Міністр охорони здоровʼя запускає Офіс пацієнта. Що це і як він працюватиме?

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
Міністр охорони здоровʼя запускає Офіс пацієнта.  Що це і як він працюватиме?

DigitalVision Vectors, «Бабель»

Шістнадцятого вересня міністр охорони здоровʼя Зоряна Скалецька розповіла, що запускає Офіс пацієнта — нову структуру, що працюватиме як гаряча лінія для прийому скарг, але ефективніше і не лише у телефонному режимі. Очолить його сама Скалецька. Радник міністра Дмитро Раімов розповів theБабелю, як саме працюватиме Офіс і чим він відрізняється від вже існуючих структур.

Що робитиме Офіс пацієнта?

Він має стежити за тим, щоб права пацієнтів дотримувалися. Наприклад, в Офіс можна буде поскаржитися на неякісне медобслуговування, корупцію та хамство лікарів. Каналів звʼязку буде кілька: телефон, месенджери або особиста зустріч у МОЗ. Скарги та пропозиції розподілятимуть по фахівцях, деякі одразу розглядатиме сама Скалецька.

Що відбувається зараз?

Зараз скаргу можна подати на гарячу лінію або написати листа. Але в МОЗ впевнені, що ця система працює неефективно: на листи чиновники реагують рідко, а на гарячу лінію складно додзвонитися. Вона залишиться як частина нового Офісу.

Як Офіс пацієнта вирішуватиме мої проблеми?

Якщо пацієнт розповість, що лікар поводиться неетично, у лікарні брудно чи немає ліків, Офіс порадить міністру направити туди перевірку. А якщо пацієнт постраждає від лікарської помилки чи побачить, що лікар бере хабар, то юристи Офісу допоможуть скласти заяву в поліцію. Такі випадки міністр контролюватиме особисто. В Офісі пацієнта буде секретаріат, чия функція — рекомендувати міністру рішення. Якщо проблему пацієнта так і не вирішать, тоді перевірятимуть співробітників Офісу.

Як я дізнаюся, що мою проблему вирішують?

Алгоритм зворотного звʼязку поки розробляють. Повідомляти пацієнтів будуть змістовно, а видавати їм відписки заборонять.

Коли запуститься Офіс і скільки на нього витратить держава?

Офіс обіцяють представити до кінця вересня. Окремий бюджет на нього не виділятимуть — у будівлі МОЗ є вільне приміщення. Для запуску потрібно лише управлінське рішення Скалецької.