За день до аварії рейсу МН17. Премʼєр Яценюк у звільненому Словʼянську, наметове містечко на Майдані, долар по 11 гривень. Що відбувалося 16 липня 2014 року

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:

Сімнадцятого липня 2014 року бойовики «ДНР» збили пасажирський «Боїнг-777-200», який виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, убивши 298 людей. За день до цього війна на сході України для європейців все ще виглядає як локальний конфлікт. Проти Росії вже діють санкції, але на війні ще масово не гинули громадяни інших держав, російські банки та нафтогазові компанії на міжнародних фінансових ринках почуваються доволі вільно, а чиновники Міністерства оборони РФ не мають потреби виходити в ефір з очевидною брехнею. theБабель згадує, що відбувалося в Україні за день до того, як з району селища Первомайський Донецької області вистрілила ракетна установка «Бук», що належала 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ.

На фронті. Обстріл Луганська та Донецька, бої на кордоні з РФ

Станом на 16 липня антитерористична операція на Донбасі триває вже три місяці, а війна перейшла в активну фазу. Біля захопленого підрозділами Ігоря Гіркіна Донецька, поблизу аеропорту щосили точаться бої. Луганськ обстрілюють з мінометів і установок реактивного вогню «Град», українські прикордонники відбивають атаки на пропускні пункти Ізварине та Довжанський.

У Луганську снаряди падають практично в усіх районах міста — Камʼянобрідському, Ленінському, Артемівському, Жовтневому. Найбільше постраждав район автовокзалу. За 16 липня були поранені щонайменше вісім мирних жителів, пошкоджено 22 будівлі.

Будівля автовокзалу в Луганську після обстрілу в липні 2014 року.

ВКонтакте / Другой Луганск

У Донецьку в ніч на 16 липня було чутно стрілянину, містом пересувалися колони військової техніки. У районі аеропорту снаряд влучив у газопровід. У районі Горлівки підірвали залізничну колію. «Міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін запровадив у Донецьку комендантську годину — з 23:00 до 06:00.

Удень до звільненого Словʼянська приїхали премʼєр-міністр Арсеній Яценюк, міністр МВС Арсен Аваков і віцепремʼєр Володимир Гройсман. Вони дали пресконференцію на горі Карачун. Яценюк сказав, що внаслідок війни Донбас уже потребує вісім мільярдів гривень на відновлення інфраструктури. «Попередні оцінки у нас були, на перший погляд, це вісім мільярдів гривень на Донецьк і Луганськ, але оскільки військовий конфлікт триває, я думаю, що восьми мільярдів у кращому випадку вистачить на два місяці».

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк разом із главою МВС Арсеном Аваковим на горі Карачун у звільненому Слов'янську. 16 липня 2014 року.

Марієнко Андрій / УНІАН

Тим часом Рада національної безпеки вирішила не запроваджувати воєнний стан. Авіація Збройних сил України відновила виконання бойових завдань у зоні АТО. Літаки військово-транспортної авіації перевозять гуманітарні вантажі, солдатів і прикривають операцію з повітря. Близько 13:00 бойовики з ПЗРК підбили український Су-25, льотчик вивів літак і посадив його. Пілот не постраждав, літак відправили на ремонт.

У Києві на Софійській площі українські добровольці склали присягу на вірність країні. Вони увійшли до складу батальйону «Азов» і після присяги поїхали в зону бойових дій на Донбас. Порошенко надав статус учасника війни усім задіяним в АТО.

Добровольці батальйону «Азов» складають присягу на Софійській площі в Києві перед відправкою на Донбас. 16 липня 2014 року.

Martyn Aim / Corbis via Getty Images

У Москві відкрили військкомат «ДНР». Дозвіл відкрити центр для набору бойовиків і відправки їх на війну надала місцева влада. Вербувальники шукають добровольців з досвідом експлуатації важких озброєнь, таких як танки та ППО. Увечері цього ж дня зʼявилися докази обстрілу України з території Росії. У районі селища Гукова кілька установок «Град» стріляли по українських селах. Відео обстрілу записали місцеві жителі на мобільні телефони.

У політиці. Торгова війна з Білоруссю, санкції проти Росії

На Банкову, до Адміністрації президента прийшли близько сотні родичів військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Вони вимагають зустрічі з президентом і пікетують будівлю. Хтось просить провести ротацію, хтось — призначати професійних командирів. Усі пікетувальники незадоволені, що на передовій немає чиновників і їхніх дітей. Зʼявляється мем «Чому не в АТО?».

Київ поки не розриватиме дипломатичні відносини з Росією. Заступник глави Адміністрації президента Валерій Чалий сказав, що це може перешкодити обміну полоненими. «Є різні варіанти реагування. І, наприклад, в умовах коли будуть розірвані дипломатичні відносини, нам було б набагато складніше працювати над звільненням наших громадян, складніше було б працювати щодо конкретних випадків, і, врешті-решт, ми не відмовляємося від «нормандського формату».

