Новини кінця світу. Японські вчені розфарбовують корів, у Канаді створили матеріал-«невидимку» (як у «Привиді в обладунках»), у Китаї пускають в інтернет за відбитком обличчя

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу.  Японські вчені розфарбовують корів, у Канаді створили матеріал-«невидимку» (як у «Привиді в обладунках»), у Китаї пускають в інтернет за відбитком обличчя

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді пильно стежить за новинами кінця світу й публікує кращі з них уранці в суботу. У другому випуску його авторської рубрики на theБабелі — світові науковці в асортименті та все, що вони зʼясували за звітний період.

У Великій Британії завершилася «Операція Маттергорн» — найбільш масштабна рятувальна акція з часів Другої світової війни. Британська влада евакуювала 150 тисяч британців з пʼятдесяти трьох міст у вісімнадцяти країнах. Вони застрягли там, коли у вересні цього року розорилося туристичне агентство Томаса Кука — того самого, про якого йдеться у вірші Маршака «Містер Твістер». Щоб повернути своїх громадян додому, уряд держави організував близько тисячі авіарейсів. Операція зайняла два тижні й коштувала 100 мільйонів фунтів.

В одному з випусків «Новин інших світів» я писав про те, що британські дослідники розгадали, навіщо зебрам смужки — виявилося, що вони допомагають їм захищатися від кровосисних комах. Тепер японські науковці застосували це знання на практиці й розфарбували корів чорно-білими смужками, зебра-стайл. І що б ви думали — мухи сідали на розмальованих корів удвічі рідше, ніж на звичайних.

З 1 грудня всі китайські власники смартфонів та інших пристроїв, звідки можна вийти в інтернет, повинні зареєструватися за допомогою технології розпізнавання осіб. Сканувати свою фізіономію при реєстрації китайцям потрібно буде й при покупці будь-якого нового пакета інтернет- або телекомунікаційних послуг. Крім того, з 1 грудня китайцям заборонять передавати іншим свої сім-карти. Влада КНР стверджує, що це робиться для «захисту прав китайських громадян у кіберпросторі».

Офіційний гімн Адміністрації кіберпростору Китаю. Автор тексту — Ван Пін Цзюй, написав гімн Олімпіади-2008.

Сканувати обличчя зобовʼяжуть інтернет-користувачів і у Франції, з листопада цього року, — щоправда, лише для доступу до сайтів державних послуг. Французькі правозахисні організації та навіть держагентство із захисту особистих даних виступають проти цього нововведення, підкреслюючи, що воно порушує права громадян і закони ЄС, і кажуть, що це крок у напрямку Китаю.

Пілоти та стюардеси канадської авіакомпанії Air Canada більше не будуть звертатися до пасажирів «пані та панове» (ladies and gentlemen і mesdames et messieurs). Замість цього будуть використовувати ґендерно-нейтральне слово «всі» («Всі, будь ласка, подивіться на екрани»). Робиться це для того, щоб не ображати людей, які взяли небінарну ґендерну ідентичність.

Свині використовують інструменти. Правда, не всі, а дикі вісайські бородавчасті свині. Перед тим, як народити поросят, вони виривають собі в землі «гніздо» — ямку, вистелену листям. Як виявили французькі вчені, свині риють ці «гнізда» затиснутими в роті шматками деревної кори. Науковці навіть підкинули їм чотири кухонних лопатки, щоб подивитися, чи не захочуть вони використати більш зручний інструмент, але тварини виявилися консерваторами й використовували тільки одну лопатку, та й ту всього лише двічі. Поки що вісайські бородавчасті свині — єдині, у яких дослідники зафіксували таку поведінку. Але вони не виключають, що й інші види свиней можуть використовувати інструменти — просто людям ніколи не приходило в голову це перевірити.

Корали, які вважали загиблими через глобальне потепління, виявилися живими. Іспанські науковці виявили, що при підвищенні температури води коралові поліпи просто ховаються глибше в свої тверді скелети, через що риф і здається людям мертвим. Але коли температура води зменшується, вони знову вилазять назовні. Раніше дослідники не помічали в живих коралів такої поведінки, хоча знали, що це можливо — з викопних решток доісторичних коралів.

Засновник канадської компанії Hyperstealth оголосив, що створив прозорий екран-«невидимку»: він ховає людей і предмети, розташовані за ним. Hyperstealth працює над таким екраном ще з 2011 року, але тільки зараз компанія створила прототип, досить якісний для того, щоб запускати його в серію, — і подала заявку на патент.

Предмети за екраном стають невидимі не тільки для ока, вони не помітні в ультрафіолетовому, інфрачервоному, короткохвильовому й тепловому діапазоні. Крім того, екран не вимагає для своєї роботи джерел живлення. Працює він, відбиваючи світлові хвилі так, що замість людини та предмета, захованого за його центральною частиною, спостерігач бачить фон, розташований на краях екрана. Ось який це має вигляд.

Американські медики помітили, що чим довше жінки зберігають репродуктивні функції, тим менший у них ризик втратити когнітивні функції у старості — памʼять, розумову працездатність, навички аналізу інформації. Більше того, якщо з настанням менопаузи жінки починають приймати замісну гормональну терапію, вони тим самим підвищують свої шанси на те, що і в старості будуть володіти гострим розумом — причому чим раніше розпочато прийом естрогену, тим краще потім зберігаються когнітивні функції.

В одному з останніх випусків «Новин інших світів» я писав про саламандр, які вміють відрощувати заново не тільки відрубані хвости та пальці, але й тканини легень, серця та мозку. Тепер науковці відкрили, що люди використовують ті ж самі механізми регенерації, що й саламандри. Правда, застосовуємо ми їх тільки для того, щоб відрощувати заново пошкоджені хрящі — але треба ж із чогось починати?

І найважливіша новина — міжнародна група науковців на основі медичних даних сотень тисяч шведів зʼясувала, що власники собак набагато рідше вмирають від інфарктів та інсультів, ніж ті, у кого собак нема. Ризик померти від інфаркту для самотнього господаря песика на третину нижчий, ніж у самотнього чоловіка без нього. Для сімейних ця різниця становить 15 відсотків — тобто чоловік (або дружина) та діти частково заміняють собаку, але не здатні зробити цього повністю. (Схожі показники вчені вивели й для ризику інсульту.) Тож якщо ви наближаєтесь до 50-річчя, і у вас усе ще немає собаки — терміново його заведіть. Або, у крайньому разі, сімʼю.