Олександра Ройтбурда звільнили з посади директора Одеського художнього музею. Ось що він встиг зробити за півтора року

Автори:
Юліана Скібіцька, Ріта Дудіна
Дата:
Олександра Ройтбурда звільнили з посади директора Одеського художнього музею. Ось що він встиг зробити за півтора року

Марків Михайло / POOL / УНІАН

Одеська облрада звільнила Олександра Ройтбурда — директора Одеського художнього музею (ОХМ). Це не перша спроба місцевих депутатів зняти художника з посади — у червні 2019 року це питання внесли до порядку денного, але за нього не проголосували. У лютому 2018 року Ройтбурд переміг у конкурсі на посаду голови ОХМ, але одеські депутати відмовилися його затвердити. Серед аргументів називали «ненависть до Одеси» і те, що Ройтбурд «малює полотна фекаліями». У ситуацію втрутився голова Одеської ОДА Максим Степанов, який і підписав призначення Ройтбурда. Це питання не повинно вирішуватися одеськими депутатами — глава облради зобовʼязаний був затвердити Ройтбурда на посаді за результатами конкурсу (theБабель розбирав цю юридичну колізію у великому репортажі про ОХМ). Ройтбурд має намір судитися з облрадою через своє звільнення і розраховує виграти — якщо не в першій, то в другій інстанції. theБабель розповідає, що встиг зробити Ройтбурд на своїй посаді.

Музей заробив мільйони гривень на квитках і залучив мільйони гривень меценатських внесків

Основний прибуток музею — це продаж квитків, сувенірів та екскурсій, а також ґранти та благодійні внески. У 2018 році музей заробив 1,8 мільйона гривень — удвічі більше, ніж у 2017 році; за перші півроку 2019 — 1,1 мільйона гривень. Зросли меценатські внески: за 2018 зібрали 1,2 мільйона гривень, за першу половину цього року — 1,4 мільйона гривень. Також музей виграв сім грантів на 2,04 мільйона гривень.

Музей відремонтував зали, придбав нові експонати та відреставрував старі

У колекції музею зʼявилися нові експонати, на закупівлю яких витратили шість мільйонів гривень. Відновили Серебряківську залу, де тік дах десять років, оновили залу ікон, відреставрували кілька картин за кошти меценатів. У музеї запровадили дитячу музейну програму. Зʼявився безкоштовний день, у який приходить у середньому тисяча відвідувачів.

У музеї облаштували фондосховища та реставраційну залу. У музею зʼявився новий сайт, а відвідуваність сторінок у соцмережах зросла в кілька разів.

Музей організував публічні лекції, конференцію музейних працівників і курси англійської мови для співробітників

У музеї при Ройтбурді частіше виступали митці і письменники — Сергій Жадан, Дмитро Биков, артменеджер Марат Гельман і перекладач Борис Херсонський. Ройтбурд організовував виставки заборонених у 1930-х роках українських художників, а також персональну виставку сучасної української художниці Влади Ралко, чиї картини вважаються провокаційними.