У нас було 24 партії, 30 тисяч дільниць, 3 220 мажоритарників і одна палата парламенту. theБабель розповідає, що відбувалось у штабах «Слуги народу», «Голосу», «ЄС» та «ОП — За життя»

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко, Юліана Скібіцька, Марія Ульяновська, Тереза Лащук
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
У нас було 24 партії, 30 тисяч дільниць, 3 220 мажоритарників і одна палата парламенту. theБабель розповідає, що відбувалось у штабах «Слуги народу», «Голосу», «ЄС» та «ОП — За життя»

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У неділю, 21 липня, Україна обирала народних депутатів — людей, від яких залежать призначення на вищі посади у виконавчій владі, якість економічних реформ і риторики у вечірніх політичних ток-шоу, доля стратегічних підприємств і навіть хімічна кастрація виборців. На парламентські вибори йшли понад двадцять партій. Кореспонденти theБабеля Марія Жартовська й Оксана Коваленко вели репортаж зі штабу партії «Слуга народу». У штабі партії «Голос» коротала неділю Марія Ульяновська. За тим, що відбувалося у штабі «Опозиційної платформи — За життя», спостерігала Юліана Скібіцька. Із штабу «Європейської солідарності» звітувала Тереза Лащук. Вони оновлювали цей репортаж протягом усього дня — аж до закриття дільниць і перших офіційних екзит-полів.

Як пройшли вибори до Верховної Ради. Максимально коротко

  • За попередніми даними ЦВК, явка на виборах становила 50 відсотків.

  • За даними Національного екзит-полу, «Слуга народу» набирає 44 відсотки голосів. Партія розраховує отримати близько ста тридцяти місць у парламенті за списками та близько ста за мажоритарними округами (але це неточно). У неї є три ймовірних кандидати на посаду прем'єр-міністра: Владислав Рашкован (заступник виконавчого директора МВФ), Андрій Коболєв (голова правління «Нафтогазу») і Юрій Вітренко (виконавчий директор «Нафтогазу»).

  • «Опозиційна платформа — За життя» набирає 11,4 відсотка голосів. Швидше за все, партія залишиться в опозиції і може претендувати тільки на крісло віцеспікера парламенту. ОПзЖ звинувачує «Опозиційний блок» у тому, що він намагається фальсифікувати результати в Харкові, Запоріжжі й Одесі.

  • На брифінгах «Слуги» обговорюють майбутні реформи: скасувати Міністерство аграрної політики; міністерства інформаційної політики, культури, молоді та спорту — об'єднати в одне; реформувати Генеральну прокуратуру.

  • «Голос» Святослава Вакарчука подолав прохідний бар'єр, набравши 6,5 відсотка голосів. Партія готова висунути Вакарчука на посаду прем'єр-міністра.

  • «Європейська солідарність» Порошенка набирає 9 відсотків голосів. Партія претендує на комітети з питань європейської інтеграції, національної безпеки та оборони, свободи слова (зараз його очолює кандидат від «ЄС» Вікторія Сюмар).

Передвиборчий штаб партії «Слуга народу» розташований у Champion Hall КВЦ «Парковий» — там, де був штаб Володимира Зеленського. Обстановка теж мало змінилася: стіл для настільного тенісу, стіл для мініфутболу, гримить музика; журналісти ліниво снідають сирниками з джемом. З нового тільки декоративний боксерський ринг, де можна фотографуватися. Саме це і роблять кандидатки Євгенія Кравчук і Юлія Покальчук — вони позують у боксерських рукавичках.

До перших брифінгів і даних щодо явки пізній сніданок — це найцікавіше, що відбувається у штабах. У штабі «Опозиційної платформи — За життя», який розташований у бізнес-центрі «Парус», виносять салати та мʼясну нарізку; кілька десятків операторів телеканалів встановлюють камери. Журналісти позіхають.

Позіхають й охоронці у штабі партії «Голос» — він розташувався в концертному залі Stereo Plaza, який належить Максиму Шульженку (номер 52 у виборчому списку партії). За іронією долі, лідер партії Святослав Вакарчук тут ніколи не виступав — зал замалий для аудиторії «Океану Ельзи». На вході до штабу журналістам видають сині браслети. У штабі три зали: темний, він же «концертний», для брифінгів, і два суміжні — для журналістів. По периметру залів розставлені помаранчеві та сині пуфи. Голос Вакарчука з динаміків запитує: «Скільки на-а-ас?» Поки що небагато.

