Учені три роки шукали докази того, що червоне мʼясо призводить до раку і хвороб серця, але не знайшли. Тепер їх цькують колеги

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Серед учених, дієтологів та інших спеціалістів у галузі харчування розгорілася дискусія про те, чи справді червоне мʼясо шкідливе для здоровʼя. Йдеться про нове дослідження фахівців із семи країн. Вони три роки вивчали різні статті про шкоду червоного мʼяса та його вплив на хвороби серця, рак та інші захворювання. Автори не знайшли переконливих доказів звʼязку з хворобами і смертями, оскільки більшість досліджень у галузі харчування часто не відповідають науковим стандартам. Частина фахівців жорстко розкритикувала цю статтю, назвавши її «безвідповідальною, неетичною і такою, що підриває довіру громадськості до науки». Інші підтримали авторів і закликали переглянути підходи до досліджень у галузі здорового харчування. theБабель коротко розповідає про основні моменти нового дослідження та наводить аргументи його прихильників і противників.

Медичні організації в різних країнах і Всесвітня організація охорони здоровʼя рекомендують людям їсти менше червоного мʼяса. Вони вважають, що воно призводить до хвороб серця, раку та інших захворювань.

Проте в новому дослідженні йдеться про те, що майже всі подібні дієтичні рекомендації не підкріплені достовірними науковими даними. Його автори — група вчених із семи країн під керівництвом Бредлі Джонстона, епідеміолога з Університету Делхаузі в Канаді. За три роки вони вивчили понад сто статей і досліджень, в яких брали участь понад чотири мільйони людей. Усі вони стосувалися звʼязку необробленого червоного мʼяса (яловичини, свинини, баранини, конини і козлятини) і переробленого мʼяса (ковбаси, сосисок, шинки, бекону) з різними хворобами. Для того щоб уникнути конфлікту інтересів, дослідження провели без зовнішнього фінансування. Також автори попереджають, що не зачіпають питання негативного впливу тваринництва на навколишнє середовище та проблеми ставлення до тварин.

Дослідження розбите на чотири частини. У перших трьох учені розглянули дані про вплив вживання різних видів червоного мʼяса на ризик розвитку серцево-судинних захворювань або раку. Вони дійшли висновку, що звʼязок з хворобами і смертністю був невеликим, а якість доказів — низькою або дуже низькою. А деякі результати свідчать, що вживати мʼясо тричі на тиждень може бути навіть корисно для здоровʼя.

У четвертій частині йшлося про те, чому людям подобається червоне мʼясо, і чи готові вони зменшити його вживання заради поліпшення здоровʼя. Дослідники виявили, що більшість учасників дослідження «привʼязані до мʼяса і не хочуть обмежувати його споживання, коли стикаються з потенційно небажаними наслідками для здоровʼя».

Головне питання, яке порушують автори нової доповіді, — дослідження у галузі харчування часто не відповідають науковим стандартам. Більшість з них ґрунтується на обсерваційному, або наглядовому, дослідженні, в якому увага приділяється лише одному компоненту дієти. Такі дані не виявляють причину і наслідки, однак на їхній підставі досі розробляють головні принципи здорового харчування.

Це дослідження викликало велику дискусію серед учених, дієтологів та інших спеціалістів у галузі харчування. Американська кардіологічна асоціація та онкологічна спільнота жорстко розкритикували його результати. Колектив Гарвардської школи громадської охорони здоровʼя назвав дослідження «безвідповідальними та неетичними» і заявив, що подібні висновки «завдають шкоди авторитету науки про харчування і підривають довіру громадськості до наукових досліджень». Комітет лікарів за відповідальну медицину, що виступає за рослинну дієту, подав петицію проти журналу Annals of Internal Medicine, який надрукував цю статтю. Американські чиновники, відповідальні за рекомендації у галузі здорового харчування, дотримуються принципу, що їсти менше мʼяса зрештою корисно, хоча дані про його шкідливість недосконалі.

Є й ті, хто підтримав авторів статті. На їхню думку, отримані результати свідчать про те, що настав час переглянути методи дослідження в галузі харчування і те, чи справді вони допомагають правильно інформувати людей про вплив різних продуктів на їхнє здоровʼя. Професор Стенфордського університету Джон Іоаннідіс, який вивчає дослідження і політику в галузі охорони здоровʼя, вважає, що настав час відмовитися від обсерваційних досліджень. Доктор Денніс Бієр з Бейлорівського університету каже, що дослідження щодо червоного мʼяса «настільки хибні, що наївно вважати, що зниження ризику захворювань повʼязане із вживанням меншої кількості мʼяса».