Трамп звільнив радника з нацбезпеки Джона Болтона, який закликав бомбити Іран. Тепер його можуть замінити прихильником переговорів

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Трамп звільнив радника з нацбезпеки Джона Болтона, який закликав бомбити Іран. Тепер його можуть замінити прихильником переговорів

Chip Somodevilla / Getty Images

Президент США Дональд Трамп 10 вересня звільнив свого радника з національної безпеки Джона Болтона. Він був уже третім, хто обіймав цю посаду за Трампа. Болтон працював з квітня 2018 року, був прихильником жорсткої зовнішньої політики й надавав перевагу війні замість переговорів: він переконав президента розірвати кілька міжнародних договорів і вийти з Ради ООН із прав людини. Проте вони розходилися з Трампом щодо взаємин із Північною Кореєю, Іраном, Росією та Афганістаном. Через свою непохитність Болтон посварився з багатьма чиновниками Білого дому, і насамперед із держсекретарем Майклом Помпео. theБабель розповідає про найяскравіші суперечки Трампа й Болтона, останню краплю для звільнення та про те, хто може стати новим радником.

Відставка Джона Болтона з посади радника президента США з питань національної безпеки саме у вівторок, 10 вересня, хоча й не стала несподіванкою, але застала зненацька багатьох у Білому домі. Ще вранці Болтон провів нараду керівників національної безпеки. По обіді він мав виступати на брифінгу разом із держсекретарем Майклом Помпео. Але за хвилину до півдня Дональд Трамп написав у Twitter: «Я поінформував Джона Болтона минулої ночі, що Білий дім більше не потребує його послуг». Зрештою брифінг відбувся без нього, а Помпео сказав журналістам, що в нього з Болтоном «багато разів були суперечки з приводу того, як ми маємо діяти».

Болтон став радником із нацбезпеки 9 квітня 2018 року. Він відомий як прихильник жорсткої безкомпромісної зовнішньої політики, і воліє вести переговори з позиції сили аж до військових дій, за що й отримав прізвисько «Яструб». У цьому він був протилежністю Трампа. Але тоді в адміністрації Білого дому говорили, що «президентові потрібні люди з різними поглядами».

Уже через пʼять днів після приходу Болтона США разом із Францією та Великою Британією завдали серію військових ударів Сирії. За 17 місяців перебування на посаді Болтон сприяв розриву ядерної угоди з Іраном і припиненню ракетного договору з Росією, а також виходу США з Ради ООН із прав людини. Наприкінці серпня він приїжджав до Києва. За інформацією The Wall Street Journal, Болтон намагався перешкодити продажу українського заводу «Мотор Січ» китайській компанії.

Спочатку Трамп жартував: «Будь на те воля Болтона, ми б зараз вели чотири війни». Проте їхні розбіжності посилювалися все більше. Непоступливий Болтон посварився з багатьма ключовими членами зовнішньополітичної команди Білого дому — з держсекретарем Помпео і з виконувачем обовʼязків керівника штабу Міком Малвані. У нього був конфлікт навіть із Меланією Трамп.

Різниця в поглядах Болтона і Трампа яскраво виявилася в діалозі з Північною Кореєю. Болтон був за силове вирішення, а Трамп — за переговори. Інша суперечка була через Росію. Трамп запропонував повернути РФ до групи G7, Болтон був проти. У взаєминах з Іраном Трамп не збирався заходити далі ніж розрив ядерної угоди й навіть запланував зустріч із іранським президентом Хасаном Рухані. Натомість Болтон пропонував бомбити Іран. Також Трампа розчарувала невдала спроба Болтона змістити венесуельського президента Ніколаса Мадуро.

Останньою краплею стала спроба Трампа укласти угоду з талібами, яка б поклала початок виведенню американських військ із Афганістану. Для цього Трамп хотів запросити талібів у свою резиденцію в Кемп-Девіді, а Болтона усунути з цих переговорів. За інформацією The Time, у понеділок, 9 вересня, Трамп і Болтон жорстко посперечалися через це. У результаті вони не змогли навіть дійти згоди, як саме Болтон піде у відставку. Трамп написав, що він звільнив Болтона, а той заявив, що сам запропонував піти.

За три роки президентства Трамп змінив уже трьох радників із нацбезпеки. Першим був Майкл Флінн, який пробув на посаді рекордно короткий термін — 24 дні, тому що збрехав ФБР про свої контакти з російським послом. Його наступник, Герберт МакМастер, протримався на посаді з лютого 2017 до квітня 2018 року, тому що так і не зміг налагодити контакт із президентом.

Трамп обіцяє призначити нового радника наступного тижня. Поки ж ці обовʼязки виконує заступник Болтона Чарльз Куперман. Як пише The New York Times, окрім Купермана, на цю посаду можуть претендувати: головний перемовник США з Північною Кореєю Стівен Бігун; спецпредставник щодо Ірану та старший радник держсекретаря Помпео Браян Гукс; відставний полковник Дуглас МакГрегор, який виступив проти бомбардувань Ірану; посол США у Німеччині Річард Гренелл, який наслідує дипломатичний стиль Трампа; звільнений минулого року Герберт МакМастер або його колишній радник Рік Водделл.

Багато політиків та журналістів задоволені відставкою Болтона й називають її «рідкісним позитивним моментом президентства Трампа». Прихильники Болтона вважають, що він урівноважував непередбачуваного Трампа, а його звільнення — ознака хаосу в зовнішній політиці президента.