Нові генпрокурор, голова СБУ, уряд і меню в їдальні Ради. Перші день і ніч ЗеПарламенту

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Нові генпрокурор, голова СБУ, уряд і меню в їдальні Ради. Перші день і ніч ЗеПарламенту

Палінчак Михайло / УНІАН

Перший робочий день Верховної Ради тривав 16 годин — з десятої ранку до другої ночі. За цей час народні депутати встигли розглянути понад 30 питань порядку денного, включно з важливими кадровими призначеннями. Новим генеральним прокурором Рада призначила Руслана Рябошапку, СБУ очолив Іван Баканов, а премʼєр-міністром став Олексій Гончарук. Депутати встигли проголосувати за створення профільних комітетів, 19 з яких отримала фракція «Слуги народу». Після півночі нардепи почали процедуру скасування депутатської недоторканності, яка може набути чинності вже з 2020 року. theБабель зібрав усе, що встигла ухвалити Рада вдень і вночі.

Перший робочий день народних депутатів, 29 серпня, розпочався рано-вранці. Обранці від «Слуги народу» о восьмій ранку поклали квіти до Стіни памʼяті полеглих за Україну на Михайлівській площі, а після вшанували памʼять Героїв Небесної сотні на Інститутській. Рівно о десятій ранку Андрій Парубій відкрив урочисте засідання Верховної Ради IX скликання. У залі пролунав гімн України, і депутати склали присягу, текст якої за традицією зачитав з трибуни найстарший депутат — 78-річний Юлій Іоффе («Опозиційна платформа — За життя»).

Потім у депутатів була перерва до 13:00, щоб отримати значки та підписати присягу. У кулуарах одразу стався перший скандал — представники апарату відмовилися видавати депутатське посвідчення Сергія Рудику («Слуга народу») на підставі листа керівника секретаріату ЦВК і не дали йому підписати присягу, оскільки перемога Рудика оскаржується в суді. Рудик заявив про свавілля та викликав поліцію.

«Бабель»

Поки новообрані депутати спілкувалися з журналістами в кулуарах і фотографували атрибути — значки, посвідчення та присягу, сайт Ради швидко наповнювався законопроєктами. Президент вніс проєкт закону про імпічмент, антикорупційний суд, скасування недоторканності, відтермінування штрафів для авто на єврореєстрації, про кадрові призначення та багато інших.

Денне засідання розпочалося з виступу Володимира Гройсмана. Він оголосив про складення урядом повноважень і подякував колегам. Слідом за ним з прощальною промовою виступив Андрій Парубій. У цей час під Радою продовжилася акція «Аваков — чорт», яка стартувала напередодні на Банковій. Активісти палили фаєри та закликали не призначати Арсена Авакова міністром внутрішніх справ.

Мария Ульяновская / «Бабель»

Джерело в партії «Слуга народу» розповіло theБабелю, що повторне призначення Арсена Авакова міністром внутрішніх справ обговорювалося на засіданні фракції. Чимало депутатів партії були проти, але їм пояснили, що це «тимчасова і вимушена» міра. Депутатів попросили підтримати призначення Авакова, оскільки був ризик, що голосів не набереться. Про причини, чому Аваков має залишитися на посаді, джерело не розповіло.

Близько 15:30 Рада обрала спікером главу партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова, першим віцеспікером став Руслан Стефанчук ( «Слуга народу»), віцеспікером — Олена Кондратюк («Батьківщина»).

Не обійшлося і без конфузу. Журналісти з ложи преси сфотографували екран телефону Єлізавети Богуцької («Слуга народу»). Вона писала повідомлення адресату «Леночка», у якому стверджувала, що «Авакова залишать на посаді, щоб не допустити перевороту Порошенка, який готує путч на грудень». Фото моментально спровокувало появу десятків фотожаб у соцмережах.

Також «попався» засновник клініки «Борис» Михайло Радуцький («Слуга народу») — він листувався про кандидатів на посаду глави Міністерства охорони здоровʼя з якимось Ігорем Ніксоном. Радуцький з матами написав, що у нього є людина на посаду міністра охорони здоровʼя України на імʼя Зоряна Черненко: «Х*й їм в жопу!!! Моя людина Зоряна Черненко».

Близько середини дня зголоднілі журналісти помітили, що в їдальні Ради оновили меню. Ціни на їжу помітно зросли. «Найбільше замовляють дієтичні страви: відварені овочі, рибу, курку. Але молодь бере різне. І сосиску в тісті, і смажену курку», — розповіла theБабелю адміністратор їдальні.

«Бабель»

Близько шостої вечора Рада почала вибирати новий Кабмін. Премʼєр-міністром став юрист Олексій Гончарук, міністром оборони — колишній голова Проєктного офісу реформ при Міністерстві оборони Андрій Загороднюк, главою МЗС — кадровий дипломат Вадим Пристайко. Главою СБУ призначений колишній перший заступник голови відомства Іван Баканов.

О девʼятій вечора парламентарії проголосували за список профільних комітетів — їхню кількість скоротили з 27 до 23, 19 з них очолили представники «Слуги народу». Комітет з питань правоохоронної діяльності відразу зібрався, щоб підтримати відставку Юрія Луценка з посади генпрокурора. Луценко хотів надати звіт про свою діяльність, проте народні депутати відмовилися його слухати. За те, щоб рекомендувати Раді проєкт постанови про звільнення Луценка, проголосували 22 члени комітету.

Виступаючи в залі під куполом, Луценко подякував усім, хто з ним працював, і розповів про 1,8 млн вироків, що були винесені за час його роботи в ГПУ. Слідом за відставкою Луценка Рада призначила генпрокурором першого заступника голови Офісу президента Руслана Рябошапку, який пообіцяв вирішити кадрові проблеми та викорінити корупцію в ГПУ.

Після півночі депутати почали розглядати скасування недоторканності. Законопроєкт № 7203 був зареєстрований ще пʼятим президентом Петром Порошенком, і Конституційний суд вже підтвердив його відповідність Основному закону. Рада ухвалила його в першому читанні. Законопроєкт пропонує виключити зі ст. 80 Конституції положення про те, що без згоди парламенту народні депутати не можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність. У разі остаточного ухвалення закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Решту часу депутати присвятили тому, що передали на розгляд профільних комітетів понад сто зареєстрованих законопроєктів. До пів на третю ночі обранці голосували за скорочення строку для внесення альтернативних законопроєктів, щоб прискорити розгляд. При цьому співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко написала у Facebook, що це було зовсім не обовʼязково.

До цього моменту в залі залишилися тільки обранці від «Слуги народу». Депутати від «Європейської солідарності», партій «Батьківщина» і ОПзЖ покинули зал засідань.

«Бабель»

Більшістю голосів Рада затвердила календарний план роботи другої сесії парламенту. Робота триватиме з 3 вересня цього року по 24 січня 2020-го. Після чого спікер Дмитро Разумков оголосив засідання закритим, депутати заслухали гімн України і розійшлися до вівторка, 3 вересня.