12:00. «Слуга народу»

Зʼясовується, що штаб розділений на зони: особлива зона для кандидатів і членів «ЗеКоманди», суміжна — для журналістів. На президентських виборах штаб був облаштований так само, але журналісти могли чергувати в коридорі поруч з особливою зоною і полювати на спікерів. Тепер охорона перекрила доступ до коридору. Як журналістам розмовляти з потрібними їм кандидатами — неясно.

У штаб приїздить Артем Гагарін — телеведучий і керівник авторської групи «Кварталу 95». Сьогодні він вестиме усі брифінги. В онлайн-трансляції theБабеля він встиг прочитати, що журналістам перекрили доступ до спікерів, і запитує, у чому річ. Доводиться показувати йому червоні стрічки, які обмежують доступ у коридор. «Це для зручності», — говорить він. Пояснюємо, що під час голосування у другому турі саме тут нам вдалося впіймати Олександра Ткаченка та Сергія Шефіра. «Я тобі їх особисто приведу, якщо побачу», — говорить Гагарін.

Facebook / Слуга Народу

О 12:30 він виходить на сцену і розповідає, як працюватиме штаб. Коли говорить про панель «Діджиталізація і держава в смартфоні», жартує з мера Києва Віталія Кличка, який не зміг вимовити англійською слово «діджиталізація» на форумі в Давосі цієї зими.

12:30. «Опозиційна платформа — За життя»

Усі чекають на брифінг народного депутата Юлії Льовочкіної. На екранах крутять інформацію про явку: за даними ОПзЖ, вона становить близько 16 відсотків. Журналістів просять сісти на перший і другий ряди — щоб створити видимість масовості на майбутньому брифінгу. Про результати голосування інформації немає, але кореспонденту theБабеля кажуть, що розраховують на 15 відсотків голосів.

Починається короткий брифінг Юлії Льовочкіної та голови київської організації ОПзЖ Олександра Пузанова. Вони розповідають про порушення під час передвиборчої кампанії: за їхніми словами, на намети й офіси нападали радикали, а в центральних і регіональних медіа діяла заборона на розміщення реклами ОПзЖ. Ще однією проблемою стали клони кандидатів: «Ми у деяких округах мали ситуацію, коли у нашого представника було три клони. Без коментарів».

Facebook / ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ

Наприкінці брифінгу Льовочкіна закликає спостерігачів звернути особливу увагу на Одесу, Кривий Ріг, Запоріжжя і Маріуполь — там, як запевняють в ОПзЖ, найбільше порушень. Наступний брифінг відбудеться о 15:30. Журналістів досі небагато, вони залишають камери та йдуть до фуршетних столів — винесли нові салати і бутерброди.

12:30. «Голос»

До полудня до штабу вже підтягнулися спікери «Голосу», вони готуються до першого брифінгу.

— Можна не вдягати піджак? — запитує голова партії Юлія Клименко.
— Можна просто бути такою гарною, як ти є, — відповідає їй Ярема Дух, прессекретар партії.

О 12:30 Дух виходить на сцену і представляє першого спікера. Це Андрій Гевко, номер 23 у виборчому списку. Гевко відповідає за команду спостерігачів і розповідає про порушення. Після нього на сцену виходить Святослав Вакарчук. Він нарікає на низьку явку виборців і закликає людей виділити пів години на те, щоб вирішити долю країни.

Пресслужба політичної партії «Голос»

Аби мотивувати виборців, Вакарчук розповідає історію: коли він захищав дисертацію, його дружина посадила магнолію. Тепер магнолія виросла: «Коли садиш з любовʼю, плоди переростають тебе самого». Під кінець брифінгу до штабу приходить тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. Тейлор вітає Вакарчука. Вакарчук розповідає Тейлору історію про магнолію. Після цього Вакарчук їде голосувати, а Юлія Клименко забирає посла та проводить йому екскурсію штабом.

