Канал із політичними «інсайдами» «Шаурма Зеленського» в Telegram популярніший за канали головних новинних сайтів. Чи варто йому довіряти? Ні

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Канал із політичними «інсайдами» «Шаурма Зеленського» в Telegram популярніший за канали головних новинних сайтів. Чи варто йому довіряти? Ні

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У рік президентських і парламентських виборів в українському Telegram зʼявилося кілька каналів з політичними «інсайдами». Один із найпопулярніших — «Шаурма Зеленського». Його аудиторія більша, ніж у каналів провідних новинних сайтів — понад 20 тисяч. У «Шаурмі» відповідають на важливі і дивні питання: чого хочуть від України США та Росія, коли в Україну повернуться захоплені українські моряки, чому СБУ загрожує безпеці країни. Там багато оцінок, компліментів очільнику Офісу президента (ОП) Андрію Богдану, і мало підтверджених фактів. Ми проаналізували всі пости каналу, поспілкувалися з його адміністратором та розповідаємо про те, чому «Шаурмі» краще не йняти віри.

Telegram-канал, який зараз називається «Шаурма Зеленського», зʼявився в квітні 2018 року, а перший із нині доступних постів — 5 червня 2019-го. Адміністратор, який «з міркувань особистої безпеки» погодився поспілкуватися із theБабелем тільки в Telegram, каже, що купив канал у попереднього власника і почав розвивати. Назва народилося після відомого поста президента про запах шаурми біля метро — наприкінці травня 2019-го. Два місяці канал ріс із рекордною швидкістю: кількість підписників збільшилася в 40 разів — до 20 тисяч. Це більше, ніж у Telegram-каналів найбільших новинних сайтів — «ТСН.ua» (16 тисяч), «УП. Кляті питання» (15 тисяч), «Сегодня» (10 тисяч). На офіційний канал партії «Слуга народу» (СН) підписані майже 29 тисяч користувачів.

Головний профіль каналу — політичні «інсайди». Щодня у «Шаурмі» зʼявляється від одного до 20 постів про українську та міжнародну політику. Читачам, із посиланням на анонімні джерела та зазвичай без доказів, розповідають про те, хто приймає головні рішення в країні, як Зеленський нібито просуває Богдана на посаду премʼєра, а Петра Порошенка чекає вʼязниця. Значну частину інформації не можна перевірити чи спростувати. Іноді на каналі зʼявляється відверта «чорнуха», наприклад, про сексуальну орієнтацію відомих політиків.

За офіційною інформацією, «Шаурма» — український канал, але його нерідко цитують російські політичні канали: «Незыгарь» (248 тисяч), «Зрада чи перемога» (22 тисячі), «Компромат СНД» (14 тисяч). «Незыгарь», за яким, імовірно, стоїть близький до Кремля бізнесмен Владислав Клюшин, часто цитує і сама «Шаурма».

Адміністратор каналу каже, що звʼязки з російськими каналами — випадковість. Він не говорить, хто стоїть за каналом, фінансує його і якими силами наповнює. «Шаурма», за його словами, потрібна, «щоб внести обʼєктивність в українське інформаційне поле». Допомагають йому в цьому анонімні джерела. Нерідко, визнає адмін, їхня інформація не підтверджується, і це «підриває довіру аудиторії».

У каналу є кілька улюблених тем і персонажів. Когось відверто не люблять, інших постійно хвалять. Ось головні герої й антигерої каналу та думка про них адміністратора.

Президент і «Слуга народу»

До парламентських виборів Зеленського активно критикували, звинувачували у брехні та тиску на Конституційний суд, який розглядав законність рішення президента про розпуск Ради.

Кандидатів у депутати від СН звинувачували в купівлі місць у списку, критикували мажоритарників і говорили про падіння рейтингу через хаос усередині партії.

Риторика змінилася після того, як політсила здобула більшість на парламентських виборах. Владу почали хвалити за «конкретні кроки» щодо нормалізації конфлікту на Донбасі та називати «новим поколінням цікавих публічних політиків». Зеленський став «першим реально українським президентом», який не йде на поступки ні Заходу, ні росіянам.

Адміністратор нічого дивного у зміні риторики не бачить і говорить, що пости про владу залежать від її дій.

Глава ОП Андрій Богдан

Улюблений герой каналу. Його називають на імʼя та по батькові — Андрій Йосипович. Він — потенційний премʼєр, «другий [а може і перший] за впливовістю в країні», не залежить від Ігоря Коломойського, непідконтрольний американцям. Богдан майже завжди має рацію і не причетний до брудних інтриг.

Адміністратор вважає Богдана грамотним фахівцем і поважає його за непохитність.

СБУ

Головний ворог України. Відомство лише імітує діяльність, переслідує інакомислячих, курирує корупцію та керує близьким оточенням Зеленського. Щоб вирішити проблеми з СБУ, її треба просто ліквідувати. Доказів усіх цих звинувачень канал не надає.

Адміністратор вважає, що СБУ контролюють американці, а це неправильно.

Петро Порошенко та націоналісти

Вони теж вороги країни. У націоналістів російські корені, але працюють вони, за логікою каналу, на Порошенка. Останнього покидає навіть його оточення, а сам він готується до еміграції. Партії Порошенка «Європейська солідарність», яка набрала на парламентських виборах 8% голосів, канал прогнозував програш. За риторикою на цю тему «Шаурма» схожа на пропагандистські російські ЗМІ.

Андрій Портнов, колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича

Він, як і Богдан, улюблений персонаж. Його часто називають на імʼя та по батькові, несподівано готують у генпрокурори та детально стежать за юридичними баталіями з Порошенком (більше про конфлікт читайте тут). Портнов у них завжди має рацію.

Адміністратор вважає, що спроби Портнова через суд покарати Порошенка — боротьба за справедливість.

Ігор Коломойський

Про нього пишуть мало, іноді називають «Бенею». Один із постів розповідає нічим не підтверджену історію про те, що в нульових Коломойський «кинув» якусь компанію Дональда Трампа. За це олігарха тепер нібито й не любить американська влада.

США

«Американців» канал не любить і публікує багато абсурдної та непідтвердженої інформації. Наприклад, США шантажують Зеленського і навʼязують його партії коаліцію з «Голосом». На користь цієї політсили посольство США нібито навіть організувало вкидання бюлетенів і допомогло набрати їй прохідні пʼять відсотків голосів. США хочуть призначити підконтрольних людей в український уряд.

Адміністратор каже, що США за допомогою України хочуть розібратися з Росією. Росія анексувала частину територій України тому, що була нагода, але з нею треба вести діалог. Головне — у протистоянні Росії та Заходу не повинні страждати українці.

Прогнози, які не підтвердилися

Прогноз: Конституційний суд визнає рішення Зеленського про розпуск Ради незаконним.

Правда: КСУ підтримав рішення президента.

Прогноз: СН на парламентських виборах візьме не більше ніж 91 депутатський мандат і провалиться на мажоритарних округах.

Правда: партія взяла 124 мандати за списками і показала найкращий результат за мажоритаркою — 130 мандатів.

Прогноз: суд відпустить керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського. Це частина домовленостей з РФ про обмін полоненими та особиста ініціатива Зеленського.

Правда: Вишинського залишили під вартою.

Прогноз: «Опозиційна платформа — За життя» (ОПзЖ) на парламентських виборах візьме 75 мандатів і буде формувати коаліцію.

Правда: партія отримала 43 мандати, а СН заявила, що на спілку з ОПзЖ не готова.

Прогноз: «Голос» не пройде в парламент.

Правда: партія взяла 20 мандатів.