Арсен Аваков учетверте очолив МВС — з певними умовами. Ось ці умови

Автори:
Марія Жартовська, Марія Ульяновська
Дата:
Арсен Аваков учетверте очолив МВС — з певними умовами. Ось ці умови

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Арсен Аваков обіймає посаду очільника МВС з лютого 2014 року і за пʼять років пройшов через кілька гучних скандалів. Його критикували за провал програми переатестації, за відсутність результатів у розслідуванні вбивств журналіста Павла Шеремета й активістки Катерини Гандзюк. Разом з цим він увійшов до складу нового уряду — але з певними умовами. Щоб дізнатися ці умови, кореспонденти theБабеля поговорили з девʼятьма людьми: самим главою МВС і його радником Антоном Геращенком, головою Офісу президента Андрієм Богданом, головою фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією і нардепом Микитою Потураєвим, головою профільного комітету Денисом Монастирським, бізнесменом Ігорем Коломойським і, за умови анонімності, зі ще двома «слугами народу». Арсен Аваков зобовʼязаний погоджувати з премʼєр-міністром призначення заступників, він повинен ліквідувати департамент, який займається економічною безпекою, реформувати Національну поліцію (насамперед — кримінальний блок) і перепідпорядкувати Національну гвардію президенту.

Чотирнадцятого вересня премʼєр-міністр Олексій Гончарук на форумі YES відповів на три запитання молодих лідерів. Одне з них було про те, що його лякає («Мій кабінет», — відповів Гончарук); два — про те, чому глава МВС Арсен Аваков зберіг свою посаду. «На перехідний період не найгірший варіант — залишити міністра, який відповідає за сферу безпеки. ...Ця сфера та сфера фінансів — найуразливіші», — пояснив премʼєр.

Рішення залишити Авакова в уряді фракції «Слуги народу» далося непросто. Керівники фракції розповідають, що, крім посади глави МВС, Авакову на вибір пропонували посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони або віцепремʼєр-міністра. Замінити його, у цьому випадку, мав нинішній голова Національної поліції Сергій Князєв. Але Аваков вирішив, що краще залишитися на своєму місці, і президент Володимир Зеленський переконав своїх соратників, що гідної заміни міністру немає. А голова ОП Андрій Богдан у розмові з кореспондентом theБабеля натякнув, що з Арсеном Аваковим домовилися під час президентських виборів: «[Він] не допустив фальсифікацій. У нас є за і проти, є громадська думка, але ми завжди додержуємо свого слова».

Під час виборів Аваков публічно допомагав команді Зеленського та реагував на скарги «ЗеКоманди» щодо прослуховування і стеження . За інформацією theБабеля, міністр також зустрічався з бізнесменом Вадимом Столаром, якого називали «архітектором передвиборчих сіток» Петра Порошенка в Києві й Одесі. За словами джерела з оточення Авакова, після зустрічі міністра зі Столаром розвиток «сіток» припинився.

Один з керівників фракції СН каже, що Аваков зберіг посаду, прийнявши кілька умов влади. Одна з них — погодження заступників із президентом і його командою. «Своїх заступників Аваков має погоджувати з премʼєр-міністром, тому що Кабмін погоджує заступників, а Кабмін — це наша команда», — пояснює Богдан.

Одного з заступників Авакова Кабмін звільнив — Вадима Трояна. За попередньої влади Аваков відстояв Трояна перед президентом, коли в будинку у того Генпрокуратура проводила обшуки. Аваков також прийняв відставку трьох заступників Нацполіції.

Ще один удар по Авакову — президентський законопроєкт про перепідпорядкування Нацгвардії. Передбачається, що вона вийде зі структури МВС і стане окремим відомством, підзвітним тільки президенту. «Якщо президент відповідає за Збройні сили, то логічно, що до нього переходить і Нацгвардія. Є ідея перепідпорядкувати ще центральний орган виконавчої влади (ЦОВВ) прикордонної служби та ЦОВВ Державної служби України з надзвичайних ситуацій», — розповідає один з нардепів від СН.

Але поки це тільки плани — документ вирішили відкласти та доопрацювати. Богдан вважає, що у країні має бути баланс: частину Нацгвардії — підрозділи, які воюють на фронті, — треба віддати Міноборони; конвойні та судові служби повинні залишитися в МВС, а підрозділи, які забезпечують порядок, слід підпорядкувати президенту. Богдан каже, що зараз над цією новою формулою працюють.

Національну поліцію вже позбавили Управління з боротьби з економічною злочинністю (УБЕЗ). Гончарук пояснив, що МВС більше не стикатиметься з бізнесом, а ліквідований департамент перетворять на Національне бюро фінансової безпеки та підпорядкують Мінфіну.

Нардеп від «Слуги народу» і керівник комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський розповідає, що далі Авакова попросять продовжити реформу МВС і поліції. Насамперед йдеться про реформу кримінального блоку поліції та визначення статусу слідчих — хто і на яких підставах може претендувати на цю посаду. Кілька депутатів СН розповідають, що Аваков працюватиме за чітким KPI, і його роботу, за словами нардепа від СН Микити Потураєва, оцінять у грудні.

«Аваков зіграв позитивну роль у долі нової команди. Йому видали проїзний у «Слузі народу», у СВ-вагон. У нього є нова команда, є можливість вписатися, а є можливість не вписатися», — коментує перспективи Авакова у владі його друг бізнесмен Ігор Коломойський.

Співрозмовник з найближчого оточення Авакова розповідає, що той взагалі міг би піти під оплески, тому що він чесно провів вибори та реформу поліції. Але він залишився у кріслі, яке насправді є електричним стільцем. Аваков ставить питання щодо законопроєкту про Нацгвардію і не погоджував з командою президента кандидатуру Антона Геращенка на посаду заступника міністра.

Сам Аваков про своє майбутнє і нинішні плани влади щодо МВС нічого говорити не хоче та обмежився однією фразою: «У цього президента моя заява про відставку буде завжди на столі».