Про столичного забудовника Андрія Вавриша виходять десятки матеріалів з ознаками замовних. Він вичищає їх з результатів пошуку Google

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Про столичного забудовника Андрія Вавриша виходять десятки матеріалів з ознаками замовних. Він вичищає їх з результатів пошуку Google

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

На початку серпня редакція theБабеля отримала попередження від Google: один з наших матеріалів буде виключено з результатів пошуку за плагіат. Матеріал стосувався столичного забудовника Андрія Вавриша. Інтерес до Вавриша зріс влітку цього року, після того як він представив Володимиру Зеленському проєкт президентського офісу (ми присвятили йому великий профайл). З кінця червня і весь липень в медіа виходять матеріали про Вавриша, які мають ознаки замовних: у них містяться особисті образи, чутки та бездоказові звинувачення. Джерела theБабеля в команді Зеленського стверджують, що за розміщенням «чорних» матеріалів стоїть Вадим Столар, якого називають соратником мера Віталія Кличка. У відповідь помічники Вавриша чистять результати пошуку Google — часом і матеріали «Української правди», «Цензора» та theБабеля.

Чиновник і бізнесмен Андрій Вавриш потрапляв у поле зору медіа кілька разів. Вперше — у 2014 році, коли він працював у КМДА. Удруге — наприкінці червня 2019 року, коли він, вже як керівник будівельної компанії SAGA, представив президенту Володимиру Зеленському проєкт будівлі Офісу президента на Європейській площі в Києві. Андрія Вавриша називають другом голови ОП Андрія Богдана та ворогом ще одного великого столичного девелопера — Вадима Столара, соратника мера Віталія Кличка.

Про Андрія Вавриша почали писати ще у 2014 році, коли його управлінню містобудування й архітектури в КМДА доручили регулювати забудову міста МАФами. Але інтерес до Вавриша різко зріс влітку цього року, коли він представив Володимиру Зеленському проєкт президентського офісу на Європейській площі.

У кінці червня — на початку липня в медіа почали зʼявлятися матеріали про Вавриша, які мають ознаки замовних («чорні»): у них містилися прямі особисті образи; твердження, сформульовані у формі запитань; бездоказові звинувачення та посилання на чутки.

Ось приклад такої статті, яку 2 липня опублікував сайт «Антикор»; через кілька днів він опублікував її ще раз, з іншим заголовком. Схожі матеріали — з тими ж знімками, перероблені або скопійовані один в один — опублікували видання «Коментарі», «Багнет», «Апостроф» та інші майданчики.

Ці ж матеріали тиражувалися через дві великі «сміттєві» мережі — gipoteza.top і orange-sky.eu, до кожної з яких входять сотні сайтів-клонів (ми не даємо прямі лінки на них виключно з гігієнічних міркувань). Розміщення матеріалу в мережі gipoteza.top коштує 150 доларів, проводиться через анонімний поштовий акаунт й оплачується біткоїнами. За інформацією з відкритих джерел, управляють цими мережами два вінницькі бізнесмени — Тарас Чорноіван та Ігор Мізрах. Тарас Чорноіван відомий тим, що в 2013 році вимагав у ректора місцевого вишу 400 тисяч гривень, погрожуючи розмістити про нього замовні матеріали.

«Чорні» матеріали прямим текстом звинувачують Андрія Вавриша в корупції, рейдерстві та навіть замовних вбивствах.

Джерела theБабеля в команді Зеленського стверджують, що за розміщенням «чорних» матеріалів стоїть Вадим Столар — майбутній народний депутат ОПзЖ в парламенті девʼятого скликання, якого називають соратником мера Віталія Кличка. Сам Вавриш це не підтверджує і не спростовує. На питання про те, хто, на його думку, може розміщувати такі замовлення, говорить, що «в Києві багато хороших людей». Ми спробували отримати коментар Столара з цього приводу: він прочитав наше повідомлення у месенджері, але не відповів.

Помічники Андрія Вавриша намагаються боротися з потоком «чорних» матеріалів. У коментарі theБабелю він назвав їх «активістами» і пояснив, що вони самі вийшли на нього та запропонували йому допомогу. Для цього вони через автоматизовану систему заявок в Google вичищають «чорні» матеріали з результатів пошуку — скаржачись на плагіат. За червень — початок серпня з одного тільки акаунту «Іван Курич» вони подали скарги на триста з гаком публікацій. Одна з цих скарг подана від імені theБабеля (ясна річ, цю скаргу, як й будь-яку іншу, ми не подавали). В інший з цих скарг theБабель вказаний як порушник копірайту — так ми дізналися про невидиму війну технологів проти «чорних» піарників, яка супроводжує (імовірно) конфлікт двох київських забудовників.