Як Офіс президента Зеленського працює з керівниками правоохоронних органів. Розповідаємо на прикладі СБУ, ГПУ та Військової прокуратури

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
Як Офіс президента Зеленського працює з керівниками правоохоронних органів. Розповідаємо на прикладі СБУ, ГПУ та Військової прокуратури

Немеш Янош / УНІАН

Разом з президентським кріслом Володимир Зеленський успадкував близько десятка резонансних справ. Його рейтинг тепер залежить від керівників правоохоронних органів, у тому числі ДБР, МВС, СБУ, Генпрокуратури та Військової прокуратури, а також НАБУ і САП, які працюють над справами чиновників верхньої ланки. Кореспонденти theБабеля Марія Жартовська та Оксана Коваленко зʼясовували, як складається робота Офісу президента (ОП) з ключовими силовиками напередодні парламентських виборів. Для цього вони опитали десять осіб, частина з яких погодилася говорити тільки на умовах анонімності. Ніхто з них не хоче описувати те, що відбувається, словом «конфлікт», проте у всіх вистачає невдоволення чи іронічних коментарів. Глава Офісу президента Андрій Богдан намагається зняти головного військового прокурора Анатолія Матіоса і веде позиційну бюрократичну війну з генпрокурором Юрієм Луценком. Крім того, Андрій Богдан розійшовся в поглядах на реформу СБУ з в. о. голови СБУ Іваном Бакановим. Подробиці — у матеріалі theБабеля.

Володимир Зеленський записує відеоблог, сидячи за кермом Tesla. Авто належить Андрію Богдану. Президента знімають три камери: одну тримає людина на передньому пасажирському сидінні, друга встановлена на приладовій дошці, третя зʼявляється у вікні автомобіля на сусідній смузі руху. Зеленський пояснює, чому «немає посадок»: керівники силових відомств валять усе один на одного, у них немає «політичної волі», а для того, щоб змінити їх, у президента немає повноважень.

Поки що єдиний правоохоронний орган, у якому в Зеленського є «своя» людина, — це СБУ, де обовʼязки голови виконує Іван Баканов. Генеральний прокурор Юрій Луценко, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, очільник МВС Арсен Аваков — усі вони працювали за Петра Порошенка і мають свій погляд на те, якою повинна бути боротьба з корупцією.

Зрозумілішою за все видається ситуація з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим — у нього є непогані шанси зберегти своє крісло. У парламенті наступного скликання Аваков розраховує зібрати з лояльних йому депутатів-мажоритарників групу «центристських прагматиків» з 18—30 осіб. Якщо вони ввійдуть у майбутню коаліцію — Аваков може залишитися очільником МВС. З іншими ж керівниками правоохоронних структур у глави Офісу президента Андрія Богдана вже окреслилися розбіжності.

Казус Івана Баканова. Офіс президента (ОП) пропонує ліквідувати управління «К» СБУ. Очільник СБУ Баканов хоче його реформувати; без управління «К» в нього буде менше реальних повноважень.

Перша новина про негаразди між оточенням Андрія Богдана та главою СБУ Іваном Бакановим зʼявилася 5 липня. Із посиланням на два анонімні джерела «Українська правда» повідомила, що Іван Баканов не погодив з ОП призначення в СБУ, а кандидатів йому рекомендували головний військовий прокурор Анатолій Матіос і колишній заступник генпрокурора Микола Банчук.

Ще одна причина для конфлікту, за інформацією «УП», — Баканов хоче зберегти департамент «К» СБУ і реформувати його, а Богдан — повністю розформувати. Цей департамент став предметом суперечок, коли його очолював перший заступник голови СБУ Павло Демчина — НАБУ підозрює його в незаконному збагаченні. «Коли ми прочитали про це в «Українській правді», дуже здивувалися, — прокоментував це перший помічник президента Сергій Шефір. — Богдан першим запитав: “Який конфлікт?” Можливо, якісь розбіжності були, але не конфлікт».

Тим не менше, за словами джерела theБабеля в одному з силових міністерств, яке знає, як проходять наради у президента, — конфлікт існує: Богдан дозволяє собі критикувати Баканова, а Володимиру Зеленському доводиться його захищати. Сам Іван Баканов у коментарі theБабелю сказав, що у нього в житті немає конфліктів з людьми. Департамент «К» він збирається реформувати, разом з іншими структурами СБУ, і наділити його новими функціями. «Я багато спілкуюся з керівниками правоохоронних органів, у тому числі і з Матіосом, — каже Баканов. — [Зараз] він мене не консультує. Матіос [добре] обізнаний [в підводних течіях], і кожне спілкування з ним дуже корисне».