14:00. «Слуга народу»

Запитуємо в одного з керівників штабу, чи робили вони свій екзит-пол. Не робили. У штабі «Слуги» орієнтуються на той, що зʼявився в інтернеті з посиланням на ОПзЖ. Згідно з ним, «Голос» Вакарчука не проходить до парламенту. Запитуємо, що вони робитимуть, якщо «Голос» все ж не пройде — формуватимуть парламентську коаліцію із «Батьківщиною» Юлії Тимошенко? «Є такі ідеї у декого, але з Юлією Володимирівною жартувати не можна», — міркує співрозмовник і каже, що вони можуть набрати необхідну кількість депутатів за рахунок мажоритарників.

На сцені голова штабу Олександр Корнієнко розповідає про порушення на виборах. За його словами, є округи, де порушення можуть вплинути на підсумки голосування. «Є 20 округів, де ми очікуємо на бойові дії», — говорить він і пояснює, що там можливі зіткнення з тітушками. Округи він обіцяє назвати згодом.

Facebook / Слуга Народу

О другій годині проходить перша «панель» — з оборони та безпеки. Там кандидати в депутати, які планують працювати в профільному комітеті, перелічують законопроєкти, які вони розробляють. Кандидат Ганна Коваленко каже, що у партії є два кандидати на посаду міністра оборони — зараз вони не перебувають на військовій службі, але мають профільний досвід і доволі відомі. Імена вона назвати відмовляється. Серед реформ Коваленко називає ліквідацію департаменту «К» СБУ. Цей департамент — один з найбільш спірних: Офіс президента пропонує його ліквідувати, в. о. глави СБУ Іван Баканов — реформувати та надати нові повноваження (детальніше про це читайте в недавньому матеріалі theБабеля).

14:00. «Голос»

Поки лідер партії поїхав голосувати, у штабі обідають. Із закритої частини штабу виходять члени команди «Голосу». На тарілках у них салат, картопля та печена курка. Журналісти нишпорять біля фуршетних столів — там таке саме ж печиво і такі ж самі круасани, що і вранці. Запах картоплі наповнює зал.

Неясно, чи є у «Голосу» свої екзит-поли — схоже, вони їх не замовляли. Можливо, тому в штабі не хочуть коментувати питання про коаліцію: поки не зрозуміло, які козирі матиме партія на майбутніх переговорах. «Головне — прописати все в коаліційній угоді», — каже заступник голови партії Ярослав Юрчишин. Близько третьої він розповідає, що, за «внутрішніми даними» — від спостерігачів та громадських організацій, «Голос» набирає пʼять прохідних відсотків. У штабі налаштовані оптимістично.

Пресслужба політичної партії «Голос»

До третьої дня повертається Вакарчук. Він трохи втомлений.

— Можете припинити знімати мене, задовбали вже, — каже він оператору.
— Слава, це не наш, — приходить на допомогу пресслужба.
— Ой, вибачте, я думав, ви наш штатний відеограф, — говорить Вакарчук.

15:30. «Опозиційна платформа — За життя»

У штабі ОПзЖ — як і за часів горезвісної стабільності Віктора Януковича — тихо і нічого не відбувається. Зі ста пʼятдесяти акредитованих журналістів прийшли не більше за два десятки. На брифінг виходять голова київської організації Олександр Пузанов і народний депутат Нестор Шуфрич. Шуфрич у доброму гуморі, жартує і, коли співробітники штабу і журналісти сміються з його жартів, каже: «Сподіваюся, усі радіють з того, що буде гідний парламент».

Нестор Шуфрич починає брифінг українською, але вже на другому реченні переходить на російську. «Сьогодні свято Казанської Богоматері, вона надає покровительство воїнам, особливо тим, хто захищає вітчизну. Це і відбувається у нашій країні. Ми хочемо миру та сподіваємося, що сьогоднішній парламент зможе його забезпечити».

Під кінець виступу Нестор Шуфрич говорить про порушення та підвищує голос. Він «жорстко попереджає» тих, хто займається фальсифікаціями. Масові порушення, за його даними, відбуваються в Одесі, Харкові та Донецькій області. «Тих, хто вас підкуповує, у парламенті не буде. Прикрити вас буде нікому», — загрожує Шуфрич, не називаючи імен. Скоріш за все, він має на увазі прямих конкурентів — «Опозиційний блок». Саме їхні мажоритарники планують виграти в названих Шуфричем областях.

