи правда, що люди з різних партій, з якими ви вели переговори про можливе обʼєднання з УДАРом, відмовлялися, аргументуючи тим, що у вас є Столар?

Я вперше про це чую, це маніпуляції.

Ще одна історія від анонімних джерел у КМДА: усі ключові люди в найбільш «ресурсних» департаментах, які відповідають за будівництво, нібито працюють на Столара. Завдяки цьому він може контролювати все — починаючи з виділення землі та закінчуючи введенням будинку в експлуатацію.

Мені такого ніхто не заявляв. Усі профільні заступники відповідають за свої напрямки. Тут немає недоторканних, немає ніяких людей, яких хтось поставив.

Сергій Бортник / «Бабель»

Останнє питання про найгарячішу новину останніх днів. У Києві з 10 липня почали евакуювати неправильно припарковані автомобілі, а нові парковки будують?

Сьогодні немає катастрофи з паркувальними місцями в центрі, але люди не хочуть платити. Який інвестор прийде будувати нові паркінги? Нам потрібно обмежувати вʼїзд у центр Києва. Головний інструмент для такого обмеження — розвиток муніципального транспорту і високі ціни на парковку. Будуть заїжджати та ставити свої машини на тротуарах або на смугах руху транспорту — будуть платити великі штрафи. Ми почали реалізовувати закон «Про парковку», який допоможе навести порядок на вулицях.