За день до терактів 9/11 у Нью-Йорку: Трамп зустрічається з Меланією, Лукашенко йде на другий термін, Зеленський грає в КВК. Що відбувалося 10 вересня 2001 року

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
За день до терактів 9/11 у Нью-Йорку: Трамп зустрічається з Меланією, Лукашенко йде на другий термін, Зеленський грає в КВК. Що відбувалося 10 вересня 2001 року

Захід сонця над вежами-близнюками Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, 1 вересня 2001 року.

Jamie Squire / Getty Images

Уранці 11 вересня 2001 року два з чотирьох пасажирських літаків, захоплених членами «Аль-Каїди», врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, один — у будівлю Пентагону, ще один упав у штаті Пенсильванія. Ця атака стала найбільшою в історії за кількістю жертв — загинули майже три тисячі людей. За день до цього глобальна війна з тероризмом ще не стоїть на порядку денному. Американський президент Буш більше зосереджений на внутрішніх реформах і провадить обережну зовнішню «політику невтручання». Погіршуються взаємини між США і Китаєм. В аеропортах ще немає сканерів і металодетекторів, а в кабінах пілотів — броньованих дверей. У ЗМІ обговорюють перемогу Олександра Лукашенка на виборах у Білорусі, ялтинський саміт «Україна — ЄС» та загострення на Близькому Сході. Путін ще не став авторитарним правителем, Трамп збирався побудувати найвищий у світі хмарочос, а Борис Джонсон уперше потрапив до британського парламенту. «Бабель» згадує, що відбувалося у світі за день до теракту в Нью-Йорку.

У США. Байден критикує Буша, Блумберг іде в мери Нью-Йорка, Трамп хоче побудувати найвищий хмарочос

На початку 2001 року на посаду президента США вступив республіканець Джордж Буш — молодший, який змінив демократа Білла Клінтона. На міжнародній арені Буш обіцяє скромну, обережну та спокійну зовнішню політику. Він більше зосереджується на внутрішніх реформах — намагається заборонити аборти й одностатеві шлюби, а також скоротити податки. У нього багато критиків, один із них — сенатор Джозеф Байден, який 10 вересня називає план протиракетної оборони Буша «дурницею з військового, дипломатичного та економічного погляду».

Президент США Джордж Буш — молодший у відпустці на своєму ранчо в Техасі, 25 серпня 2001 року.

Rick Wilking / Getty Images

Трамп брав участь у президентських праймеріз 2000 року від Партії реформ, але потім знявся з президентської гонки й зосередився на будівельному бізнесі. 11 вересня 2001-го він збирався презентувати проєкт 125-поверхового хмарочоса у Чикаго, який мав стати найвищою будівлею у світі. Зрештою, його так і не побудували. Уночі 10 вересня Трамп був на показі мод дизайнера Марка Джейкобса разом із фотомоделлю Меланією Кнавс, з якою вони одружаться в 2005 році.

Дональд Трамп і його подруга Меланія Кнавс у Нью-Йорку, серпень 2001 року.

KMazur / WireImage

У Нью-Йорку готуються до виборів мера. Увечері 10 вересня відбулись теледебати між двома кандидатами — досвідченим політиком Германом Баділло і медіамагнатом Майклом Блумбергом, який уперше пішов у політику. У листопаді Блумберг виграє вибори завдяки підтримці тодішнього мера Рудольфа Джуліані. А сам Джуліані прославиться після терактів 11 вересня, коли зможе оперативно організувати рятувальні роботи й запобігти паніці серед городян. Сьогодні Джуліані — адвокат Трампа та один із його найближчих радників.

Кандидат у мери Майкл Блумберг на ЛГБТ-параді в Нью-Йорку, 24 червня 2001 року.

Diane L. Cohen / Getty Iamges

Попзірка Майкл Джексон у ніч на 10 вересня 2001 року відзначав у Нью-Йорку 30-річчя своєї сольної карʼєри. Він улаштував пʼятигодинний концерт, а потім на вечірці в ресторані знепритомнів від перевтоми.

Майкл Джексон виступає зі своїми братами на сцені Madison Square Garden у Нью-Йорку, 10 вересня 2001 року.