Facebook / ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ

15:30. «Голос»

Разом із журналістами Святослав Вакарчук їде на кілька дільниць, «вболівати за мажоритарного кандидата». Від «Голосу» у Голосіївському районі Києва балотується Тарас Козак. «До найближчої дільниці — 700 метрів», — попереджає Козак журналістку на високих підборах. Процесія вирушає на радість перехожим.

По дорозі потрапляємо під дощ, Вакарчук зупиняється під деревом і турботливо пропонує журналістам перечекати. Журналісти відразу влаштовують брифінг. Вакарчук пояснює, чому його команда заплатила телеканалу «СТБ» два мільйони гривень за нещодавній показ концерту «Океану Ельзи». «У нас немає виходу. Нам треба якось достукатися до людей. Ми платимо свої офіційні гроші «в білу», у повну вартість каналу», — говорить лідер «Голосу».

Щойно дощ вщухає, процесія їде на дільницю. Спочатку приходять у школу ім. Валерія Лобановського. Виборці пожвавлюються.

— Це ж партія «Голос». Будуть нам співати та танцювати.
— Майбутній президент прийшов.

Вакарчук запитує, як справи на дільниці. «Усе стандартно, як завжди. Скарг не було», — звітує голова дільниці Лариса Олександрівна. Виборці проводжають кандидата.

— Аня, а чого він прийшов?
— Я звідки знаю?

Вакарчук веде журналістів дворами на сусідню дільницю. Дощ розмив дорогу. Дівчина на підборах невдоволено зітхає. Підходимо до гуртожитку Інституту фізкультури. Назустріч виходить спостерігачка Олена, вони поспішає зробити селфі з Вакарчуком. На дільниці лідер «Голосу» закликає людей голосувати: «Не важливо за кого, головне — приходьте». Тут теж усе тихо. Вакарчука просять заспівати «Все буде добре». «Ось дізнаємося результати, тоді будемо співати», — відмовляється кандидат.

Через приватний сектор йдемо на третю дільницю — вона у школі з поглибленим вивченням французької мови. По дорозі журналісти не залишають Вакарчука ані на хвилину. Запитують одне й те саме: чи підуть у коаліцію, кого призначать в уряд. «Головне — змінити якість влади, — говорить Вакарчук. — [Для міністрів важливі] професійні та людські якості». Після чергового питання Вакарчук просить журналістів не сідати на голову.

Повертаємося до штабу. На вулиці парко. Журналісти ледве встигають за Вакарчуком. «Не втомилися?» — посміхається він і заходить у штаб. Тут вже починається черговий брифінг.

16:00. «Європейська солідарність»

Нарешті відкривається пресцентр «ЄС» — він розташований на вулиці Лаврській, на території «Мистецького Арсеналу». Раніше тут проходили всі партійні заходи «Блоку Петра Порошенка» (БПП). Журналістів запускають рівно о четвертій. Пресцентр облаштували на літньому майданчику: тут є великий екран, барна стійка, вино та закуски. Ді-джей ставить лаунж.

Кандидатів поки що небагато. Знаходимо Софію Федину — співачку, пʼятий номер у списку партії. Вона голосувала у Львові та щойно приїхала в Київ. Запевняє, що партія буде в опозиції, але готова голосувати з коаліцією за «проукраїнські закони». Сама Федина планує увійти в комітет з євроінтеграції, працювати над стратегією інформаційної безпеки та займатися питаннями НАТО.

Facebook / Вікторія Сюмар

Починається перший брифінг. На сцену виходять кандидати Вікторія Сюмар (в останньому скликанні була депутатом «Народного фронту») і Сергій Алексєєв (БПП). Сюмар скаржиться на низьку явку — особливо на заході країни: «Неділя, церква. Але [хочеться] щоб люди прийшли на дільниці та виконали виборчий обовʼязок». Алексєєв розповідає про порушення: виявлена незаконна агітація, видача бюлетеня без паспорта, перекручена інформація в бюлетенях. Наостанок депутати кажуть, що о 20:00 до штабу приїде Петро Порошенко.

У пресцентрі зʼявляються кандидати — волонтерка Яна Зінкевич, кримськотатарський активіст Ахтем Чийгоз, депутат БПП Мустафа Джемілєв. Яну Зінкевич відразу ж оточили журналісти. Питають, чи знає вона, скільки витратили на передвиборчу кампанію. «Про цифри не питайте», — відмахується Зінкевич і каже, що в парламенті планує займатися питаннями військової медицини.

