«А тепер усе інакше». Головний український гурт 90-х «Аква Віта» хоче знову повернутися на сцену — великий профайл «Бабеля»

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«А тепер усе інакше». Головний український гурт 90-х «Аква Віта» хоче знову повернутися на сцену — великий профайл «Бабеля»

«Бабель»

У кінці 90-х найпопулярнішою українською групою була «Аква Віта» — дует, який прославився завдяки програмі «Територія А». Головний хіт «А тепер усе інакше» знали напамʼять усі школярі, на концертах по всій країні збиралися повні зали. На початку нульових популярність пішла на спад, потім гурт розпався. Його солісти Ігор Балан та Ірина Філатова посварилися й не спілкувалися 17 років. Балан весь цей час робив аранжування для інших артистів та одного разу спробував відродити гурт із новою солісткою, але нічого не вийшло. Філатова працювала стюардесою і брала участь у відборах «Голосу країни» та «Х Фактора», але ніде не пройшла далі відбіркового табору. У липні 2019 року «Аква Віта» воззʼєдналася заради концертів для передвиборчої агітації. Журналістка «Бабеля» Тома Балаєва поїхала на концерт «Аква Віти» в маленькому містечку за 70 кілометрів від Кропивницького та дізналася, який камбек планує головний гурт 90-х.

Середина липня, у Новомиргороді Кіровоградської області на головній і єдиній площі міста кандидати в депутати активно ведуть виборчу кампанію. Один безробітний самовисуванець з Одеси разом з мамою 45 хвилин розмовляють з виборцями на лавочці, інший поставив у центрі площі дитячий батут. Кандидат Вадим Гуцул організував у Новомиргороді концерт, запросивши головних українських зірок 90-х — гурт «Аква Віта». За півгодини вони повинні вийти на сцену. На площі — до двох сотень людей. Між ними ходить чоловік напідпитку в тільнику та пропонує дівчатам колу.

У кінці 90-х «Аква Віта» збирала стадіони. Зображення учасників гурту — Ігоря Балана й Ірини Філатової — прикрашали плакати та щоденники старшокласників. Зараз обличчя Балана красується в правому нижньому кутку задника сцени в Новомиргороді, поруч з ним — обличчя Філатової, але його закривають прожектори. Зате добре видно обличчя кандидата Вадима Гуцула, троюрідного брата Балана.

Балан і Філатова виходять на сцену, кричать у мікрофон: «Добрий вечір, новомиргородці!», і починають співати «Облака». Кліп на цю пісню вийшов у 2000 році, він став їхнім останнім спільним відео. У ньому Ірина в білій перуці сидить у наповненій піною ванні, Балан у навушниках співає в студійний мікрофон, їхні зображення проєцюються на Біг-Бен і хмарочоси. Зараз Балан і Філатова стоять на сцені максимально далеко один від одного, глядачі з відсутніми обличчями майже не дивляться на сцену. У відповідь на «Руки-руки!» Балана жиденько плескають. Танцює тільки Вадим Гуцул.

«Територія А»

«Аква Віту» придумав Балан — йому було 19, він жив у Кіровограді (зараз Кропивницький) і працював художнім керівником вокально-інструментального ансамблю в місцевому палаці культури. Це був 1993 рік, у Донецьку мав пройти третій український фестиваль «Червона Рута», на нього відбирали учасників. Балан побачив у газеті оголошення про регіональний відбірковий тур, придумав назву «Аква Віта», записав три фонограми й не пройшов. Але не зневірився: вліз у борги та записав перший альбом. Через два роки, на наступному відбірковому турі, потрапив у фінал і повинен був їхати в Крим — у 1995 році «Червона Рута» проходила там. Балан вирішив, що «Аква Віті» потрібна солістка, діджей місцевого радіо порадив Філатову. Їй було 19, вона нещодавно закінчила школу і нічим не займалася.

«Червона Рута» тривала два тижні, Балан і Філатова виступали раз у кілька днів. Увесь інший час репетирували та пили вино до світанку на пляжі. В останній день «Червоної Рути» нагороджували переможців. Нагороди «За відповідність танцювальному стилю» і «За оригінальний жіночий вокал» отримала «Аква Віта», їх запросили виступити на гала-концерті переможців у Сімферополі. Коли на ньому оголосили «Аква Віту», зал кричав від захвату.

