Політик-мастодонт Вʼячеслав Богуслаєв програв Сергію Штепі. Хто це? (Весільний фотограф, і більше про нього нічого не відомо)

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Політик-мастодонт Вʼячеслав Богуслаєв програв Сергію Штепі. Хто це?  (Весільний фотограф, і більше про нього нічого не відомо)

Facebook / Сергей Штепа

На парламентських виборах партія «Слуга народу», усупереч прогнозам, взяла понад сотню місць у мажоритарних округах. Її кандидати пройшли навіть там, де завжди вигравали місцеві «господарі» округів — депутати Верховної Ради, бізнесмени, благодійники. У Запоріжжі на окрузі, де два рази вигравав головний акціонер заводу «Мотор Січ» і один з найвпливовіших людей міста Вʼячеслав Богуслаєв, його обійшов весільний фотограф Сергій Штепа, який ніколи не займався політикою. Його називали технічним кандидатом і дорікали «Слузі народу» в намірі «злити» округ Богуслаєву. Тепер Штепу звинувачують у тому, що в нього немає досвіду, і його легко «куплять» у парламенті. theБабель розповідає, хто він такий і чим буде займатися в Раді.

Сімнадцятого квітня 2019 року в Запоріжжі відкрилася виставка робіт місцевого весільного фотографа Сергія Штепи. «Причина, чому я створив цю виставку, досить нестандартна. Це вибори в Україні, — розповідав Штепа місцевим журналістам. — Мені хотілося зробити виставку, щоб відвернути увагу від усього того, що повʼязане з політикою, і допомогти зануритися в прекрасне». Через чотири дні президентом України став Володимир Зеленський, а 26 червня Сергій Штепа повідомив, що балотується в народні депутати на мажоритарному окрузі від «Слуги народу». «Президентські вибори 2019 року дали зрозуміти, що народ України хоче реальних змін, — написав Штепа. — Для мене велика честь, що я буду представляти партію «Слуга народу».

Двадцятидевʼятирічний Штепа ніколи не займався політикою. Він закінчив журфак Запорізького національного університету (ЗНУ) в 2011 році, але журналістикою почав займатися ще в 2003 — так написано в його профілі на платформі «Мой круг», де шукають роботу айтішники. Штепа працював у різних українських і російських ігрових журналах — про нього навіть є стаття на сайті «Луркоморьє», де Штепу описують як недалекого і зарозумілого журналіста. У 2008 році він змінив професію і став фотографом.

У середовищі професійних фотографів до весільних ставляться поблажливо — вважається, що в цьому жанрі завжди доводиться задовольняти примхи замовника. Але Штепа зумів багато чого досягти в цій сфері — він організовував виставки, майстер-класи і вважається одним із кращих весільних фотографів Запоріжжя. Журналістка Соня Кошкіна писала, що година його роботи коштує 1 300 гривень. В інтервʼю «Главкому» Штепа заявив, що це — ціна за повний день роботи, а не за годину. На сайті весільних фотографів Запоріжжя написано, що година роботи Штепи коштує від 1 600 до 1 900 гривень. А день роботи на весіллі — від 8 500 до 12 000 гривень.

Вотчина Богуслаєва

Штепа балотувався в 77 окрузі — це Шевченківський район Запоріжжя, який вважається вотчиною Вʼячеслава Богуслаєва, фактичного власника заводу «Мотор Січ». 80-річний Богуслаєв більшу частину життя провів у Запоріжжі — він навчався в місцевому машинобудівному інституті (нині Запорізька політехніка), потім працював на Запорізькому моторобудівному заводі (зараз входить у групу заводів «Мотор Січ»). Богуслаєв — типовий представник групи «червоних директорів»: почав свою карʼєру зі звичайного слюсаря на заводі, потім дійшов до директора Волочиського машинобудівного заводу (теж входить у групу «Мотор Січ»), у 1991 році очолив раду директорів «Мотор Січі». Через два роки почався і його офіційний шлях у політиці — Богуслаєв спочатку став позаштатним радником Леоніда Кравчука, потім був довіреною особою Леоніда Кучми, а з 2004 року — соратником Віктора Януковича.

