Керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого Путін хоче повернути до РФ, звільнили з-під варти. theБабель розповідає подробиці справи

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого Путін хоче повернути до РФ, звільнили з-під варти. theБабель розповідає подробиці справи

Anna Marchenko \ TASS via Getty Images

28 серпня Кирила Вишинського — обвинуваченого у державній зраді керівника видання «РИА Новости Украина» звільнили з-під варти під особисте зобовʼязання. Раніше 15 липня 2019 року Подільський районний суд залишив його під вартою , без права внесення застави. Це рішення і скасував Київський апеляційний суд. Кореспондент theБабеля Оксана Коваленко розповідає подробиці справи і чому стало можливим його звільнити.

Кирило Вишинський — керівник російського представництва «РИА Новости» в Україні. Генеральний директор російської агенції, відомий за своїми антиукраїнськими висловлюваннями Дмитро Кисельов 6 березня 2014 року призначив Вишинського керувати українським представництвом. Кисельова і Вишинського повʼязують роки дружби і спільної роботи, стверджує «Дзеркало тижня». Вишинський був шеф-редактором програми «Докладно з Дмитром Кисельовим», яка виходила на каналі ICTV з 2000 по 2006 рік.

Вишинського затримали 15 травня 2018 року — відразу після обшуків, які СБУ провела в редакції. Тодішній заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомляв, що навесні 2014-го Вишинський отримав завдання виїхати в АРК для проведення підривних інформаційних акцій: «Він і підконтрольні йому журналісти виготовляли там матеріали, які виправдовували анексію Криму». На одному із засідань суду прокурор казав, що у своїх статтях Вишинський писав про те, що доцільно створити нову державу — «Новоросію» зі столицею в Донецьку. У справі також фігурує журналіст «РИА Новости Украина» Володимир Скачко, якому оголосили підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, зокрема за цей матеріал. Скачко у квітні 2019 року зник і опинився в Москві.

Під час обшуків, які силовики проводили в травні 2018 року в редакції «РИА Новости Украина», знайшли медалі, які Вишинському вручили в Росії: «За повернення Криму», отримана від міністра оборони Шойгу 15 квітня 2014 року, і «За заслуги перед вітчизною I ступеня» — від президента РФ 24 квітня 2014 року. Вишинський визнав, що крім українського громадянства, у нього є ще й російське. На одному із судових засідань він заявив, що відмовляється від українського громадянства, але без указу президента України це неможливо.

Вишинському оголосили дві підозри — у держзраді та в незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (у банківському сейфі Вишинського знайшли пістолет FN Browning M1906 і набої до нього).

Долею Кирила Вишинського цікавиться російський президент Володимир Путін. У четвер його речник Дмитро Пєсков заявив, що 24 військовополонені українські моряки можуть повернутися до України, якщо спершу відпустять Вишинського. У червні 2019 року президент РФ Володимир Путін під час прямої лінії заявив, що думає про обмін Вишинського на українського режисера Олега Сенцова і 24 військовополонених моряків.

Дружина Кирила Ірина Вишинська — громадянка РФ, вона наймала у США лобістів Friedlander Consulting Group за 50 тисяч доларів. Фірма зобовʼязалася організовувати її зустрічі з сенаторами та конгресменами США, а також адвокатами і правозахисниками 12 і 13 грудня 2018 року у Вашингтоні. Лобісти мали домогтися публічних звернень членів палати представників США та Сенату, адвокатів і правозахисників до влади України з вимогою звільнити Вишинського.

У підсумку Офіс українського президента заявив, що готовий обміняти Вишинського на українського режисера Олега Сенцова.

Сьогодні суд розглядав питання про продовження запобіжного заходу Вишинському.

25 червня 2019 року Конституційний суд скасував частину статті КПК, в якій зазначалося, що підозрюваним, зокрема, у держзраді не можна обирати будь-який запобіжний захід, крім арешту. Через це рішення десять днів тому колишній «міністр охорони здоровʼя» окупованого Росією Криму Петро Міхальчевський вийшов із СІЗО — суд змінив йому запобіжний захід на домашній арешт. Цього боялися і в ситуації з Вишинським.

Але прокурорам вдалося переконати суддів, що Вишинського треба залишити під вартою без альтернативи виходу під заставу. Серед причин, які назвали прокурори, — той факт, що у Вишинського є російський паспорт, і хоч його вилучили, це аж ніяк не завадить російським консульським органам видати такий документ ще раз. А тому Вишинський може переховуватися, заявив прокурор Комаровський на засіданні суду. Суд залишив Вишинського під вартою до 19 вересня без застави. Захист має право подати апеляцію.