Актор серіалу Зеленського взяв інтервʼю у Зеленського про перші сто днів роботи президента Зеленського. Що сказав Зеленський — у трьох простих тезах (війна, тарифи, мова)

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Актор серіалу Зеленського взяв інтервʼю у Зеленського про перші сто днів роботи президента Зеленського. Що сказав Зеленський — у трьох простих тезах (війна, тарифи, мова)

Кадр із серіалу «Слуга народу». Ліворуч — Станіслав Боклан у ролі прем'єр-міністра.

YouTube / Слуга народа

Перші підсумки роботи президента Володимира Зеленського українські медіа підбили 27 серпня, коли минули перші сто днів його каденції. Ще у червні речниця президента Юлія Мендель пообіцяла провести за підсумками «ста днів» велику пресконференцію. Однак замість пресконференції для журналістів Володимир Зеленський дав інтервʼю акторові Станіславу Боклану, який грав роль премʼєр-міністра в серіалі «Слуга народу». В інтервʼю, що транслював телеканал «1+1», президент пояснив, чому не їздить (як його альтер его Голобородько) на роботу велосипедом, розповів, як змінилися його стосунки з рідними, і поскаржився на дорожнечу квитків «Кварталу 95». Ми переказуємо три ключові тези з його інтервʼю: про відносини з Володимиром Путіним, завдання уряду зробити тарифи на комунальні послуги менш болючими та про мовне питання.

Володимир Зеленський мав дві телефонні розмови з Володимиром Путіним. Першу — коли Міжнародний трибунал з морського права зобовʼязав Росію повернути Україні моряків і кораблі, захоплені в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Діти і батьки моряків часто приходили до Зеленського і просили зателефонувати президентові Росії, тому він і подзвонив. Розмова тривала пів години. Вони поговорили про обмін і звірили своє бачення ситуації на Донбасі — точки зору виявилися протилежними. Далі Зеленський і Путін домовилися, яким чином і в який термін Росія поверне українських моряків.

Удруге Зеленський зателефонував Путіну після загибелі на фронті чотирьох українських військових і нагадав йому, що вони «домовилися про припинення [конфлікту]». Вони обмінялися інформацією, суть якої Зеленський розкривати не має права. Крім того, Зеленський і Путін домовилися поговорити втретє, цього разу в «нормандському форматі», за присутності західних лідерів — цю зустріч вже запланували.

Володимир Зеленський поставив перед Кабінетом Міністрів завдання — сума, яку українець сплачує за комунальні послуги, не має перевищувати половину його доходу. Уряд повинен або збільшити доходи, або винайти спосіб знизити тарифи — а інакше «будемо прощатися» з урядом. Крім того, уряд працюватиме над тим, щоб банки кредитували бізнес під доступні відсотки, а не під 17—20 відсотків, які «неможливо повернути».

Чи буде переглянутий закон «Про мову»? Це «дуже складне питання», і як би його не вирішили — постраждає рейтинг і президента, і парламенту. Володимир Зеленський переконаний, що парламент має розглянути законопроєкт про права меншин — і в тому, що стосується мови, і в тому, що стосується віри.