Нові обличчя Генеральної прокуратури. Дві групи впливу у владі просувають своїх протеже на ключові посади заступників генпрокурора Руслана Рябошапки

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Нові обличчя Генеральної прокуратури. Дві групи впливу у владі просувають своїх протеже на ключові посади заступників генпрокурора Руслана Рябошапки

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцять третього вересня президент Володимир Зеленський запустив реформу прокуратури. Генеральну прокуратуру (ГПУ) перейменують на Офіс генерального прокурора, її штат скоротять, а фінансування — збільшать. Прокурорів очікують переатестація і (можливо) підвищення зарплат. Військову прокуратуру ліквідують, замість неї створять Спеціалізовану прокуратуру, яка буде займатися злочинами військових: її співробітники будуть цивільними особами, а не військовослужбовцями як зараз. Проводити реформу генеральний прокурор Руслан Рябошапка буде з новою командою. Щоб зʼясувати її склад, кореспондент theБабеля Оксана Коваленко поговорила з сімома джерелами (з трьома з них — за умови анонімності). Посади вже обійняли два нові заступники генпрокурора. Свою посаду зберіг глава САП Назар Холодницький. Залишаються вакантними місця першого заступника і «простого» заступника генпрокурора. На них готують двох осіб, яких приписують до двох різних груп впливу у владі, — протеже «групи Кварталу» Сергія Іонушаса і протеже «групи Богдана» Віктора Трепака.

Проводити реформу ГПУ Руслан Рябошапка буде з новою командою і новою структурою. Тепер у генерального прокурора два перші заступники — їхні повноваження встановлює відповідний закон.

Крім того, генпрокурор може призначити будь-яку кількість простих заступників і сам визначити їхні повноваження. Руслан Рябошапка вже заповнив частину ключових посад.

Новим заступником генпрокурора і водночас новим військовим прокурором став Віктор Чумак. Віктор Чумак займався реформою правоохоронних органів після Помаранчевої революції, був депутатом Ради попереднього скликання і ніколи раніше не працював в органах прокуратури.

В Офісі генпрокурора Чумак відповідатиме за реформу військової прокуратури: її ліквідують, а замість неї створять Спеціалізовану прокуратуру (не плутати зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, САП) — вона буде займатися злочинами військових. Прокурори нового органу, за задумом влади, не повинні бути військовослужбовцями як зараз — це має зробити їх більш незалежними.

Що чекає справи, які веде нинішня військова прокуратура, але де фігурують цивільні, — невідомо. Одна з таких справ — про державну зраду Януковича — зараз перебуває в апеляційному суді. Джерела у військовій прокуратурі з упевненістю говорять тільки про те, що групу прокурорів, яка займається справою, змінювати не будуть — це суперечить Кримінально-процесуальному кодексу. Однак їм доведеться пройти переатестацію.

Своє крісло в ГПУ зберіг Назар Холодницький — голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), заступник попереднього генпрокурора Юрія Луценка. Навіть якщо б нова команда захотіла його звільнити, то зробити це, дотримуючись процедури, було б складно, а повноваження Холодницького закінчуються через рік.

Несподівано з ГПУ пішов Сергій Кізь — колишній заступник Юрія Луценка. Про своє звільнення він дізнався випадково: 26 вересня Кізь виявив, що його флешка з ключами доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань не працює. Раніше джерела з оточення Луценка стверджували, що кандидатуру Кізя на посаду заступника Рябошапки погодили сам генпрокурор і глава Офісу президента Андрій Богдан. Однак у коментарі theБабелю Рябошапка це спростував. Чи замінить Сергія Кізя хтось інший — поки невідомо.

У генерального прокурора тепер два перші заступники. Одним з них став Віталій Касько — колишній слідчий, заступник генпрокурора Віктора Шокіна, одногрупник і товариш голови Офісу президента Андрія Богдана. Віталій Касько контролює розслідування Національної поліції, СБУ, Державної фіскальної служби та Державного бюро розслідувань (ДБР). Останнє займається злочинами президентів (колишніх), депутатів і високопосадовців.

Місце другого першого заступника Рябошапки поки вакантне. Ексдепутат Сергій Лещенко пише, що поставити на цю посаду свою людину хочуть одразу дві групи впливу всередині влади: умовна «група Андрія Богдана» (до якої входить сам Рябошапка) і умовна «група Кварталу» — оточення президента з його минулого бізнесу в «Студії Квартал 95». До цієї групи входять перший радник президента Сергій Шефір і голова СБУ Іван Баканов.

Протеже «групи Кварталу» — це юрист, член комісії ВР України з питань правової реформи Сергій Іонушас. Про те, що саме він може стати першим заступником генпрокурора, theБабелю розповіли два незалежні одне від одного джерела. Цю інформацію нам частково підтвердив Денис Монастирський: «Обговорюють кандидатуру Сергія? Так, але яке коло його обовʼязків, яка це буде посада — це питання до генерального прокурора».

Крім того, на посаду заступника генпрокурора («простого» заступника або першого заступника — ми не знаємо) розглядають вихідця з СБУ Віктора Трепака. Віктора Трепака відносять до «групи Андрія Богдана». Він уже заповнив декларацію на зайняття посади в прокуратурі — поки начальника відділу, але це може бути кроком на шляху до крісла заступника генпрокурора. Сам Віктор Трепак цю інформацію нам не підтвердив і не спростував. А Рябошапка поки не розповідає про своїх майбутніх заступників.