Новим міністром охорони здоров’я може стати Михайло Радуцький. Хто це? (Спойлер: він заснував «Борис», вижив у цунамі та спілкувався з екстрасенсом)

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Новим міністром охорони здоров’я може стати Михайло Радуцький. Хто це? (Спойлер: він заснував «Борис», вижив у цунамі та спілкувався з екстрасенсом)

«Бабель»

Двадцять сьомого липня голова штабу партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко назвав кандидата на посаду міністра охорони здоров’я. Ним виявився Михайло Радуцький — радник президента Зеленського і номер 18 у списку «Слуги народу», засновник відомої приватної клініки «Борис», давній друг журналіста і прихильника нетрадиційної медицини Дмитра Гордона та людина з неймовірною біографією. Йому вдалося зробити кар’єру від звичайного фельдшера до успішного бізнесмена, потрапити у цунамі й вижити, а ще знятися у «Битві екстрасенсів». Журналістка theБабеля Тереза Лащук розповідає про життєвий шлях Радуцького та його плани щодо роботи в Міністерстві охорони здоров’я.

Машини з кавунами та бізнес із Гордоном

50-річний Михайло Радуцький пишається тим, що знайомий майже з усіма топовими українськими політиками і відомими людьми. «Якби мій батько був живий і бачив, що я можу сидіти за одним столом з [футболістом Олегом] Блохіним, [футболістом Андрієм] Шевченком і пити чай, то батько б помер від інфаркту, бо він все життя пропрацював і навіть уявити собі не міг, що у нього в хаті можуть з’явитися такі люди», — розповідає Радуцький theБабелю. Він сам з небагатої родини. Його мати — медсестра в поліклініці, тато — начальник відділу праці та зарплати на молочному заводі. Радуцький згадував, що з дитинства він на все заробляв сам — наприклад, коли йому було років 12, він розвантажував машини з кавунами.

Радуцький — киянин, він навчався в медичному училищі, потім у Національному університеті фізичного виховання і спорту України. Ще під час навчання в училищі працював фельдшером у бригаді швидкої допомоги. У 19 років у Радуцького і його 18-річної дружини народилася дитина. Зарплати медика не вистачало, і він пішов шукати підробіток в інші сфери. Влаштувався, як він каже, «хлопчиком куди пошлють» у підприємство «Київконцерт», яке організовувало концерти та театральні заходи. За рік він став заступником директора цього підприємства і працював там до 1993 року. Того ж року разом зі своїм давнім другом Дмитром Гордоном і ще двома знайомими вони вирішили відкрити приватну клініку «Борис». У бізнес кожен вклав по тисячі доларів, але скоро Гордон зневірився і кинув справу. Радуцький, навпаки, у неї занурився. З 1994 по 2004 рік працював комерційним директором, а потім президентом клініки. На початку липня цього року Радуцький продав «Борис».

Цунамі

У 2004 році Радуцький з дружиною відпочивали у Таїланді. У цей час ряд азійських країн, у тому числі південь Таїланду накрило цунамі. Загинуло 230 тисяч людей. Радуцькому та дружині пощастило — жінка опинилася під ліжком, а він сам виплив у вікно та зачепився за пальму. Дев’ять років потому на російському каналі «ТНТ» вийшла програма «Битва екстрасенсів», де екстрасенс вгадував, як і коли Радуцький мало не помер. «Вони [журналісти каналу «ТНТ»] хотіли перевірити в цій битві людей, які казали, що у них є [паранормальні] можливості. До мене прийшли і сказали: “Ми знаємо, як погано ви ставитеся до екстрасенсів. Ми хочемо запитати в екстрасенсів, що з вами відбувалось, чи вгадають вони, чи не вгадають”», — розповідає theБабелю Радуцький. Зараз він каже, що не вірить у екстрасенсів і навіть боровся, щоб МОЗ перестало ліцензувати їхню діяльність — «підтримував різні звернення до міністрів з цього приводу».

Робота з Кличком і скандал з декларацією

З 2015 року Радуцький — радник мера Києва Віталія Кличка (на громадських засадах). Вони знайомі ще з 1994 року, коли Володимир Кличко бився у «Палаці спорту», а Радуцький працював у бригаді медиків, які обслуговували бій. У 2014 Віталій Кличко став мером Києва і запропонував Радуцькому піти до нього заступником з медичних питань. «Я пішов, бо був романтиком. У мене була така ж програма щодо медицини, яка зараз у команди Зеленського. Я розповів це меру, і йому вона теж сподобалась. Однак країна була не готова до того. Не дали це зробити, а іншого сенсу залишатися на посаді не було», — каже Радуцький.

Заступником мера він працював до 2015 року, за цей час встиг потрапити до корупційного скандалу. Журналісти виявили, що Радуцький не зазначив у декларації свій бізнес, зокрема частку в «Борисі». Крім того, згідно з декларацією, Радуцький поклав до банку уп’ятеро більше коштів, аніж офіційно заробив. Сам Радуцький каже, що це неправда, а він просто не зазначив кілька компаній, «які були відкриті, але не працювали жодного дня».

Плани на МОЗ

За словами Радуцького, Зеленський особисто запропонував йому увійти до команди. Після того як Радуцький потрапив до списку «Слуги народу», він неодноразово казав журналістам, що не хоче бути ані головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, ані міністром охорони здоров’я. Утім 27 липня глава штабу партії Олександр Корнієнко назвав саме Радуцького претендентом на посаду очільника МОЗ.

Радуцький критикує команду Супрун за те, що вона не провела перепис населення (а без нього, вважає Радуцький, неможливо розраховувати бюджет на медичну галузь) та інвентаризацію державного лікарняного обладнання. Він також вважає, що українські лікарі не можуть працювати за міжнародними протоколами, а мають адаптувати їх до України. В одному з останніх інтерв’ю він заявив, що це потрібно й тому, що на людей різних рас певні групи ліків діють по-різному. Його заяву висміяли, зокрема й Уляна Супрун, яка написала у Facebook: «Не буває жодних «імунних потреб нації», а хвороби не знають національних чи територіальних кордонів. [...] Так само з міжнародними протоколами. Такі ґайдлайни — це універсальні алгоритми для лікарів».

Пізніше Радуцький у розмові з theБабелем сказав, що він ґрунтував своє висловлювання на «доказах наукової спільноти». Він скинув нам декілька документів. Перший — це Адаптована клінічна настанова Державного експертного центру МОЗ України та Національного інституту раку МОЗ України, де написано, що у жінок єврейського походження вищий ризик раку грудної залози, ніж у жінок інших національностей. Другий — додаток до наказу МОЗ, де написано, що чоловіки африканського та карибського походження мають вищий ризик виникнення раку передміхурової залози. Аргументація в останньому документі відсутня, лише зазначено, що для цього «існують переконливі докази».

У планах Радуцького провести аудит реформ Супрун і перепис населення, запровадити в Україні страхову медицину та зробити так, щоб лікарні самі почали закуповувати ліки у виробників. Усе це — за два роки. Він обіцяє, що зміни, які вже впровадила в. о. голови МОЗ Уляна Супрун, скасовувати не будуть.