Балан і Філатова повернулися в Кіровоград, писали альбом «Технотронутий» і їздили по фестивалях і концертах. Пізніше Балан переїхав до Києва та почав робити аранжування на студії «Піонер». У 1996 році на студентському балі в Палаці спорту, де Балан і Філатова виступали разом, їх помітив Олександр Бригинець — президент мистецької агенції «Територія А». Програма з такою ж назвою зʼявилася на українському телебаченні в 1995 році та стала першим українським телевізійним хіт-парадом. Одразу ж — дуже популярним.

«Він просто підійшов до мене за лаштунками і запропонував обговорити умови контракту, — Балан згадує, як познайомився з Бригинцем. — У мене була одна думка: я цей шанс не втрачу». У день підписання контракту Балан поїхав на «Піонер» і за ніч написав музику до головної пісні «Аква Віти» — «А тепер усе інакше». Слова вже були готові — їх написав Бригинець. «У 1996 році в Росії з кожної праски грали «Ксюша-Ксюша-Ксюша, юбочка из плюша» і група «Дюна», доживали віку «Ласковый май» і «Мираж», — говорить Балан. — На цьому тлі «А тепер усе інакше» практично не поступалася західним пісням».

Перші місяці Балан і Філатова жили на студії «Піонер», яка розташовувалася в гуртожитку на Нивках у Києві. Філатова згадує, що вони спали в кімнаті для запису, просто під мікрофоном. У лютому 1997 року кліп на «А тепер усе інакше» вийшов в ефір. Через два тижні почалася, як каже Балан, «бітломанія». Їх почали впізнавати на вулиці, люди підходили по автографи. Коли зʼявилися перші мобільні телефони, хтось із фанатів дізнався номери Іри й Ігоря і став продавати їх.

У «Території А» в багатьох містах були фан-клуби, концерти головних зірок агентства — Юрка Юрченка, «Вхід у Змінному Взутті», «Фантом 2», The Вйо — збирали повні зали. Аншлаги були й в «Аква Віти», яка за контрактом мала право виступати тільки від «Території А». З кожного виступу, незалежно від розміру залу, Балан і Філатова отримували по сто доларів. Балан каже, що каса деяких стадіонних виступів доходила до півтори тисячі. Таких концертів було кілька на тиждень — іноді щодня, а іноді й по два-три на день. «Нас тільки оголошували — і в залі вже стояв божевільний вереск. Ніби збірна України забила гол на Чемпіонаті світу», — згадує Балан.

В YouTube і зараз можна знайти архівні записи виступів зірок «Території А». На збірному концерті 1997 року Михайло Поплавський оголошує: «А тепер ми запрошуємо на сцену одну з найкрутіших танцювальних груп... — люди в залі починають кричати, плескати і заглушають його голос, — гурт «Аква Віта». Балан і Філатова співають кілька пісень, але їх майже не чутно, голоси прихильників заглушують їхні власні.

Кінець епохи

У кінці 1997 року «Аква Віта» стала обличчям бренду мінеральної води «Миргородська». Компанія, за словами Балана, виділила 35 тисяч доларів на нову пісню і кліп. «Територія А» вирішила зняти відео на «Поле азарту».

— На кліп витратили тисяч пʼять. Коли ми його знімали, я ледве не плакав. Він в естетиці потворності, зовсім не те, до чого звикли наші шанувальники. Не можна так різко змінюватися. Але Бригинець наполягав саме на ньому, — Балан розповідає про це через 22 роки і все одно нервує. — «Миргородська» забракувала кліп і сказала, що не поставить свій логотип під цим. «Територія А» зняла новий на пісню «Тільки ти» з бюджетом у двісті доларів. Він виглядає дешевим, його неможливо дивитися.

До того часу стосунки музикантів з Бригинцем стали псуватися. Балан вважає, що Бригинець уже тоді хотів почати політичну карʼєру і вклав решту грошей «Миргородської» в неї. Ігоря не влаштовували гонорари за концерти, але розмови про їхнє підвищення Бригинець припиняв — він сплатив старий борг Балана за перший альбом, записаний ще в Кіровограді, і на всі претензії, за словами Ігоря, відповідав: «Я тебе врятував! Що ти ще рота відкриваєш про якісь гроші!»

