Прокуратура Нідерландів просить Україну не видавати бойовика Цемаха Росії, а Кремль шантажує Зеленського Сенцовим. Якою ціною Україні пропонують повернути своїх полонених

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:

У ніч із 29 на 30 серпня новопризначений генпрокурор Руслан Рябошапка зробив репост повідомлення з Facebook-сторінки колишньої помічниці народного депутата Ганни Ісламової. З повідомлення випливало, що Україна і Росія обмінялися полоненими, а українські моряки та політвʼязні летять додому. Через кілька годин цю інформацію підхопили українські ЗМІ, а трохи пізніше в Офісі президента все спростували і заявили, що переговори з Росією тривають. Того ж дня кілька українських журналістів і блогерів написали, що переговорний процес гальмує вимога Росії про видачу їй українця Володимира Цемаха. Цемах — важливий свідок у справі про рейс МН17 Малайзійських авіаліній, який збили з «Бука» 53-ї зенітно-ракетної бригади російських військ ППО. Кореспонденти theБабеля на умовах анонімності поговорили з двома високопосадовими джерелами, які знають подробиці переговорів з Росією, і ознайомилися з текстом листа головного прокурора Нідерландів, який входить до Спільної слідчої групи у справі про рейс МН17. Розповідаємо, як українська сторона веде переговори про видачу Цемаха і про що українських прокурорів просять їхні колеги з Нідерландів.

Позиції сторін: України, Росії та Нідерландів

Український громадянин Володимир Цемах — ключовий свідок у справі про збитий боїнг. З 2014 року він керував Словʼянською бригадою протиповітряної оборони самопроголошеної «ДНР» і командував ППО в Сніжному. У 2015 році в інтервʼю Цемах сам розповів, як його люди збивали українські військові літаки, і про те, як він ховав «Бук», з якого, за даними журналістів-розслідувачів Bellingcat, був збитий боїнг.

Одноклассники / Владимир Цемах

У червні цього року українські спецслужби захопили Цемаха і вивезли його з окупованого Сніжного до Києва. Як розповідає theБабелю джерело, знайоме з підготовкою і реалізацією спецоперації,останньої миті вона опинилася під загрозою зриву: коли «специ» вже везли Цемаха до лінії розмежування, їх зупинили бойовики. Українці представилися працівниками ФСБ, які затримали українського шпигуна, і їх відпустили. Зараз арештований у кінці червня на 60 днів Цемах сидить у вʼязниці СБУ без права внесення застави. Його звинувачують у створенні терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу), але жодних свідчень щодо «Бука», стверджує джерело в слідчих органах, Цемах не дає.

У списках про обмін полоненими прізвища бойовика спочатку не було. Додому в Україну, за різними даними, могли повернутися 24 українські моряки та політвʼязні Олег Сенцов, Володимир Балух, Павло Гриб, Микола Карпюк.

Як пише російське видання The Insider із посиланням на джерела, російські переговорники отримали вказівки щодо Цемаха з Кремля, коли список уже був узгоджений, і поставили умову: без нього обмін не відбудеться, а Сенцова Україна отримає лише в обмін на бойовика.

За інформацією джерел theБабеля, близьких до переговорів, питання Цемаха на початку минулого тижня обговорювали президент Зеленський, тоді ще генпрокурор Юрій Луценко і помічник президента Андрій Єрмак. За інформацією theБабеля, саме Єрмак тепер відповідає за переговори з обміну; Юрій Луценко переконував команду президента, що видача Цемаха Росії розвалить розслідування аварії боїнга. Це у свою чергу дозволить ЄС зняти санкції з РФ, і Україна залишиться сам на сам з Кремлем. У команді Зеленського, стверджують джерела, з аргументами Луценка неохоче погодилися, але пізніше все ж таки внесли Цемаха до списку.

Інформація про те, що українська влада планує видати Цемаха Росії, швидко дійшла до прокуратури Нідерландів, яка розслідує справу про боїнг. Тридцятого серпня 2019 року головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке надіслав листа українським колегам — до Генпрокуратури (текст документа є в розпорядженні theБабеля). У листі він називає Цемаха підозрюваним у справі та наполягає на тому, що «надзвичайно важливо» допитати його силами Спільної слідчої групи — простіше кажучи, прокурор просить не віддавати Цемаха Росії, яка не дозволить слідчим спілкуватися з підозрюваним.

«Бабель»

Юрій Луценко підтвердив theБабелю, що така зустріч із Зеленським у нього була. Єрмак на наші запитання не відповів. Із практики попередніх обмінів відомо, що Офіс президента не розголошує деталей переговорів до їхнього завершення.

Як обмін можуть оформити юридично

Єдиного юридичного механізму для обміну полоненими з Росією немає. Одна з поширених схем — люди, які цікавлять РФ, отримували в Україні судовий вирок, після чого український президент підписував указ про помилування, і колишні увʼязнені прямували до Росії. Але з Цемахом, суд над яким ще навіть не розпочався, такий варіант неможливий. Адвокат Валентин Рибін, який захищає в судах обвинувачених у сепаратизмі, тероризмі та державній зраді, називає два можливих у випадку з Цемахом варіанти. Перший — угода з прокурором про визнання вини. У цьому разі обвинуваченому зараховують час, який він відбув в ізоляторі, і відпускають у пункт збору утримуваних осіб. Звідти він потрапляє на обмін. Другий — зміна запобіжного заходу на особисте зобовʼязання. Клопотання про це подає прокурор чи адвокат. Після того як суд задовольняє клопотання, «списочник» вирушає до пункту збору, і його обмінюють. Ми спробували зʼясувати у Рибіна юридичні підстави для таких дій, але відповідати на будь-які уточнювальні питання до обміну він відмовився.

Ще один нюанс, який ускладнює навіть гіпотетичну видачу бойовика, — він є громадянином України, і за Конституцією видати його третій стороні українська влада не може. Тобто потрапити до РФ Цемах може тільки як вільна людина.

Попри відсутність зрозумілих механізмів видачі Цемаха, Росія продовжує тиснути на українську владу. За словами високопосадового джерела в одному із силових відомств, дезінформацію про нібито обмін запустили за вказівкою Кремля. Першим про це повідомив колишній депутат російської Держдуми Ілля Пономарьов (не підтримав анексію Криму, заочно заарештований Московським судом, з 2014 року живе у США та Україні, отримав українське громадянство). Також новина зʼявилася в Telegram-каналі «Незыгарь», який повʼязують із Кремлем.