СБУ розслідує кримінальне провадження щодо каналу «112 Україна», його майно можуть заарештувати. Розповідаємо, як і до чого тут Андрій Богдан

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
СБУ розслідує кримінальне провадження щодо каналу «112 Україна», його майно можуть заарештувати. Розповідаємо, як і до чого тут Андрій Богдан

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо найпопулярнішого українського інформаційного телеканалу «112 Україна». За словами джерел theБабеля, зробили це за заявою його колишнього (номінального) власника Андрія Подщіпкова, який нещодавно повернувся в Україну. В майбутньому майно каналу можуть заарештувати і передати новим власникам. Хто і навіщо зайнявся каналом близького соратника Віктора Медведчука — розповідає його колишній власник, джерела-силовики і генпрокурор Юрій Луценко.

Телеканал «112 Україна» запустили наприкінці 2013 року, за кілька днів до початку Євромайдану. Засновником і першим реальним власником каналу називає себе бізнесмен Віктор Зубрицький. Його дружині Ользі досі належить торгова марка «112» . Але, згідно з офіційними документами, оприлюдненими у 2016 році, кінцевим бенефіціаром каналу був партнер Зубрицького Андрій Подщіпков. На останнього, за словами Зубрицького, канал оформили в червні 2014 року, після пресконференції глави МВС Арсена Авакова. Коли силовик звинуватив Зубрицького у звʼязках з ексглавою МВС Віталієм Захарченком та координації тітушок, бізнесмен у такий спосіб нібито вирішив захистити ЗМІ від переслідувань.

Зубрицький і Подщіпков стверджують, що влада Петра Порошенка хотіла купити канал і постійно на них тиснула, звинувачуючи у співпраці з оточенням Віктора Януковича. Обидва бізнесмени врешті виїхали з країни. Зубрицький розповідає theБабелю, що поки Подщіпков жив у Брюсселі, він платив йому зарплату — 20 тисяч доларів на місяць. Тим часом в Україні розслідували справи щодо Зубрицького, влітку 2015 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася продовжити ліцензії каналу, а восени 2015 року Державна фіскальна служба розслідувала кримінальну справу за внесення грошей у статутні фонди «112». У вересні 2016-го Подщіпков попросив політпритулку в Європі, але так його і не отримав.

Поки Подщіпков був за кордоном, у квітні 2018-го канал спершу продали Едуарду Кацу, якого журналісти «Схем» повʼязують з Віктором Медведчуком, а в грудні того ж року Кац продав «112» соратнику Медведчука, нардепу Тарасу Козаку.

Більше року потому, в липні 2019-го, Подщіпков через ролик на YouTube несподівано звернувся до новообраного президента Володимира Зеленського. Він назвав себе єдиним законним власником каналу, заявив про його «рейдерське захоплення» і закликав притягнути до кримінальної відповідальності Едуарда Каца, Тараса Козака та Олександра Онищенка, який нібито вів перемовини про купівлю каналу від імені Порошенка.

Зубрицький впевнений, що цю заяву його колишній партнер зробив під тиском. «Я знаю, хто за цим стоїть і знаю причини, знаю, які кошти і кому там пропонують. Але я знаю цих людей з хорошої сторони, і мені здається, що вони не розібралися в ситуації і піддалися емоціям», — каже він і закликає «цих людей» не брати участі «у злочинних схемах» заради свободи слова в країні. Хто ці люди, Зубрицький говорити відмовляється.

За словами двох джерел theБабеля у правоохоронних органах, у серпні нинішнього року Служба безпеки України на підставі заяви Подщіпкова порушила кримінальне провадження щодо «112» за статтею 206 Кримінального кодексу — протидія законній господарській діяльності. У рамках слідства СБУ просить Генпрокуратуру порушити клопотання про арешт майна каналу, але генпрокурор Юрій Луценко, як стверджує джерело в його оточенні, відмовляється це робити. Крім того, в ГПУ, яка здійснює контроль над слідством, думають передати провадження в МВС, оскільки 206 стаття не належить до підслідності СБУ.

Т. в. о. голови СБУ Іван Баканов не підтвердив і не спростував цю інформацію, написавши, що це таємниця слідства. Луценко на питання theБабеля відповів: «Моя позиція — заарештовувати ЗМІ можна тільки у справі про держзраду або загрозу територіальній цілісності. Все інше — неприйнятно для демократії. Цей принцип я сповідував по відношенню до «1+1», так само дію і тут».

Два джерела theБабеля у правоохоронних органах та в оточенні колишнього керівництва каналу, стверджують, що і за відеозверненням Подщіпкова, і за новим кримінальним провадженням щодо «112» стоїть глава Офісу президента Андрій Богдан. Його мета, нібито, отримати контроль над найрейтинговішим інформаційним каналом країни та вивести його зі сфери впливу близького друга Володимира Путіна Медведчука. І хоча стосунки у Богдана з Бакановим напружені, у цьому випадку СБУ з ОП працюють синхронно. Отримати відповідь Богдана з цього приводу theБабелю не вдалося: він не прочитав надіслані йому питання.

Санкцію на арешт майна «112-го» може дати вже новий генпрокурор — призначити його планують відразу після початку роботи Ради нового скликання. Найімовірніший претендент на цю посаду — заступник голови ОП Руслан Рябошапка, якого в команду Володимира Зеленського привів Богдан. На питання про те, чи знає Рябошапка про кримінальну справу проти «112-го» він відповів, що не знайомий з ситуацією.

Якщо майбутній генпрокурор накладе арешт на майно «112 каналу», «Агентство з розшуку та менеджменту активів» (АРМА) зможе передати це майно в управління компанії, яка виграє відповідний конкурс. Наразі такий конкурс не оголошено, назви компаній-претендентів теж невідомі.

За коментарями щодо майбутнього каналу ми звернулися до радника президента з політичних питань Микити Потураєва. Раніше він говорив, що влада знає, як вирішувати проблему з каналами, які перебувають під контролем Медведчука. Потураєв відповів, що зможе відповісти після відпустки.

Ми також звернулися за коментарями до Подщіпкова. Він прочитав наші питання, але до моменту публікації не відповів.