Київ і Москва готують обмін увʼязненими. До України можуть повернутися Балух, Гриб, Карпюк, Клих і Кольченко, а також військовополонені моряки. Все, що відомо на цей час

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Київ і Москва готують обмін увʼязненими. До України можуть повернутися Балух, Гриб, Карпюк, Клих і Кольченко, а також військовополонені моряки. Все, що відомо на цей час

Дар'я Светлова / «Бабель»

Україна і Росія планують великий обмін полоненими за формулою «33 на 33». Президент Володимир Зеленський заявив, що особисто займається цим питанням і пообіцяв результат «вже найближчими днями». Українських політвʼязнів, яких імовірно готують на обмін, зібрали в московському «Лефортово». Їхні адвокати не розкривають подробиць завчасно, але неофіційно називають дату видачі — 28—29 серпня. theБабель зібрав усе, що відомо на цей час.

Переговори між Росією і Україною щодо обміну полоненими перейшли до активної фази. Очікується, що Москва видасть незаконно засуджених українців Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха і Олександра Кольченка, а також 24-х військовополонених українських моряків. У відповідь українська сторона може передати колишнього «беркутівця» Олександра Саттарова, головреда «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, фігуранта справи «2 травня» Євгена Мефьодова, засуджених за держзраду колишніх українських військових Максима Одинцова та Олександра Баранова. За неофіційними даними до списків на обмін буде включено по 33 особи з кожної сторони.

Як готувався обмін?

Про підготовку взаємної видачі увʼязнених стало відомо 19 серпня. Адвокат Володимира Балуха Дмитро Дінзе повідомив у Facebook, що його підзахисного вивезли з колонії № 4 міста Торжок у Москву, однак його немає в Бутирському СІЗО.

20 серпня правозахисниця Вікторія Івлєва повідомила, що в московському «Лефортово» прийняли передачі для українських політвʼязнів, яких там бути не повинно — для Балуха, Клиха, Кольченка, Гриба і Карпюка. Всіх їх раніше утримували в різних колоніях Росії, а в СІЗО зазвичай не приймають передачі для увʼязнених, яких там немає.

У той же день російське агентство Интерфакс з посиланням на джерела повідомило, що «пʼятьох українців, засуджених за різні злочини в РФ і доставлених у московський слідчий ізолятор «Лефортово», можуть видати на батьківщину для відбування покарання». Адвокати політвʼязнів підготовку обміну не підтверджували.

22 серпня російський «КоммерсантЪ» повідомив, що до обміну готують також головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Його, можливо, до кінця серпня обміняють на військовополонених українських моряків, яким напередодні Московський міський суд продовжив арешт до 24 листопада.

Що говорила влада?

Офіційно підготовку обміну полоненими в Києві і Москві не заперечували, але й деталей не розголошували. Президент Володимир Зеленський заявив, що «перші результати з питання обміну утримуваних осіб між Україною і Росією будуть вже найближчими днями». Він додав, що особисто займається питанням і попросив ЗМІ не поширювати чутки. У Кремлі цю тему також коментували стримано. «Певні контакти [з Україною] з цього питання відбуваються», — заявив журналістам прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

За даними ЗМІ, 22 серпня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прибула до Москви з візитом, тему якого не розголошували. А 23 серпня до Києва прилетіла російський омбудсмен Тетяна Москалькова. У посольстві РФ у Києві уточнили, що візит Москалькової буде одноденним.

Що говорили адвокати?

Адвокати «проросійських» увʼязнених не приховували, що обмін готується і має відбутися найближчим часом. Адвокат «кримських дезертирів» Максима Одинцова та Олександра Баранова Валентин Рибін підтвердив, що його підзахисні проходять юридичні процедури оформлення обміну на незаконно утримуваних у Росії українців. А засудженому у «справі 2 травня» Євгену Мефьодову змінили запобіжний захід на особисте зобовʼязання і випустили з СІЗО.

Адвокат колишнього «беркутівця» Олександра Саттарова Ігор Свінціцький заявив, що дата обміну — 28—29 серпня. «Саттарова готують до обміну на одного з наших моряків. На кого саме, сказати не можу», — сказав юрист і додав, що його підзахисний «доставлений до СБУ і проходить юридичні процедури оформлення обміну».

А адвокат Вишинського Андрій Доманський повідомив, що його підзахисний відмовився брати участь в обміні. «Заяв на “обмін” він не писав», — уточнив адвокат і додав, що Вишинський має намір домагатися свого виправдання в Україні.