«Усе буде гіперлуп!» Селфі, вірші та побажання — як прощалися міністри уряду Володимира Гройсмана перед відставкою

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Усе буде гіперлуп!» Селфі, вірші та побажання — як прощалися міністри уряду Володимира Гройсмана перед відставкою

Hennadii Minchenko / Barcroft Media via Getty Images

Двадцять девʼяте серпня для Кабінету міністрів Володимира Гройсмана стало останнім робочим днем. За три з половиною роки Кабмін ухвалив тисячі рішень — підвищував і знижував тарифи на газ, запустив пенсійну та медичну реформи, запровадив обовʼязкові бебі-бокси з іграшками та памперсами і затвердив приватизацію держпідприємств. Міністрів сварили і хвалили, але зміна уряду стала неминучою після перевиборів Верховної Ради. theБабель простежив, як члени Кабміну прощалися в соцмережах перед тим, як остаточно залишити свої кабінети.

Уряд Володимира Гройсмана почав роботу в квітні 2016 року. Тоді Рада визнала роботу Кабміну Арсенія Яценюка незадовільною, і він подав у відставку. Премʼєр-міністром був призначений Гройсман, першим віцепремʼєром — Степан Кубів, а віцепремʼєрами стали Павло Розенко, Вʼячеслав Кириленко, Володимир Кістіон, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Геннадій Зубко.

Кабмін Гройсмана ухвалив понад тисячу постанов і розпоряджень. На вимогу МВФ, уряд на 23,5 відсотка підвищив тарифи на газ для населення, проте в 2019 року зобовʼязав НАК «Нафтогаз» знизити розцінки для населення до 4 905 гривень за тисячу кубометрів. Серед інших резонансних рішень — підвищення пенсійного віку до 65 років, старт медичної реформи, «велика» приватизація держпідприємств. Не критикували Кабмін хіба що за введення бебі-боксів — їх почали видавати породіллям у вересні 2018 року. У кожному боксі — 25 предметів, необхідних у перші місяці після появи дитини.

Зміна уряду стала неминучою після перевиборів у Раду 21 липня, проте офіційно Кабмін Гройсмана склав повноваження лише 29 серпня. Напередодні міністри прощалися в соцмережах.

В. о. міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун опублікувала в Facebook вірш Редьярда Кіплінга «Синові» в перекладі Дмитра Донцова. «Якщо ти вмієш зберегти свою відвагу і не стратити голови, коли всі інші довкола тратять її, тоді князі, боги, щастя і перемога стануть на віки твоїми вірними рабами. — Тоді ти станеш ЛЮДИНОЮ!..» — йдеться у вірші.

Вона також порадила своїм наступникам вивчати стан справ не з медіа чи Facebook, а з нормативних документів і реальних фактів.

У Міністерстві закордонних справ дипломати відзначили завершення каденції масовим селфі. «Українські дипломати — це воїни дипломатичного фронту. Це молода, професійна, амбітна та успішна армія на захист міжнародних інтересів України. Спасибі Павлу Клімкіну за 5 років драйву», — йдеться в повідомленні МЗС у Facebook.

Колишній міністр освіти Лілія Гриневич запостила селфі з новою керівницею міністерства — Ганною Новосад.

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов опублікував фото з телефонами прямого звʼязку з президентом і премʼєром.

А міністра інфраструктури Володимира Омеляна тегнув на фото голова Проєктного офісу при Міністерстві Тарас Бойчук і сказав, що «все буде гіперлуп».

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і Мінекології просто опублікували підсумкові звіти про свою роботу. А міністр юстиції Павло Петренко взагалі промовчав, лише привітав українців з Днем Незалежності 24 серпня.

Двадцять девʼятого серпня Верховна Рада схвалила склад нового уряду. За нових міністрів голосували пакетом. Посади в Кабміні розподілилися так:

Дмитро Кулеба — віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції;

Михайло Федоров — віцепремʼєр-міністр — міністр цифрової трансформації;

Тимофій Милованов — міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства;

Дмитро Дубілет — міністр Кабінету міністрів;

Денис Малюська — міністр юстиції;

Оксана Маркарова — міністр фінансів;

Олексій Оржель — міністр енергетики та захисту навколишнього середовища;

Владислав Криклій — міністр інфраструктури;

Альона Бабак — міністр розвитку громад і територій;

Ганна Новосад — міністр освіти і науки України;

Зоряна Скалецька — міністр охорони здоровʼя України;

Володимир Бородянський — міністр культури, молоді та спорту;

Юлія Соколовська — міністр соціальної політики;

Оксана Коляда — міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб;

Арсен Аваков — міністр внутрішніх справ;

Вадим Пристайко — міністр закордонних справ;

Андрій Загороднюк — міністр оборони.

Очолив Кабінет міністрів юрист Олексій Гончарук.