Андрій Богдан призначення Баканова коментує стримано. «Не знаю», — так він відповів на питання, чи можна працювати в СБУ без профільного досвіду. Богдан сказав, що виступав за призначення Баканова. Проте, за словами джерела в одному із силових відомств, це не так: Богдан хотів бачити очільником СБУ більш досвідченого Віктора Трепака — колишнього першого заступника голови, який оприлюднив «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

Казус Анатолія Матіоса. Військова прокуратура викликала на допити речницю Зеленського Юлію Мендель. Тепер Офіс президента хоче прибрати головного військового прокурора. Сам Матіос і генпрокурор Юрій Луценко — проти.

На початку червня прессекретарка президента Юлія Мендель в ефірі каналу «1+1» заявила, що українські військові, відповідаючи на провокації бойовиків, обстрілюють цивільні обʼєкти на Донбасі. Після цієї заяви її викликали на допит у Військову прокуратуру — це й обурило Офіс президента. Головного військового прокурора Анатолія Матіоса попросили добровільно написати заяву про відставку — і він відмовився. Тоді в Офісі президента придумали юридичний хід, щоб зняти його з посади. Формально Анатолій Матіос є службовцем Міноборони, звідки і відряджений у Військову прокуратуру. Міністра оборони Степана Полторака попросили підготувати листа, яким він відкликає Матіоса в міністерство. На цьому листі повинна стояти і резолюція генерального прокурора Юрія Луценка.

Як розповів theБабелю високопосадовий співрозмовник у ГПУ, 16 липня Андрій Богдан зустрічався зі Степаном Полтораком і вмовляв його написати в Генпрокуратуру відповідний лист. Полторак відмовився. «Полторак не хоче [підписувати листа], — говорить джерело в ГПУ. — Але [він] сказав Луценкові, що [за Матіоса] до смерті з президентом воювати не буде».

Навіть якщо Полторак все ж напише лист, свою згоду повинен буде дати Юрій Луценко. За словами джерела в ГПУ, Луценко збирається зволікати до останнього: контракт Матіоса закінчується 14 жовтня, тому лист генпрокурор підпише 13-го.

Казус Юрія Луценка. Для команди президента чинний генпрокурор — це частина старої системи, що зжила себе. Те, що Юрій Луценко є кумом Петра Порошенка, теж не додає йому довіри.

З генпрокурором Юрієм Луценком у президента Володимира Зеленського є особистий конфлікт. Під час першої зустрічі, у травні цього року, в офісі «Кварталу 95», Зеленський нарікав Луценкові на те, що Порошенко брудно веде виборчу кампанію. Луценко, у свою чергу, ображений через репліку Зеленського на його адресу: «Для чого потрібні такі прокурори, які можуть посадити тільки власну печінку».

Джерело у вищому керівництві ГПУ розповідає, що в останні кілька тижнів Андрій Богдан дзвонить Юрію Луценку і просить ініціювати арешт усього майна Петра Порошенка, зокрема — заводу «Ленінська кузня» та телеканалу «Прямий». Луценко відмовляється, аргументуючи це тим, що попередня влада теж натякала йому, що непогано було б накласти арешт на активи медіагрупи «1+1», і він відмовився.

theБабель попросив Юрія Луценка прокоментувати, чи спілкується він з Андрієм Богданом, щодо яких кримінальних проваджень, і чи часто говорить йому ні. «Часто спілкуюся. Зі службових питань. Переважно відповідаю на питання про стан того чи іншого кримінального провадження. Чи часто кажу ні? Буває».

Із проханням ініціювати арешт активів Андрій Богдан звертався і до одного з заступників генпрокурора на імʼя Сергій Кізь. Його Офіс президента розглядав як кандидата на посаду генпрокурора. Після того як Сергій Кізь відмовився, його кандидатуру зняли, говорить джерело в ГПУ. Також, серед інших, на посаду генпрокурора розглядають Руслана Рябошапку, якого в команду президента привів Богдан. На прохання theБабеля це прокоментувати Руслан Рябошапка відповів: «Час покаже».