Після виходу «Тільки ти» Балан кілька разів просив Бригинця зробити паузу на декілька місяців і припинити концерти, відпочити, послухати західну музику та повернутися до фанатів з новими піснями.

— Але Бригинця це не цікавило — він хотів вичавлювати з нас гроші. Я цього не розумів, і коли в 1998 році нам запропонував контракт [продюсер Юрій] Нікітін, відмовився. Може, це теж одна з причин, чому все розвалилося. Я не міг зрадити Бригинця, усе сподівався, що ще трохи й у нас буде зростання.

Концертів ставало все менше, Ірина й Ігор не могли зрозуміти, у чому річ. Питали концертного директора, чому так відбувається. Скаржилися, що працюють за гонорари, і тепер їх стало зовсім мало. Той відповідав: «Якщо буде відмашка від Бригинця, я все організую. Але відмашки немає». Балан вважає, що Бригинцю вже не була цікава «Територія А», а гроші, які потрібні були, щоб програма виходила в ефір, він хотів вкладати в політичну карʼєру.

— Він нікого не виганяв, просто «доводив до самогубства». Спочатку пішли «Вхід у Змінному Взутті», потім The Вйо. Востаннє ми прийшли до нього поговорити в березні 1999 року. Я знову просив зробити паузу й написати новий матеріал, він не погодився. Ми вирішили розійтися. Думаю, він танцював на радощах, коли ми пішли. А за півроку передача закрилася.

У Бригинця інша версія: «Аква Віта» вирішила розірвати контракт, тому що в них зʼявився новий інвестор, який потім відмовився з ними працювати; «Територію А» закрили, тому що в каналу ICTV, на якому виходив хіт-парад, змінився власник; ніяких 35 тисяч від «Миргородської» не було, набагато меншу суму компанія перерахувала безпосередньо підряднику, який знімав кліп.

— Ні до якої політичної карʼєри я тоді не готувався. Я працював з музикантами, які хотіли розвивати свою музику. Якщо хтось отримує першу порцію слави, перестає рухатися і починає дублювати одними й тими самими акордами цілі альбоми, навіщо я буду заважати? Поки ми працювали разом, «Аква Віта» була мегапроєктом. Коли вони почали працювати окремо — ви бачите результат, — сказав Бригинець theБабелю.

Після відходу з «Території А» Балан і Філатова знайшли нового інвестора, записали російськомовний альбом і зняли останній спільний кліп «Облака». Гроші на його розкрутку, за словами Балана, украв їхній новий концертний директор. Довелося поставити «Аква Віту» на паузу. Балан став робити аранжування для інших артистів і впав у депресію. Філатова знайшла інвестора та створила сольний проєкт Phila, випустила пʼять пісень, але жодна з них не вистрілила. «Іра сказала, що хоче спробувати сольну карʼєру. Що я міг відповісти? Ні, Іро, не треба? Я не знав, як на це реагувати», — згадує Балан. Філатова каже, що просила інвестора вкласти гроші в «Аква Віту», але він відмовився: «Він сказав: “Я хочу, щоб ти співала сама”, хотів вкласти гроші в мій сольний проєкт. Мені що, не можна було спробувати?»

Phila проіснувала пів року. Коли гроші інвестора закінчилися, Іра знову прийшла до Ігоря та запропонувала відновити «Аква Віту». У Балана не було сил знову шукати гроші, писати новий матеріал: «Після соковижималки «Території А» і підніжки людини, у яку я вірив [Філатової], я був наче випалена земля». Він практично не виходив з дому кілька років: робив аранжування і писав музику на замовлення, у вільний час грав у компʼютерні ігри. Не спілкувався ні з ким, крім дружини і клієнтів. Ірина після провалу Phila стала шукати підробіток, подруга порадила їй піти в стюардеси. До 2011 року Філатова була бортпровідницею на рейсах авіакомпанії UM Air. Каже, що «намагалася шифруватися», але люди все одно іноді її впізнавали.

Спроби повернутися

У 2011 році обидва вирішили повернутися на сцену. Балан знайшов інвестора для «Аква Віти» і став шукати Іру через знайомих — вони не спілкувалися понад пʼять років. Дізнався, що вона вийшла заміж і поїхала жити в Іран. Ігор взяв нову солістку, Олену Титаренко, і почав їздити з нею з концертами — «на дні міст, День комбайнера, куди завгодно».