«Європейська Солідарність»

На сцену виходить міністр з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Боротьба розгортається за продовження нашого шляху до НАТО і ЄС, — каже вона. — Серйозні позиції набирають реваншистські сили, відверто кремлівські, вони хочуть, щоб ми знову стали частиною імперії». Вона обіцяє стежити за тим, щоб у коаліційну угоду увійшли потрібні законопроєкти — ті, які були в дорожній карті європейської інтеграції.

16:30. «Слуга народу»

Поки у штаб підвозять їжу (курячі рулети та вегетаріанські бургери), закінчується дискусія з гуманітарної політики, яку ведуть кандидати Микита Потураєв, Олександр Ткаченко і Марина Бардіна. Вони кажуть, що варто обʼєднати три міністерства — культури, інформаційної політики, молоді та спорту. «Панель» закінчується, і ми просимо Потураєва назвати кандидатів у міністри. Потураєв відмовляється. Ми запитуємо у Олександра Ткаченка, чи бачить він себе главою обʼєднаного міністерства — знову ні. Зате дізнаємося, що керівництво партії міркує над тим, щоб урізати Міністерство аграрної політики та перетворити його на департамент Мінекономіки.

Починаються розмови про коаліцію. Обговорюють варіант на випадок, якщо «Голос» не пройде до парламенту. Наш співрозмовник каже, що тоді доведеться йти в коаліцію з «Батьківщиною» — але Тимошенко, схоже, не хочуть обіцяти посаду премʼєр-міністра. «Її карʼєра добігає кінця. Їй можуть запропонувати одну з лідерських посад, або ж вона залишиться в опозиції».

Під час брифінгів через скайп підключають іменитих мажоритарників — Сергія Сивохо, Юрія «Юзика» Корявченкова, телеведучого Олександра Скічка, футболіста Артема Федецького. Ті розповідають про порушення в округах. Ми запитуємо у представників «Слуги народу», скільки місць вони розраховують отримати в мажоритарних округах. «Будемо цілити на 100, а там подивимося», — каже наш співрозмовник. У партії гарні показники в Дніпрі, Миколаєві, Херсоні і навіть у Запоріжжі, де вона висунула фотографа Сергія Штепу проти директора «Мотор Січі» Вʼячеслава Богуслаєва. За попереднім прогнозом, «Слуга» виграє і в окрузі колишнього депутата БПП Олександра Грановського — йому опонує Олександр Куницький.

18:15. «Європейська солідарність»

Одна за одною йдуть пресконференції. На сцену виходять «армійські кандидати» партії: Михайло Забродський, Гліб Бабич, Олександр Погребицький, Олексій Петров. «Ніколи не здавайся!» — несподівано голосно кричить у мікрофон Забродський. Він говорить про важливість «віри, мови, армії» для того, щоб «нація сама вирішувала, як їй жити». Не можна сказати, що його слухають усі журналісти — більшість за столиками поїдають закуски, які офіціанти постійно змінюють.

У пресцентр заходить кандидат Артур Герасимов, голова фракції БПП у парламенті останнього скликання. Каже, що настрій у нього бойовий. Але коли ми запитуємо його про помилки, які фракція зробила за пʼять років, він ніяковіє і тікає. «Саме тому ми оновили команду, а [результати] побачимо о восьмій», — наостанок каже він.

«Колеги, їжа нікуди не дінеться, займайте місця, зараз буде виступати Володимир Вʼятрович», — оголошують зі сцени. Десяток журналістів, дожовуючи, займають місця на стільцях. Виходять журналіст і член «ЄС» Віталій Гайдукевич і голова Українського інституту памʼяті Володимир Вʼятрович. Вони говорять про реванш російських сил. Вʼятрович закликає західних українців голосувати. Після цього вмикають «Одну калину» в сучасному аранжуванні. «Сумно, сумно аж за край... Так чого ж ти плачеш? Грай, музико, грай!» — затягує жіночий голос з колонок. Офіціанти наповнюють келихи.

19:00. «Слуга народу»

Приїжджають кандидат Давид Арахамія і керівник авторського цеху «Кварталу 95» Вадим Переверзєв. Арахамія, який працює секретарем Національної інвестиційної ради, каже журналістам, що у нього в планах завести в Україну пʼять мільярдів доларів прямих інвестицій. Переверзєв журналістам нічого не розповідає і просто гуляє залом.

