Відтворена хронологія пожежі в соборі Паризької Богоматері. Винні всі та ніхто — переказуємо матеріал NYT

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Відтворена хронологія пожежі в соборі Паризької Богоматері. Винні всі та ніхто — переказуємо матеріал NYT

Michel Stoupak / NurPhoto via Getty Images

Пʼятнадцятого квітня цього року загорівся старовинний паризький собор Нотр-Дам (собор Паризької Богоматері). За три місяці слідчі не змогли встановити причину пожежі, але розслідування триває. Тим часом сторони, які повинні були стежити за безпекою Нотр-Даму, намагаються перекинути відповідальність одна на одну. Журналісти The New York Times відтворили хронологію подій та спробували зʼясувати, що трапилось 15 квітня, хто винен у тому, що частину собору не вдалося врятувати. Вони виявили, що причина була не одна: новий охоронець, складна система оповіщення про небезпеку та особливості самої будівлі. Переказуємо їхній матеріал.

Що зараз відбувається з собором?

  • Шістнадцятого липня нижня палата парламенту Франції ухвалила законопроєкт про реставрацію собору. Він передбачає організацію і координування реставраційних робіт. Зокрема, в ньому йдеться про механізми контролю за використанням пожертв на відновлення собору, зроблених фізичними та юридичними особами. 

  • За два місяці після пожежі прессекретар собору Андре Фіно заявив, що з обіцяних великих пожертв «не було надано ані цента». Реконструкція спонсорується приватними пожертвами та міськими фондами. 

  • Благодійники, які обіцяли переказати гроші на реставрацію, кажуть, що чекають більш конкретного документу з планом робіт. Зокрема, група компаній LVMH і сім'я модельєра Арно заявили, що підписують угоду з фондами Нотр-Дама і «будуть проводити виплати залежно від ступеня виконання робіт». Головна енергетична компанія Франції Total буде готова переказати гроші фонду тільки після того, як побачить проєкт реконструкції. 

  • У Франції сподіваються, що реставрацію собору завершать за п’ять років. Саме такий термін називав президент Емманюель Макрон. 

Пʼятнадцятого квітня в Нотр-Дамі чергував новий працівник служби безпеки з компанії Elytis. На цю роботу він влаштувався лише три дні тому. О 18:18 загорілась сигнальна лампа тривоги — це означало, що в соборі пожежа. Працівник служби безпеки звʼязався з охороною, яка саме чергувала неподалік вівтаря, і попросив перевірити, чи немає там вогню. Біля вівтаря охоронці нічого не побачили. Тільки за 25 хвилин виявилось, що палало в іншій частині собору — на даху. За пів години після тривоги охоронці нарешті дістались до джерела пожежі, але вогонь уже вийшов з-під контролю. Він поширювався так швидко ще й тому, що в Нотр-Дамі не було брандмауера — його не зводили, аби зберегти історичний дерев’яний каркас даху.

Система пожежного оповіщення в Нотр-Дамі складна і заплутана. Повідомлення про пожежу потрібно розшифровувати, і недосвідченій людині зробити це складно. Першими словами, які побачив на моніторі працівник безпеки 15 квітня, були «горище, неф, вівтар». За ними рядок із букв і цифр «ZDA-110-3-15-1», і тільки потім з’явилась важлива частина повідомлення — «аспіраційний каркас». Це означало, що палає дах собору. Досі незрозуміло, чи передав працівник служби безпеки цю найважливішу частину сигналу охороні, хоча в Elytis кажуть, що так.

Близько сьомої вечора пожежники піднялись на горище Нотр-Даму та почали гасити вогонь на даху. Проте через годину впав шпиль собору, і рятувальникам довелось вибиратися з будівлі. Пожежники продовжили гасити вогонь знизу, використовуючи воду з Сени, але це не допомагало. Вогонь підбирався до північної башти, де на дерев’яних балках були прикріплені вісім величезних дзвонів. Через вогонь вони могли впасти та зруйнувати північну башту. Вона б у свою чергу обвалила південну, а за нею упав би і весь собор.

Omar Havana / Getty Images

О пів на дев’яту вечора президент Емманюель Макрон разом із премʼєр-міністром Едуардом Філіппом та іншими високопосадовцями зібрались на нараду із силовиками. Керівник паризької пожежної бригади генерал Жан-Клод Галле повідомив, що врятувати дах уже не вдасться. На той час вогонь дістався північної башти. Силовикам довелось приймати важливе, але ризиковане рішення — через південну башту підніматися до палаючої північної та гасити звідти. Сержант Ремі Лемер, який і запропонував цю ідею, розповів The New York Times, що спершу команда не охоче погоджувалася на операцію, бо не було впевненості, чи матимуть вони шанс врятуватися. Пожежна команда з сусіднього передмістя відмовилася їхати на допомогу, але згодом вдалося знайти пожежників, які погодились йти на ризик. Сержант Лемер повів їх нагору через південну вежу, і вони влаштувалися на платформі між двома баштами. Шланги спустили на землю та підʼєднали їх до пожежної машини, щоб отримати потужніший напір води. Ще близько дванадцяти пожежників гасили полумʼя, яке могло перекинутися на підлогу під ними. Інші стримували вогонь на даху. Гіганські дзвони могли впасти будь-якої миті, але пожежникам вдалося наблизитись до них. О 21:45 пожежу локалізували. Близько опівночі президент Макрон виступив на телебаченні з промовою. «Найгіршого вдалося уникнути, хоча битва ще не закінчена», — сказав він, стоячи перед Нотр-Дамом. Пізніше він пообіцяв: «Ми відновимо цей собор разом».

За три місяці слідчі провели 100 допитів і дослідили уламки собору, аби дізнатися причину пожежі. Серед версій: коротке замикання в наелектризованих дзвонах шпиля або в ліфтах, що були встановлені на будівельному риштуванні. Крім цього, слідчі знайшли недопалки, що, імовірно, залишили будівельники, які ремонтували собор. Анонімний співрозмовник The New York Times у поліції сказав, що слідство не відкидає жодної версії, але вони точно впевнені, що це не був навмисний «злочин». Представники собору заявляють, що працівник компанії Elytis, який чергував 15 квітня, не повідомив, що горить саме каркас даху собору. В Elytis звинувачення заперечують і кажуть, що їхній працівник досі в шоковому стані, тому що після пожежі в компанію двічі телефонували невідомі та погрожували йому фізичною розправою.

Christophe Morin / Bloomberg via Getty Images