Політик-мастодонт Сергій Ківалов програв Олексію Леонову. Хто це? (Спойлер: одеський ресторатор, боксер і бізнес-коуч)

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Політик-мастодонт Сергій Ківалов програв Олексію Леонову. Хто це?  (Спойлер: одеський ресторатор, боксер і бізнес-коуч)

Facebook / Алексей Леонов

До нинішніх парламентських виборів здавалося, що перемогти депутата шести скликань Сергія Ківалова на його рідному 135-му окрузі в Одесі неможливо. У Раду від округу, де розташовані корпуси та гуртожитки Одеської юридичної академії Ківалова, він обирався чотири рази. Однак колишній регіонал та ексголова Центрвиборчкому до нової Ради не потрапив. Його обійшов молодий ресторатор, спортсмен і бізнес-коуч від «Слуги народу» Олексій Леонов. Хто він і як опинився в партії влади — у нашому короткому профайлі.

«Оточуй себе тільки тими людьми, які будуть тягнути тебе вище. Життя і так сповнене тими, хто хоче тягнути тебе вниз». Пост із таким закликом майбутній депутат Леонов опублікував на своїй сторінці у Facebook майже за рік до того, як виграв вибори в рідному Приморському районі Одеси. Уже тоді Леонова називали успішним молодим ресторатором, брали в нього інтервʼю, а він охоче розповідав про своє важке дитинство. У 14 років майбутній бізнесмен з ночі займав місця на популярному в Одесі ринку «Сьомий кілометр», а вранці продавав їх торговцям за кілька доларів. Після цього він з друзями їхав на цементний завод вантажити мішки. У 16 років, після смерті батька, Леонов, щоб швидше почати заробляти, пішов вчитися на кухаря. Пропрацювавши за фахом девʼять років, у 2009 році відкрив перший власний ресторан — Pizza&Grill. Сьогодні у нього їх вже 11.

У місті Леонова знають не тільки як ресторатора. Він спікер Клубу молодих бізнесменів, де читає мотиваційні лекції та розповідає, як створити успішний бізнес. Образ успішного і відомого коуча, як і належить, він активно підтримує в соцмережах: там бізнесмен виставляє фотографії з популярними підприємцями на кшталт Євгена Черняка, Андрія Федоріва й Андрія Оністрата.

Леонов активно займається боксом. У соцмережах він мотивує спортсменів-початківців і розповідає, як правильно купатися в зимовому морі. Але так було не завжди. До 2016 року, жартує Леонов, він був адептом «КСЖ» — кайфового способу життя: любив міцний алкоголь і нездорову їжу. Зараз він не пʼє і дотримується спортивного режиму: прокидається о шостій ранку і тренується шість разів на тиждень.

Завдяки спорту Леонов познайомився з іншим майбутнім переможцем по мажоритарному округу від «Слуги» — спортсменом Артемом Дмитруком. Той став амбасадором мережі ресторанів Леонова, у 2008 році вони разом заснували ГО «Я Одесит — мені не все одно», яка популяризує спорт серед молоді.

Рішення зайнятися політикою знайомі Леонова називають несподіваним. Лише рік тому в одному з інтервʼю він казав, що туди треба йти, коли реалізовані всі грошові амбіції. У «ЗеКоманду» ресторатор потрапив, скориставшись «соціальним ліфтом»: він надіслав своє резюме, його розглянули та 8 червня на зʼїзді «Слуги» Леонова висунули кандидатом у депутати.

Леонову не пощастило з конкурентом. Ківалов багато років був фактичним господарем округу. Студенти його академії не раз анонімно скаржилися, що їх змушують голосувати за керівника вишу. Крім того, за спиною ексголови ЦВК — масові фальсифікації на президентських виборах 2004 року.

Проти ресторатора використовували стандартні для нинішньої кампанії чорні технології: його називали технічним кандидатом Ківалова і виставили двійника — Євгенія Леонова з ТОВ «Слуга народу». Попри це, «справжній» Леонов отримав 40 відсотків голосів, Ківалов — менше 32, а кандидат-клон — пʼять. Керівник Одеського обласного штабу «Слуги» Андрій Прокопенко каже, що Леонов переміг завдяки правильній стратегії центрального офісу партії, кампанії в соцмережах і постійному спілкуванню з людьми на окрузі.

У Раді у новообраного депутата великі плани — такі самі, що й у інших «слуг»: скасування депутатської недоторканності, реформа армії, боротьба з корупцією. Одесита в Леонові видає одне: він планує законодавчо боротися з захопленнями і забудовою громадських пляжів. Як саме — поки незрозуміло.