Закінчується «панель» щодо правоохоронних органів. Кандидати Сергій Іонушас, Денис Монастирський і прокурор Владлен Неклюдов розповідають про майбутню реформу Генеральної прокуратури: її чисельність планують скоротити, але дати їй більше повноважень. Крім того, «Слуги» збираються створити комітет ВР з нагляду за силовиками і Національне бюро фінансових розслідувань, а також легалізувати роботу приватних детективів.

Дві найбільші інтриги цих виборів: чи проходить до парламенту «Голос» Святослава Вакарчука та чи набере «Слуга» достатню кількість місць, щоб отримати просту більшість голосів.

19:30. «Опозиційна платформа — За життя»

У штабі ОПзЖ змінюють салати з майонезом на галушки з мʼясом, а Нестора Шуфрича — знову на Юлію Льовочкіну. Журналістів побільшало — вони займають усі місця в імпровізованому пресцентрі. Риторика спікерів стає жорсткішою — вони прямо натякають, що «Опозиційний блок» намагається фальсифікувати результати ОПзЖ. Йдеться про Харків, Запоріжжя й Одесу, мери цих міст йдуть за списками «Опозиційного блоку».

Facebook / ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ

Неофіційно нам розповідають, що перед виборами ОПзЖ намагалася обʼєднатися з «Опозиційним блоком» — їм пропонували третину від майбутнього списку та розраховували набрати разом близько 20 відсотків голосів. Однак, «Опозиційний блок» відмовився, вирішивши, що здолає прохідний барʼєр за допомогою мерів великих міст — одеського Геннадія Труханова та харківського Геннадія Кернеса.

До восьмої години в штабі очікують лідерів партії, зокрема Юрія Бойка. Чи приїде Віктор Медведчук, якому пророкують посаду віце-спікера, — невідомо. Юлія Льовочкіна ухиляється від питань про майбутні посади в парламенті.

20:00. «Європейська солідарність»

До штабу приїжджає дружина лідера партії Марина Порошенко, її зустрічає Вікторія Сюмар. Марина Порошенко, як і Артур Герасимов, відмовляється говорити про помилки пʼятого президента та його фракції. Вона каже, що не є політичним аналітиком і може лише підтримувати свого чоловіка, а сама продовжує займатися темою інклюзивності. Марину Порошенко оточують журналісти, вона зникає з поля зору.

На великий екран виводять брифінг Укрінформу. Соціолог Ірина Бекешкіна оголошує, що, за результатами Національного екзит-полу, «Європейська солідарність» набрала 8,9 відсотка голосів. У залі аплодують.

На сцену виходить Петро Порошенко. Він дякує виборцям і заявляє, що його партія була «основною мішенню на виборах». «На нас концентрувала увагу пʼята колона. Проти нас з допомогою силових структур і колишніх топчиновників з Адміністрації [колишнього президента Віктора] Януковича постійно влаштовувалися провокації. Влада крізь пальці дивилася на активність пʼятої колони». Порошенко скаржиться на те, що деякі партії не почули заклик обʼєднатися. Трохи пізніше керівник його штабу Сергій Березенко розповідає нам, що йшлося про «Голос» Вакарчука.

«Європейська Солідарність»

Порошенко запрошує членів своєї команди на сцену, і на цьому його виступ закінчується. Спілкування з журналістами не заплановане. Порошенко каже, що на нього чекає інтервʼю для телеканалу, і йде. Цим телеканалом виявляється «Україна» Ріната Ахметова.

Більш говірким виявляється керівник штабу «Європейської солідарності» Сергій Березенко. Він каже, що очікував кращого результату, однак — «пройшли, і добре». У парламенті його партія претендуватиме на комітети з питань європейської інтеграції, національної безпеки та оборони, свободи слова (його зараз очолює кандидат від «ЄС» Вікторія Сюмар). «Сподіваюся, що якщо ми опинимося в опозиції, то опозицію не забудуть. Буде прикро, якщо головою комітету зі свободи слова стане не Вікторія Сюмар, а яка-небудь Неля Штепа від Медведчука», — говорить Березенко. Він виглядає задоволеним.