Між Україною та Білоруссю триває торгова війна. З 16 липня Україна вводить підвищені до 50—60 відсотків спеціальні мита на ввезення білоруських товарів. За шість днів до цього на вимогу Москви Мінськ забороняє ввозити українську картоплю.

Міжнародний валютний фонд зрештою виділить Україні другий транш. Про це заявила глава Національного банку Валерія Гонтарева. «Наступний транш у розмірі 1,416 мільярда доларів планується отримати за раніше затвердженим графіком. Усе заплановане ми виконали: із залученням цього траншу, очевидно, вже питань немає».

ДТЕК — найбільша енергетична компанія України, яка належить Рінату Ахметову, — закриває свої офіси в Донецьку. «Велика частина співробітників виїхали в Запоріжжя, Дніпропетровськ і Зеленодольськ, де також є офіси компанії. Тих, хто залишився в Донецьку, сьогодні перевели на віддалений режим роботи».

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що саміт ЄС розгляне можливість запровадити нові санкції проти Росії. «ЄС обговорить нові санкції проти Росії, оскільки вважає недостатнім внесок Москви у мирне врегулювання в Україні». Меркель вважає, що ситуація в Україні не поліпшується, а на російсько-українському кордоні, як і раніше, не має порядку. За підсумком засідання Ради Європи планують ухвалити постанову.

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Літо 2014 року.

Петро Порошенко / Flickr

США не дочекалися рішення ЄС і ввели санкції проти кількох оборонних компаній РФ. Під санкції потрапили корпорація «Алмаз-Антей», концерн «Калашников», «Ижмаш», «Базальт», «Уралвагонзавод» і конструкторське бюро «Приборостроение». Персональні санкції торкнулися віцеспікера Держдуми Сергія Неверова, помічника президента Росії Ігоря Щеголева, міністра у справах Криму Олега Савельєва, а також «премʼєр-міністра ДНР» Олександра Бородая. Санкції наклали і на підприємства нафтової промисловості: «Роснефть», «Внешэкономбанк», «Газпром».

У суспільстві. Голодування Савченко, підтримка Сенцова

На Майдані Незалежності досі стоїть наметове містечко, в якому з часів Революції гідності живуть люди. У наметах не прибирають, проходи між ними завалені сміттям, санітарно-епідеміологічна служба попереджає, що за такої антисанітарїї може виникнути епідемія.

Наметове містечко на Майдані Незалежності в Києві. Літо 2014 року.

Michael Gottschalk / Photothek via Getty Images

Українська льотчиця Надія Савченко, яка сидить у тюрмі в Росії, припинила 8-денне голодування. До неї нарешті, з десятої спроби, пропустили українського консула Геннадія Брескаленка. Льотчиця розповіла, що її з мішком на голові насильно вивезли в Росію і підкинули їй у кишеню 7 000 рублів. Увечері того ж дня в Мінську затримали депутата Олександра Бригинця, який у складі української делегації їхав на зустріч з Савченко. Його оголосили персоною нон ґрата в Білорусі.

На V Одеському міжнародному кінофестивалі показали фільм на підтримку кінорежисера Олега Сенцова — політвʼязня з Криму, який сидить у російській вʼязниці. Гроші від продажу квитків передадуть адвокату та членам сімʼї Сенцова. У Сімферополі на режисера чекають двоє неповнолітніх дітей. «Вперше неохоче представляю цей фільм, у кожного в душі зараз величезна тривога за хлопців, які були підступно викрадені співробітниками російських спецслужб», — сказала актриса Анастасія Чорна.

Попри війну, яка розгорається на Донбасі, кияни принесли під посольство РФ квіти та записки в памʼять про загиблих в аварії у московському метро. Там внаслідок аварії загинули 22 людини, ще 162 були поранені. У Москві ховали Валерію Новодворську. З дисиденткою прощалися в Сахарівському центрі. Похорон ледве не перетворився на стихійний мітинг, деякі з тих, хто прийшов, вигукували: «Герої не вмирають». Новодворська активно підтримувала Євромайдан і підписання асоціації з Євросоюзом. У Києві теж вшанували памʼять Новодворської, за нею відслужили панахиду у Михайлівському Золотоверхому соборі.

Люди прийшли вшанувати пам'ять Валерії Новодворської до російського посольства у Києві. 16 липня 2014 року.

Sergii Kharchenko / NurPhoto / Corbis via Getty Images

«Бук» уже на Донбасі

У цей час, за даними міжнародної слідчої групи, ЗРК «Бук» уже пригнали з розташування 53-ї Курської зенітно-ракетної бригади в окупований Донецьк. Уранці 17 липня він проїде через Зугрес, Торез, Троїцьке і виїде до Сніжного, щоб о 16:40 вистрілити по літаку, який виконує рейс МН17.

Згідно з останнім звітом, до цього злочину причетні чотирі конкретні особи. Це відставний офіцер ГРУ армії Росії Сергій Дубінський; підполковник запасу ПДВ армії Росії Олег Пулатов, командувач бойовиками «ДНР» Ігор Гіркін і українець Леонід Харченко, який втік в окупований Донецьк.