Для Філатової поява нової солістки стала ударом. «Коли я дізналася про це, хотіла його закопати. Цей колектив відбувся завдяки двом людям, а не тільки йому. І тут приходить дама, співає пісні, в які я себе вкладала, а мій компаньйон танцює поруч. Я думала, що ніколи з ним більше навіть не привітаюся», — згадує Філатова.

Вирішивши знову повернутися на сцену, Філатова пішла на відбір у «Голос країни». Вирішила заспівати пісню, якою колись вразила Балана в кіровоградському ДК, — “Stop” Сем Браун. Жодне крісло не розвернулося. У журі сиділи Олександр Пономарьов, Олег Скрипка, Діана Арбеніна та Валерія. Коли Філатова представилася, Арбеніна запитала, що таке «Аква Віта». Скрипка відповів: «Це український «Ласковый май». Через рік Філатова прийшла на шоу «Х Фактор». На відборі заспівала дві пісні: “Show Must Go On” Queen і «Кому? Зачем?» Ірини Дубцової. Судді сказали: «Так», але Філатова вибула на етапі тренувального табору. Поїхала назад в Іран, а через два роки розлучилася з чоловіком і повернулася в Кіровоград.

У 2014 році «Аква Віту» майже перестали запрошувати на виступи навіть у маленькі міста. Навесні 2018 року Балан і Філатова окремо дали інтервʼю «Українським сенсаціям». Ігор розповів, що і під час їхнього успіху, і потім Ірина сильно пила, і це стало однією з причин розвалу гурту. «Її ніколи більше не буде в проєкті», — сказав Балан.

Того ж року він вирішив влаштувати камбек — у травні разом з Титаренко випустив кліп на нову пісню «Літо-мохіто». На каналі Moon Records у YouTube у нього трохи більше ніж 23 тисячі переглядів. У вересні «Аква Віта» виступила у київському клубі MonteRay. Зал був напівпорожній. Балан каже, що організатори не зробили рекламу концерту: «З таким підходом я взагалі здивувався, що хоч хтось прийшов. Тим більше, Олену публіка не полюбила. Було відторгнення, я це відчував. На концерті люди кричали: “Філатова”». Через кілька місяців Балан зателефонував Ірині.

— Це був якийсь порив по пʼяній лавочці. Один чоловік хотів вкласти гроші в «Аква Віту», і я сказав про це Ірі. Розмова була недовгою. Потім інвестор передумав, але з Ірою ми з того часу періодично переписуємось.

Це був кінець червня 2019 року. Балан тоді збирався йти на відбір у «Х Фактор» і співати там «Город зеленого цвета» — він написав музику, хоча саму пісню виконав Віктор Павлік. Спеціально для відбору Балан схуд на три кілограми і збирався худнути далі. Балан, як і Ірина, хотів повторити те, що було 20 років тому, — прийти і заспівати самому, адже у відбірковому турі «Червоної Рути» він теж переміг сам. Відбір на «Х Фактор» Балан не пройшов.

Розповідав, що Філатова знову хоче працювати разом. Але він сумнівається: «Вона така людина — буде знову намагатися залізти мені на шию, грузити своїми проблемами. Вона постійно спізнюється, а я це ненавиджу, вважає, що усі їй винні. Це зараз вона хоче зі мною працювати, а якщо б із Phila все вийшло? Або з «Голосом»? Або з «Х Фактором»? Чи прийшла б вона до мене?» Філатова тоді говорила інше: що вони вирішили відродити «Аква Віту», Балан вибрав три її тексти і зараз пише на них пісні, вони активно шукають інвестора.

Пʼятнадцятого липня на сторінці Балана зʼявилася афіша — 16, 17 і 19 липня «Аква Віта» виступає у трьох районних центрах Кіровоградської області на підтримку кандидата в депутати Вадима Гуцула. На сторінці Гуцула — така сама афіша і сім коментарів: «Ірина буде? Це бімба! Чекаємо запис виступу!»

17 років потому

Сімнадцятого липня ми з Баланом сидимо в його синьому Chevrolet Aveo біля старого двоповерхового будинку Новомиргородської районної державної нотаріальної контори. Учора, вперше за 17 років, «Аква Віта» знову виступила разом. Балан виглядає втомленим і роздратованим. Розповідає, що вони з братом домовилися про концерти всього за кілька днів до них — Ігор хотів підтримати Гуцула та перевірити, як їм з Іриною працюється разом. Він виступає безкоштовно, їй платять 500 доларів за концерт.