20:00. «Слуга народу»

Ми стоїмо біля червоних огороджувальних стрічок. У заповітний коридор, як і раніше, немає доступу. Коридором йде Володимир Зеленський. Його супроводжують голова Офісу президента Андрій Богдан, перший помічник Сергій Шефір, заступники голови ОП Юрій Костюк і Кирило Тимошенко, а також Дмитро Разумков. Вони виходять до журналістів. Як і минулого разу, його зустрічають пострілами з хлопавок. Одну з них тримає Олександр Корнієнко. Секретар РНБО Олександр Данилюк встигає розповісти журналісту, що він зустрічався з послами — штабом курсують посол Франції Ізабель Дюмон і посол Канади Роман Ващук.

Зеленський разом з соратниками піднімається на сцену. Заступник голови ОП Олексій Гончарук надягає на руку боксерську рукавичку. Так і стоїть у ній, поки ведучий Артем Гагарін оголошує: «До нас прийшов головний фанат партії!» Починається зворотний відлік до 20:00. На екранах телевізорів ведуча Алла Мазур оголошує результати екзит-полу: у «Слуги народу» — 44 відсотки. У залі аплодують і підривають хлопавки.

— Дві четвірки, — хороший результат, — говорить Володимир Зеленський. — Сімдесят три, звичайно, краще, але так теж добре. [Голова партії Дмитро] Разумков — молодець, усі молодці. Сьогодні наша команда може розслабитися. Але ж вам цікаво, що відбувається з місцевими виборами? Цікаво? Так ось — не розслабляйтеся.

Anna Marchenko \ TASS via Getty Images

Зеленський та його соратники пробираються крізь щільний натовп журналістів. Ті питають його про кандидатів на посаду премʼєр-міністра, але відповіді не отримують. Президент іде до закритої частини штабу.

20:00. «Голос»

На екранах транслюють дані Національного екзит-полу. Ірина Бекешкіна оголошує, що «Голос» здолав прохідний барʼєр. Новину зустрічають оплесками. На сцену виходять Святослав Вакарчук, голова партії Юлія Клименко та її заступник Ярослав Юрчишин. Зараз, на відміну від попередніх брифінгів, у залі повно журналістів.

Вакарчук обіцяє стати «рупором змін» у парламенті. Він порівнює виборчу кампанію зі підняттям на Еверест. «Ми два місяці тому зібралися піднятися на Еверест, на вершині якого — справжні зміни. Сьогодні нам вдалося дістатися базового табору. Ми збираємося в ньому закріпитися і рухатися далі». Він називає головні завдання «Голосу» в парламенті: рух у Європу, «один закон для всіх», вільна економіка, усунення олігархів з медіа й очищення судової системи.

Пресслужба політичної партії «Голос»

Журналісти запитують про коаліцію. «Ми готові з ким завгодно, крім проросійських сил. Головний критерій — готовність оновитися і розділяти наші цінності». Чи готовий «Голос» домовлятися з Петром Порошенком і Юлією Тимошенко? «Якщо вони готові говорити про деолігархізацію, можемо і з ними». А що буде з групою «Океан Ельзи»? «Все буде добре, — каже Вакарчук. — Закон дозволяє мені займатися творчою діяльністю, а Бог не дозволяє мені нею не займатися».

20:30. «Опозиційна платформа — За життя»

У штабі ОПзЖ новину про те, що партія посіла друге місце, зустрічають стримано. Зʼявляються лідери партії — Сергій Льовочкін, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович і Юрій Бойко. «Усім привіт», — каже Бойко, піднімаючись до мікрофона. Він вітає усіх, дякує «партійцям і помічникам», обіцяє, що «країна зміниться і поверне на правильний шлях». Отримує порцію не надто гучних оплесків. Вадим Рабінович називає друге місце «великою перемогою, хоча хотілося бути першою [партією], але це наступного разу».

На запитання, як він оцінює власні шанси на премʼєрство (ОПзЖ бачить його премʼєр-міністром), Бойко відповідає, що його політична сила прийшла до парламенту не за портфелями. Утім, в ОПзЖ розуміють, що будуть в опозиції і все, на що можуть розраховувати, — це крісло віцеспікера. У парламенті партія буде орієнтуватися на примирення з Росією. Медведчук обіцяє, що ОПзЖ допоможе владі відновити транзит газу з Росії з січня 2020 року, і «нас не треба про це просити».