Богуслаєв став народним депутатом від Партії регіонів у 2006 році, з того часу його кожного скликання обирали в парламент — спочатку за списками, а з 2012 року — в мажоритарному окрузі. Тоді ж Богуслаєв відмовився від своєї посади на заводі, щоб працювати народним депутатом, проте залишається найбільшим акціонером із пʼятнадцятивідсотковим пакетом. Співпраця з Партією регіонів для Богуслаєва було життєво необхідна — «Мотор Січ» орієнтувався на російський ринок, у 2009 році половину всієї продукції заводу, у тому числі й військового призначення, реалізовували саме там. Після 2014 року Україна почала згортати торгівельні звʼязки, але «Мотор Січ», за даними українських журналістів, продовжував отримувати замовлення з РФ.

У 2014 році Богуслаєв пройшов як самовисуванець у 77 окрузі, де і розташований «Мотор Січ». Більшість виборців цього району працює на заводі, тому в Богуслаєва тут не було проблем ні в 2012 році, ні в 2014-му. Здавалося, що так само легко Богуслаєв збирався виграти й цьогоріч — і висунення проти нього недосвідченого Штепи лише посилювало цю підозру. Ходили чутки, що у «Слуги народу» була домовленість із Богуслаєвим — партія виставляє слабкого кандидата, який не перешкодить перемозі конкурента. У запорізькому представництві «Слуги народу» заперечують, що Штепа був технічним кандидатом. Але, судячи з усього, його перемога стала несподіванкою і для них. «Сергій Штепа перевершив сам себе», — коментують там.

Ще одна версія — що Богуслаєв добровільно вирішив програти і домовився зі «Слугою народу» про майбутню співпрацю. Побічно на це вказували візит голови партії Дмитра Разумкова на «Мотор Січ» та виступи експертів «Слуги народу» в Запорізькій політехніці, де Богуслаєв очолює наглядову раду. Сам Штепа каже, що візит Разумкова на завод Богуслаєва був піаром саме «Слуги народу», і в цьому немає ніякої конспірології.

«Вони [представники «Слуги народу» в Запоріжжі] будуть змушені включати гордість — мовляв, ми Богуслаєва зробили, — каже theБабелю місцевий журналіст Богдан Василенко. — Але [Геннадій Касай] директор богуслаєвської «Юності», який переміг у сусідньому [75] окрузі від Зе, внесе сумніви в чесність цієї версії».

«Хороший і позитивний хлопець»

Представник ЗеКоманди в Запоріжжі Михайло Крячко розповів theБабелю, що Штепа ще в часи президентської кампанії був волонтером, писав тексти, які потім використовувалися штабом. Сам Штепа розповідав те саме, додаючи, що в останній рік займався фотографією виключно як хобі, яке не приносило багато грошей. У його соціальних мережах до 26 червня — тільки весільні роботи і жодної згадки про те, що він співпрацював із ЗеКомандою. Його знайомі, з якими поспілкувався theБабель, кажуть, що дуже здивувалися рішенню балотуватися — він ніколи не цікавився політикою. За словами Штепи, іти в парламент йому ніхто не пропонував — він подав заявку, коли «Слуга народу» оголосила набір кандидатів у мажоритарних округах. Для цього потрібно було заповнити анкету, надіслати резюме та приклади законопроєктів. «Приблизно через тиждень мені подзвонили і запросили до Києва на зʼїзд партії», — говорив він в інтервʼю. «Я думаю, що Києву сподобалися його законопроєкти, плюс його допомогу [як волонтера], мабуть, оцінили. Та й він сам гарний і позитивний хлопець», — говорить Крячко.

Свою перемогу Штепа пояснює «запитом від суспільства на нові обличчя », а бренд партії, на його думку, приніс йому половину успіху. У парламенті він планує працювати в комітеті транспорту або культури. «Мої законопроєкти повʼязані з розмитненням автомобілів, а також із відповідальністю органів влади за технічний стан доріг», — говорить він.

Сергій Штепа спочатку погодився відповісти письмово на запитання theБабеля, але пізніше перестав виходити на звʼязок.