— У нас учора був виступ у Голованівську. Мені туди з Києва їхати години три. Але ні, довелося через Кіровоград, щоб її забрати, тому що вона, блін, сама приїхати не може. Просив її: «Будь готова о першій годині дня». Приїхав, а вона не готова! Просто як 20 років тому, коли я чекав її на студії годину, потім подзвонив їй додому, а її мама відповіла: «Ой, а Іра фарбує волосся!»

Балан нервово барабанить пальцями по керму і говорить, ніби сперечаючись із собою, що це вже не та Іра, до цієї зустрічі він часто згадував їхні щасливі моменти: «Червону Руту», перші концерти. А тепер усе інакше, характер у неї, можливо, став ще гіршим, так й за зовнішністю не завадило б стежити. Каже, якщо знайдеться інвестор, будемо працювати, якщо ні — значить, не судилося. Вони з Іриною вже розіслали листи «Миргородській», «Боржомі», «Пепсі», «Садочку» — щоб проінвестували хоча б зйомку кліпу та його розкрутку. Але поки тиша.

— Вона хоче, щоб я поклявся, що все вийде, і я знову буду, як бобік, працювати на неї. Але я зараз буду думати тільки про бізнес-інтереси. Я люблю спокій, спокійно працювати, а не жити з валеріаною незрозуміло заради чого, прокидатися з безглуздими думками в голові.

До концерту 25 хвилин, до машини виходить Іра — вона забула лак для волосся і просить Балана дістати його. Вони сперечаються біля багажника, як чоловік і дружина, які 20 років разом й обох усе дратує. Іра ще вдягнена по-домашньому — у джинси та футболку, але вже нафарбована для концерту — з акцентом на зелені тіні.

Коли включається диктофон, Філатова змінює тон і захоплено розповідає, як переживала перед вчорашнім виступом і боялася впустити мікрофон, як була рада бачити Ігоря та як легко їм спілкуватися один з одним, хоча пауза в 17 років все ж відчувається, як на них чекали шанувальники і що заради них «Аква Віта», нарешті, воззʼєднається.

На біс

На сцені Філатова пританцьовує на високих підборах, Балан стрибає в сірій кепці та футболці з принтом у вигляді крил. Вони посміхаються і кричать: «Руки-руки!», але відчувається, що 200 людей на безкоштовному передвиборчому концерті — це не те, чого вони прагнули від життя. Новомиргородці розгойдуються ближче до кінця: літній чоловік у картатій сорочці пускається танцювати, до нього приєднуються виборці, які щойно закінчили зустріч з кандидатом у депутати та його мамою, пʼяний чоловік у тільнику пропонує всім дівчатам потанцювати, йому відмовляють, і він танцює сам у черзі по солодку вату.

На останній пісні «Аж за гори, гей!» Балан і Філатова кличуть на сцену дітей та Вадима Гуцула, співають усі разом, і в якийсь момент трапляється диво: люди гудуть і танцюють, у темряві вже не видно, скільки їх, — здається, що це справжній великий концерт. Коли Балан і Філатова йдуть зі сцени, ведучий підказує глядачам: «Покличемо їх на біс?» Вони повертаються і вдруге співають «А тепер усе інакше».

Після концерту Ігор та Ірина їдуть до Херсона агітувати за іншого кандидата, робітники розбирають сцену, частина глядачів іде в АТБ, частина — у піцерію поруч. З розмов зрозуміло, що деякі спеціально приїхали на концерт із Кропивницького і зараз поїдуть назад.

Піцерія закривається о десятій, офіціантки ввічливо просять усіх піти. На вулиці майже немає ліхтарів, яскраво освітлюється тільки ґанок АТБ. На сходах пʼяний чоловік у тільнику обіймає дівчину в сукні з фатину. З динаміка його телефона грає музика. Він підспівує: «А тепер усе інакше, інакше, інакше, просто, просто, просто навпаки», і пʼяно посміхається.

Через тиждень від Балана приходить повідомлення: «Рішення прийнято. Ми з Ірою будемо працювати разом».