Dave Hogan / Getty Images

В американських аеропортах ще немає сканерів та металодетекторів. Служба безпеки перевіряє лише близько пʼяти відсотків багажу й більше побоюється не вибухівки чи зброї, а епідемії ящура, яка поширилася у Великій Британії.

Як змінилися правила авіаційної безпеки після терактів 11 вересня:

  • у кабінах пілотів почали встановлювати куленепробивні двері, їх заборонено відчиняти під час польоту;

  • на деяких авіалайнерах установили камери, за допомогою яких пілоти стежать за ситуацією в салоні;

  • в аеропортах з'явилися металошукачі та сканери;

  • пасажирів у взутті на товстій підошві чи підборах можуть зобов'язати роззутися;

  • увесь багаж сканують на наявність вибухівки, зброї, колючих та ріжучих предметів, також до списку заборонених потрапили канцелярські ножі;

  • до салону можна проносити обмежений обсяг рідини.

Працівники поліції оглядають багаж пасажирів з Лондона в аеропорту Даллеса під Вашингтоном та дезінфікують їхнє взуття й одяг, березень 2001 року.

Alex Wong / Hulton Archive

В Україні. Стартує саміт «Україна — ЄС», запровадили новий Кримінальний кодекс, Рада готується до виборів

У Ялті 10 вересня 2001 року президент Леонід Кучма зустрічає делегацію Євросоюзу, яка приїхала на саміт «Україна — ЄС». В офіційному порядку денному — подальша євроінтеграція України. Але в Європі незадоволені силовим розгоном акції «Україна без Кучми» і відставкою Кабміну Віктора Ющенка. Західні ЗМІ пишуть про те, що ЄС збирається натиснути на Кучму, але його прессекретар це спростовує. В МВФ заявили, що планують відновити фінансування України й виділити їй близько 370 мільйонів доларів.

Президент України Леонід Кучма (ліворуч) розмовляє з генеральним секретарем Ради Євросоюзу Хав'єром Соланою (праворуч) і президентом Єврокомісії Романо Проді (у центрі) в перерві засідання учасників саміту «Україна — ЄС» у Ялті, 10 вересня 2001 року.

Соловйов Валерій / УНІАН

У Києві 10 вересня представники ПАРЄ заявляють, що продовжать моніторити проблему свободи слова в Україні. Цього ж дня на пресконференції тодішній генпрокурор Михайло Потебенько нагадує, що набув чинності новий Кримінальний кодекс. У ньому зʼявилася стаття про те, що журналісти не можуть отримувати дані досудового розслідування, оскільки «деякі ЗМІ перекручують факти, що шкодить інтересам слідства та окремим громадянам». Потебенько обіцяє притягати депутатів до кримінальної відповідальності. Але цього ж дня стало відомо, що він відкликав з Ради подання на арешт експремʼєра, народного депутата Павла Лазаренка, якого тоді судили у США за звинуваченням у відмиванні грошей.

Співголова Партії регіонального відродження «Трудова солідарність України» (майбутня Партія регіонів) Петро Порошенко на об'єднавчому з'їзді партії в Києві, 18 листопада 2000 року.

Гавриш Дмитро / УНІАН

Верховна Рада готується до парламентських виборів 2002 року й намагається змінити пропорцію обрання депутатів за партійними списками і мажоритарними округами з «50 на 50» на «75 на 25». Перший віцеспікер Ради й лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук 10 вересня заявив, що не зміг переконати Кучму підписати новий закон, тому підтримає збереження наявної пропорції. Лідер депутатської групи «Солідарність» і на той час ще заступник голови Партії регіонів Петро Порошенко 10 вересня підтвердив, що веде переговори про вступ до опозиційного Кучмі блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка.

Губернатор Донецької області Віктор Янукович підписує послання нащадкам, капсулу з яким заклали у фундамент пам'ятника-копії «Царя-пушки» в Донецьку, червень 2001 року.

Лобанов Олександр / УНІАН

У цей час Віктор Янукович ще очолює Донецьку область. А команда нинішнього президента Володимира Зеленського «95-й квартал» у 2001-му перемогла в Українській лізі КВК і пройшла до Вищої.

Капітан команди КВК «95-й квартал» Володимир Зеленський під час виступу, 2001 рік.

