Ексголова НБУ Валерія Гонтарева та бізнесмен Ігор Коломойський третій рік конфліктують через ПриватБанк. Гонтарева скаржиться на погрози, Коломойський віджартовується — коротка хронологія подій

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Ексголова НБУ Валерія Гонтарева та бізнесмен Ігор Коломойський третій рік конфліктують через ПриватБанк. Гонтарева скаржиться на погрози, Коломойський віджартовується — коротка хронологія подій

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Уранці 17 вересня Валерія Гонтарева повідомила, що її будинок під Києвом підпалили. Це вже третій інцидент з колишньою очільницею Національного банку за неповний місяць: 26 серпня вона травмувала ногу, коли її збила машина в Лондоні, а 5 вересня в Києві спалили авто її невістки. Валерія Гонтарева назвала те, що відбувається, «терором і беззаконням». Раніше вона заявляла, що до нападів на неї може бути причетний бізнесмен Ігор Коломойський. Конфлікт між Коломойським і Гонтаревою почався давно — бізнесмен вважає колишню главу НБУ головним ідеологом націоналізації ПриватБанку, який раніше належав йому, і каже, що її треба судити в Україні. Ось як розгорталися події.

Валерія Гонтарева очолювала Національний банк України з 2014 до 2018 року. У перші два роки після Революції гідності українська банківська система переживала кризу — гривня суттєво подешевшала (у 2015 році курс доходив до 40 гривень за долар), інфляція становила 30 відсотків на рік. Через обвал економіки постраждали кредитні портфелі банків — і Гонтарева, коли прийшла на свою посаду в червні 2014 року, заявила, що банківську систему необхідно очистити. За два роки НБУ вивів з ринку 55 банків. Наступним кроком стала націоналізація ПриватБанку в 2016 році.

Наприкінці 2017 року вже націоналізований ПриватБанк отримав аудиторський звіт (forensic audit) агентства Kroll. У ньому йшлося, що в 2014 році Коломойський і Боголюбов вивели з банку пʼять із половиною мільярдів доларів за допомогою «шахрайської схеми». Банк подав на колишніх власників позов до Лондонського суду. У грудні суд вирішив, що банк має розумні підстави для позову, і розпорядився заморозити активи Коломойського та Боголюбова.

У лютому та березні 2018 року Коломойський і Боголюбов оскаржили це рішення. Новий суддя вирішив, що на них не поширюється юрисдикція Лондонського суду, а тому рішення про замороження активів потрібно скасувати. Зараз справа перебуває на апеляції.

У 2017 році Ігор Коломойський подав кілька позовів до НБУ, Кабінету міністрів і Міністерства фінансів, у яких він оскаржував різні етапи націоналізації ПриватБанку. В інтервʼю бізнесмен казав, що не хоче повертати банк, але готовий прийняти від держави два мільярди доларів компенсації за те, що «його пограбували». В НБУ відповідають, що Коломойський і Боголюбов не виконали свої зобовʼязання стосовно докапіталізації ПриватБанку. Крім того, банк мав реструктуризувати портфель кредитів, які він видавав повʼязаним з акціонерами компаніям. У квітні цього року суд задовольнив один із позовів Коломойського, НБУ подав апеляцію.

У жовтні 2018 року Валерія Гонтарева поїхала до Лондона. В інтервʼю «Новому времени» вона розповіла, що працює в Інституті міжнародних відносин Лондонської школи економіки. У тому ж інтервʼю вона говорила, що два з половиною роки «активно працювала» з Коломойським — з питання націоналізації ПриватБанку. У квітні 2019 року (під час президентської кампанії) Коломойський розповів в інтервʼю, що Гонтарева «обдурила Порошенка», пообіцявши йому контроль над телеканалом «1 + 1». «Гонтарева і [перший заступник глави НБУ Катерина] Рожкова доповіли йому [Порошенку], що в заставах ПриватБанку є акції «1 + 1 Продакшн». Але «1 + 1 Продакшн» — це не компанія, на якій ліцензія, [вона] просто виробляє контент. Його [Порошенка] неправильно інформували».

Через тиждень вийшло відвітне інтервʼю Гонтаревої, де вона назвала заяви Коломойського брехнею і додала, що його люди стежать за нею в Лондоні. Генеральна прокуратура України кілька разів викликала Гонтареву на допит, однак вона заявила, що не приїде в Україну, тому що побоюється переслідувань, але готова свідчити в Лондоні. Коломойський відповів, що якщо Гонтарева не приїде сама, «ми її привеземо у приватному порядку».

Тридцятого серпня Валерія Гонтарева повідомила, що її збив автомобіль у центрі Лондона. «Зараз поліція проводить розслідування — це нещасний випадок чи погрози почали реалізовуватися», — заявила вона, додавши, що отримала серйозні травми та перебуває в лікарні. Пізніше лондонська поліція повідомила theБабелю, що це був нещасний випадок, а Коломойський у відповідь на звинувачення заявив, що «обіцяв вислати літак, а не авто». Пʼятого вересня Гонтарева розповіла, що в Києві спалили машину її невістки, яку теж звуть Валерія Гонтарева.

Уранці 17 вересня будинок Валерії Гонтаревої під Києвом спалили невідомі. Ексглава Нацбанку сказала, що у двір кинули пляшку із запальною сумішшю, будинок повністю згорів. «Це вже повне і остаточне беззаконня! Я не знаю, куди мені звертатися, терор продовжується!» — написала вона theБабелю. У поліції повідомили, що знайшли біля згорілого будинку світлошумову шашку. Офіс президента назвав підпал «брутальним злочином». Коломойський натякнув, що за підпалом може стояти сама Гонтарева: «Тепер, найімовірніше, її не видадуть [Україні за можливим запитом ГПУ]. Тому думайте самі».