В Instagram — бум на фан-акаунти Зеленського. Їх заводить молодь з України, Росії та Білорусі, щоб знайти друзів

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
В Instagram — бум на фан-акаунти Зеленського. Їх заводить молодь з України, Росії та Білорусі, щоб знайти друзів

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У середині серпня в Instagram знайшли колаж, де американська співачка Біллі Айліш обіймає українського президента Володимира Зеленського. В описі фото йшлося, що цією публікацією автори профілю відкривають акаунт фанфіків та авторського фан-арту про уявну пару «кумирів багатьох». Твіт зі скріншотами цього Instagram-акаунта набрав 900 ретвітів і 7,6 тисячі лайків за два тижні. Зараз в акаунта майже вісім тисяч підписників, а відео набирають від двох до 50 тисяч переглядів. theБабель за годину знайшов тридцять схожих фан-сторінок про Володимира Зеленського та його оточення — у них публікують колажі, меми, відеонарізки та історії про всі сфери життя президента і його сімʼї. Автори таких акаунтів — переважно підлітки та молодь до 20 років — називають Зеленського «сонечком», вихваляють імідж першої леді і прославляють президентську сімʼю. Кореспондентка theБабеля Ріта Дудіна дослідила фан-акаунти, присвячені президенту України.

Зеленський і Біллі Айліш

Акаунт, присвячений пейрингу президента і співачки, зʼявився 28 липня. Перше фото стало таким популярним, що деякі українські ЗМІ написали про нього як про сенсацію. Після цього адміністратори видалили пост, а потім виклали його знову — і пояснили, що причиною стало «викладення неправдивих фактів» журналістами.

«Бабель»

Тут публікують відео з добірками «спільних» фотографій Біллі Айліш і Зеленського та розділи фанфіків. У коментарях творців хвалять за ідею, але й критикують — найчастіше тому, що Зеленському 41 рік, а Біллі Айліш лише 17. Аудиторія — переважно підлітки. Обидва автори акаунта спочатку погодилися поговорити із theБабелем, але потім перестали виходити на звʼязок.

Фанат Зеленського з Росії

Сторінка zelenskiy.0fficial, у якої 6,5 тисячі підписників, присвячена переважно новинам і особистому життю Зеленського. Вона зʼявилася 23 квітня, через два дні після перемоги Зеленського на виборах президента України. Кількість лайків варіюється від 150 до 3,5 тисячі. Іноді zelenskiy.0fficial плутають із профілем реального Зеленського, часто пишуть негативні коментарі.

«Бабель»

Сторінку веде 21-річний хлопець з Росії, який попросив не вказувати його імʼя. Він розповів, що виріс на творчості Зеленського і збирається переїхати в Україну, тому і створив фан-сторінку про його життя. Мета акаунта — знайти однодумців.

Фанати Зеленського з Білорусі

Активно піарять Зеленського й в білоруському Instagram. На сторінці vovan_one_love з 11 липня назбиралося 500 підписників. Тут у рази більше оброблених фото та колажів. Ці публікації набирають від пʼятдесяти до 900 переглядів. В описі профілю Зеленського назвали «натхненником», а в коментарях і підписах часто хвалять зовнішність президента.

«Бабель»

Чому підлітки фанатіють від Зеленського? Пояснює дитячий сімейний психолог Оксана Сидун

  • У людини зазвичай є «Я» реальне і «Я» ідеальне. Воно складається з образів різних людей. У підлітковому віці людина помічає, що можна присвоювати риси дорослих. Діти не завжди рахуються з авторитетом батьків і часом наслідують протилежні типажі. Потяг до кумирів не завжди закінчується в підлітковому віці й може тривати довше. Ідеальне «Я» може уособлювати і друг сім'ї, і популярний незнайомець. Ним і став Зеленський — молодий, цікавий, а ще й президент.

Цей акаунт про Зеленського веде Мілана з Білорусі, якій у січні виповниться 14 років. Ідея зʼявилася після розмови з подругою — вона розповіла Мілані, що на українських виборах, найімовірніше, переможе Зеленський, дівчинка захопилася його особистістю і програмами «Кварталу 95».

Ще один білоруський акаунт — teawithpresident — присвячений подружжю Зеленських. З восьмого травня він набрав уже 12 тисяч підписників. Його веде вісімнадцятирічна мешканка Мінська Валерія. В історіях фан-сторінки вона публікує твіти Зеленського, шпалери з Зеленським і політичні новини від Зеленського українською мовою.

«Бабель»

Зеленський і «звичайні люди»

На фан-сторінках президента, де політики мало, підписників набагато більше. Наприклад, 17,5 тисячі людей підписані на сторінку zelenskiyfans, яку наповнюють переважно фотографіями звичайних людей із президентом; 22 тисячі підписників у сторінки zelenskiyfc, де публікують відео з виступів гаранта у «Кварталі». Акаунт zelenskiy.life нагадує сімейний фотоальбом і вже набрав понад 56 тисяч підписників.

«Бабель»

Крім зловживання модними фільтрами на фото родини президента, його самого планують перетворити на персонажа фанфіку — так пишуть в історіях. Проте на повноцінний твір натхнення адмін поки не має.

Фанати першої леді

Один з акаунтів про Олену Зеленську наповнює девʼятнадцятирічна дівчина з Луцька, яка не розкриває свої контакти. Сторінка mrszelenska.daily існує з 14 травня і має 10 тисяч підписників. Тут публікують відео, архівні, ділові та світські фото першої леді. Контент набирає по 150 лайків і дві тисячі переглядів. Зеленську в коментарях часто називають «красунею» і «королевою». В історіях акаунта можна подивитися, наприклад, інтервʼю Зеленської, новини, експресивні висловлювання її чоловіка у Facebook чи поставити авторці профілю питання.

«Бабель»

Вона каже, що була фанаткою «Кварталу 95», і після перегляду кількох передач їй запамʼяталася Олена Зеленська. Дівчині сподобався образ сімʼї Зеленських, і це підштовхнуло її підтримувати Зеленського на виборах. Пізніше вона виявила, що ніша профілів з інтервʼю та фотографіями першої леді в Instagram порожня. У розділі питань дівчина розповідає, що десятки людей надсилають їй в особисті повідомлення подяки.