YouTube / Официальный канал КВН

У світі. Лукашенко переміг на виборах, на Лондонській біржі обвалилися індекси, США ворогують із Китаєм

У ніч на 10 вересня 2001 року ЦВК Білорусі оголосила перші результати президентських виборів. За їхніми підсумками Олександр Лукашенко набрав 75,62%, а кандидат від опозиції Володимир Гончарик — 15,39% голосів. Лукашенка обрали на другий термін. Опозиція заявила про масові фальсифікації й вимагала визнати вибори недійсними. Спостерігачі від ОБСЄ, характеризуючи передвиборчу кампанію, сказали, що «не стали б використовувати слова «вільні» та «чесні».

Володимир Путін (праворуч) та Олександр Лукашенко (ліворуч) дивляться балет у Большому театрі під час Днів культури Білорусі в Росії, 15 січня 2001 року.

Sergei Velichkin; Vladimir Rodionov / ITAR-TASS via Getty Images

Одним із перших, хто привітав Лукашенка «з переконливою перемогою» на виборах, став російський президент Володимир Путін. У цей час у Росії тривають масштабна податкова, земельна та адміністративна реформа під керівництвом премʼєра Михайла Касьянова, ще не скасовані вибори мерів та губернаторів. Проте вже починається переділ медіаринку. Десятого вересня ліквідували холдинг «Медіа-Мост» Володимира Гусинського, куди входили «НТВ», «ТНТ», радіостанція «Эхо Москви». Усе це перейшло до «Газпром-Медіа».

Уранці 10 вересня 2001 року в Чечні вбили племінника глави адміністрації республіки Ахмата Кадирова. Відтоді як Кадиров обійняв свою посаду, були вбиті вже семеро його родичів. Цього ж дня з чеченського полону звільнили пʼятьох російських солдатів. У заручниках залишилися ще 300 військових.

Протягом 10 вересня на Лондонській фондовій біржі стався рекордний з 1998-го обвал індексів. Слідом обвалилися ринки Європи та Азії. Падіння вдалося зупинити завдяки стабільності індексу США. У цей час редактор головного тижневика британської консервативної партії The Spectator Борис Джонсон уперше потрапив до британського парламенту, ставши депутатом палати громад.

Борис Джонсон у редакції тижневика британської консервативної партії The Spectator, 2000 рік.

Neville Elder / Corbis via Getty Images

Напередодні терактів 11 вересня 2001 року Вашингтон і Пекін були на межі відкритої конфронтації. Про це свідчили зіткнення літаків над Південно-Китайським морем, угода про постачання американської зброї Тайваню, жорстка візова політика США щодо Китаю. На думку деяких американських політологів, до терактів увага адміністрації Буша «була зосереджена на Китаї як на наступному ворогові». Але після подій 11 вересня США зосередилися на операції проти «Аль-Каїди» в усьому світі. І це дало Китаю час на розвиток, насамперед економіки.

На Близькому Сході. Ізраїль воює з Палестиною, таліби в Афганістані прихистили «Аль-Каїду»

Загострюється конфлікт між Ізраїлем і Палестиною. Напередодні, 9 вересня, палестинці-смертники влаштували серію терактів, внаслідок яких загинули пʼятеро людей і понад 90 дістали поранення. У відповідь ізраїльський уряд 10 вересня відмовився від переговорів з лідером Палестини Ясіром Арафатом і схвалив «удари відплати» по палестинських територіях.

Ізраїльський автобус та автомобілі після вибуху палестинського терориста-смертника, 9 вересня 2001 року.

Getty Images News

В Афганістані триває громадянська війна між талібами і Північним альянсом. Світові ЗМІ 10 вересня зʼясовують, чи вижив лідер альянсу Ахмад Шах Масуд після замаху напередодні.

Люди з підрозділу Ахмада Шаха Масуда в Афганістані, серпень 2001 року.

Jason Florio / CORBIS / Corbis via Getty Images

Таліби надали притулок терористичній організації «Аль-Каїда» і її лідеру Усамі бін Ладену. Після терактів у Нью-Йорку саме в Афганістані розпочалася перша операція глобальної війни проти тероризму міжнародної коаліції, яку очолили США.